Työministeri Satonen lakolla uhkaaville työntekijäjärjestöille: Hallitus ei aio tulla vastaan

Työministeri Arto Satonen (kok.) ei lupaa vastaantuloa työntekijäjärjestöille.

Satosen mukaan olisi erikoista demokratian kannalta, että yhden etujärjestön kanssa etsittäisiin kompromissia tai neuvoteltaisiin erikseen.

–  Ryhdymmekö me sitten keskustelemaan vaikka MTK:n kanssa maatalouspolitiikasta tai Luontoliiton kanssa siitä, onko ympäristötavoitteet saavutettu?

Satonen kommentoi asiaa Politiikan toimittajien järjestämässä debatissa, jossa oli mukana muun muassa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Useat SAK:n jäsenliitot sekä Ammattiliitto Pro ja Insinööriliitto ovat uhanneet laajoilla lakoilla torstaina, ellei hallitus avaa tietä aitoihin neuvotteluihin.

Lakko pysäyttäisi käytännössä esimerkiksi Suomen junaliikenteen sekä metro- ja raitiovaunuliikenteen.

Eloranta vastasi Satoselle, että kyse ei ole yhden etujärjestön mielipiteestä.

–  Koko ammattiyhdistysliike on kyllä hyvin yhtenäinen siinä analyysissään, että hallitusohjelma sisältää merkittäviä heikennyksiä työntekijöiden asemaan ja sosiaaliturvaan.

Elorannan mukaan torstain lakko vaikuttaa tällä hetkellä todennäköiseltä.

–  Kyllähän se kohtalaisen todennäköiseltä näyttää, mutta vielähän on keskiviikko aikaa, sanoi Eloranta.

Eloranta ei kommentoinut sitä, onko SAK:lla suunnitteilla alkuvuodelle yleislakon tyyppistä laajaa lakkoa.

–  Niin kuin olen todennut, niin me varmaan valmistaudutaan erityyppisiin skenaarioihin ensi kevään ja ensi syksyn osalta ja siitäkin eteenpäin, hän sanoi.

Vientivetoisesta palkkamallista neuvotellaan

Työntekijöiden ja työnantajien keskusjärjestöt neuvottelevat parhaillaan työmarkkinamallista, eli siitä, määrittävätkö vientialat palkankorotusten yleisen linjan.

–  Nyt tavallaan meille tarjotaan mahdollisuutta neuvotella pienen pienestä siivusta tätä työmarkkinamallia, ja siinä mielessä me koemme sen kohtalaisen turhanakin, koska tämä muu lainsäädäntö saattaa vesittää sen, mitä siinä pöydässä mahdollisesti oltaisiin sopimassa, sanoi Eloranta debatissa.

SAK haluaa vaikuttaa esimerkiksi työttömyysturvaan ja työrauhalainsäädäntöön, joka toteutuessaan vaikeuttaisi lakkoilua.

–  Tämä on ollut jo lausunnoilla, kommentoi Satonen työrauhalainsäädäntöä.

Satosen mukaan hallitus tulee kuitenkin katsomaan, että uusi työrauhalainsäädäntö täyttää kansainvälisten sopimusten kriteerit ja on perustuslain mukainen.

–  Totta kai tämä kansainvälinen puoli ja perusoikeuspuoli tullaan katsomaan. Se tullaan katsomaan vielä siinä esityksessä, joka tullaan eduskunnalle antamaan, sanoi Satonen.

Juttua päivitetty kello 10.33 ja täydennetty kello 11.08.

Lue myös:

    Uusimmat