Ansiosidonnaiseen rajuja leikkauksia – summa voi jopa puolittua

12:37imgKatso videolta, miten työttömyysturvan heikkeneminen vaikuttaa tuensaajaan.
Julkaistu 05.03.2024 07:59
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Ansiosidonnaisen porrastusta koskevan lakimuutosten eduskuntakäsittely alkaa tänään. Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö TYJ varoittaa, että osalla heidän jäsenistään etuudesta voi sulaa jopa puolet pois.

Lue lisää: Näin työttömyysturva heikkenee – tästä kaikesta ensi vuonna leikataan

Työttömyyskassojen yhteisjärjestö TYJ:n toiminnanjohtaja Aki Villman sanoo, että työttömyysturvaa koskevat hallituksen leikkaukset iskevät eniten lapsiperheisiin sekä osa-aika- ja pätkätöitä tekeviin.

Hallitus esittää eduskunnalle ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastusta, jonka seurauksena täyttä työttömyysturvaa maksetaan enää kahden kuukauden ajan. Sen jälkeen etuus laskisi 20 prosenttia ja vielä uudelleen viisi prosenttia kahdeksan kuukautta päivärahakauden alkamisesta.

Etuudesta leikkautuu satoja euroja.

– Laskelmiemme mukaan osa-aikatyössä olevan kahden lapsen vanhemman etuus voi laskea alle puoleen entisestä, Villman kertoo TYJ:n tiedotteessa. Laskelmissa huomioidaan myös muut vuoden alussa voimaan tulleet leikkaukset.

TYJ:n mukaan myös ikääntyneiden työttömien tilanne heikkenee merkittävästi. Hallitus esittää, että laista poistetaan osa työttömyysturvan ikäsidonnaisista poikkeuksista, joiden avulla pitkäaikaistyöttömien on ollut helpompi työllistyä.

– Työllistyminen vapaille markkinoille voi olla tietyn iän jälkeen vaikeaa. Työllistymistä on helpotettu aiemmin julkisesti, mutta nyt tästä aiotaan luopua. Käytännössä yhä useampi ikääntynyt työtön tippuu työmarkkinatuelle tai saa huomattavasti entistä pienempää ansiosidonnaista. Lisäpäivien eli niin kutsutun eläkeputken osalta on myös hyvä huomata, että porrastus on pysyvä. Lisäpäivillä oleva henkilö ei voi palauttaa ansiopäivärahaa täyteen tasoon edes työllistymällä, Villman jatkaa. 

Muutos alkaisi vaikuttaa etuuksiin marraskuusta lähtien. jolloin ensimmäisille porrastuksen piiriin kuuluville on ehtinyt kertyä 40 etuuspäivää.

Tuoreimmat aiheesta

Työttömyys