Touko Aallon nettikolumni: Hajoaako sote käsiin kuin saippua suihkussa?

Touko Aalto, nettikolumni
MTV Uutiset
Julkaistu 16.03.2018 15:32

MTV UUTISET

Sote-keskustelu on vaikeaa seurattavaa. Tavallisen ihmisen kannalta olennaista on se, pääseekö hoitoon ja muihin palveluihin ja mitä se maksaa, kirjoittaa vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto nettikolumnissaan.

Tällä hetkellä kunnat vastaavat sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä ja rahoittamisesta. Kunnat tuottavat palveluita itse ja ostavat niitä harkintansa mukaan yrityksiltä ja järjestöiltä.

Vihreiden mielestä riittäisi se, että sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen ja rahoittaminen siirrettäisiin kunnilta maakunnille, jotta kaikille voidaan lompakon paksuudesta tai postinumerosta riippumatta taata hyvät ja oikea-aikaiset palvelut. Nyt näin ei ole ja siksi uudistus tarvitaan.

Maakunnille pitäisi antaa verotusoikeus, jotta ne pystyvät laittamaan tulonsa ja menonsa itse tasapainoon. Olennaista on hoitaa sote ensin ja unohtaa lehmänkauppana mukaan tullut kokoomuksen markkinamalli ja muu valtionhallinnon myllääminen. Asia kerrallaan.

Hallituksen kyhäämä heikkojen maakuntien ja markkinamallin yhdistelmä ajautuu nopeasti umpikujaan, jossa yksityinen terveysbisnes hyötyy ja eniten palveluja tarvitsevat ihmiset kärsivät. Sitä tämä hallituksen valinnanvapaushehkutus tarkoittaa. Se ei minun oikeustajuuni mahdu.

Mitä iloa valinnanvapaudesta on, jos ei ole mistä valita – etenkään syrjäseuduilla ja harvaanasutuilla alueilla? Mitä iloa valinnanvapaudesta on, jos asiakasmaksut nousevat ja palveluista leikataan niin paljon, että ihmisellä ei ole varaa käyttää palveluita. Ei ole ihme, jos yksityisten terveysvakuutusten suosio lähtee kasvuun.

Video alla: Aalto arvosteli sote-uudistusta myös uutisextra-ohjelmassa kuun alussa. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Pompottelu jatkuu

Katsotaanpa, mitä kuuluu ihmiselle, jonka kaikki puolueet kilpaa kertovat laittavansa uudistuksen keskiöön. Olkoon hän tällä kertaa paljon sairastava Timo, joka kärsii mielenterveys- ja päihdeongelmista. Hän menee uuteen sote-keskukseen, jossa hänelle kerrotaan, että tällä hoidetaan vain nuhapotilaita.

Timo saa lähetteen maakunnan liikelaitokseen ja menee lähetteen kanssa sairaalaan. Siellä Timolle annetaan nippu asiakasseteleitä moneen eri paikkaan. Seuraavaksi pitäisi jaksaa varata ajat jokaiseen niistä, vaikka oma jaksaminen on lopussa.

Miksi Timon palvelut eivät voisi olla yhdessä ja samassa paikassa? Jos kustannusten säästön kannalta tehokkainta olisi koota kaikki palvelut yhteen paikkaan, ja se edistäisi parhaiten Timon terveyttä ja hoitoon pääsyä, miksi häntä pitää pompotella luukulta toiselle?

Siksi, että sote-uudistus on epäonnistunut tärkeässä tavoitteessaan lopettaa ihmisten pompottelu ja koota ihmisen tarvitsemat erilaiset sosiaali- ja terveyspalvelut saumattomaksi ketjuksi. Se on nyt jäämässä kaukaiseksi haaveeksi.

Näin se kaikki tapahtuu

Palveluiden järjestäminen ollaan siirtämässä kunnilta maakunnille, mutta palveluiden rahoittaminen pysyy tiukasti valtiovarainministeriön näpeissä. Maakunta päättää vain rahojen käytöstä.

Tuloja ja menoja on mahdotonta sovittaa yhteen, kun ei pysty vaikuttamaan tulopuoleen muuten kuin asiakasmaksuja korottamalla.

Soten kustannuksien kasvua yritetään hillitä kolmella miljardilla eurolla vuodessa vuoteen 2029 mennessä. Jos tavoitteeseen ei päästä tehostuksilla, valtiovarainministeriön kustannusleikkuri pitää siitä huolen.

Mitä tapahtuu, kun ihmisten käyttämistä palveluista huolehtivan maakunnan rahapussia leikataan, palveluiden tarve väestön harmaantuessa kasvaa ja kokoomuksen ajama markkinamalli nostaa kustannuksia entisestään? Maakunnalle jää kaksi vaihtoehtoa: leikata palveluista tai nostaa asiakasmaksuja. Siitä tulevat maakuntavaltuutetut joutuvat päättämään.

On perusteltua kysyä, miksi keskusta ja kokoomus ajavat mallia, jota vain yksityinen terveysbisnes kaikella tarmollaan edistää. Onko keskustasta ja kokoomuksesta tullut yksityisen terveysbisneksen juoksupoikia? Siltä vaikuttaa.

Vielä hullummaksi tilanne muuttuu, jos hallitus ei varmista selustaansa EU:n komissiolta vaan ajaa mallinsa läpi sokkona. Muutaman vuoden päästä käykin sitten ilmi, että hallitus teki EU:n valtiontuki- ja kilpailulainsäädännön vastaisen mallin.

Jos näin käy, yksityiset terveysfirmat voivat vaatia Suomelta vahingonkorvauksia, ja järjestelmää täytyy muuttaa. Tämä on valtava riski, jonka vuoksi markkinamalli pitäisi vähintään käyttää EU:n komission arvioitavana.

Perustuslakivaliokunta on sitä edellyttänyt ja korkein hallinto-oikeus esittänyt. Hallitus ei ole tähän kuitenkaan suostunut ja pelaa nyt uhkapeliä suomalaisten veronmaksajien rahoilla ja ihmisten palveluilla.

Lopulta uhkaa käydä niin, että keskustan maakunnat laitetaan nippuun valtiovarainministeriön mahtikäskyllä, ja EU-oikeus kumoaa kokoomuksen markkinamallin ja lähettää laskun veronmaksajille.

Terveyserot eivät kaventuneet, kustannuksia ei hillitty eikä ihmisten pompottelu luukulta toiselle vähentynyt. Uudistus hajoaa käsiin kuin saippua suihkussa, ja ainoa voittaja on yksityinen terveysbisnes.

Ei tehdä peruuttamattomia virheitä

Eduskunta on nyt paljon vartijana, koska hallitus ei halunnut tehdä lehmänkauppamalliinsa tarvittavia korjauksia. Ongelmia ei voi väistellä sillä, että jättää vastaamatta kaikkeen asiantuntijakritiikkiin ja sanoo, että parempi tehdä huono malli kuin ei mallia lainkaan.

Vaikka hallituksella olisi kaikki maailman viestintätoimistot pohtimassa, miten valkoinen selitetään mustaksi, ei totuus siitä muuksi muutu.

Nyt ei saa tehdä peruuttamattomia virheitä. Täydellistä mallia ei varmasti löydy, eikä alusta tarvitse aloittaa. Jos markkinamallista nyt luovutaan, on vielä toivoa. Silloin voidaan välttää ongelmat EU-oikeudessa ja kustannusten räjähtäminen käsiin, eivätkä ihmisten palvelut leviä sinne sun tänne.

Sote on nyt joko korjattava tai kaadettava.  

Touko Aalto on vihreiden puheenjohtaja. 

Tuoreimmat aiheesta

Sipilän hallitus