Viime viikolla julkaistiin superlobbari Anders Blomin väitöskirja, jonka mukaan liike-elämän lobbareilla on liikaa valtaa suomalaisessa lainsäädännössä. Se nähtiin hyvin yritystukityöryhmän toiminnassa, kirjoittaa vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto.
Työryhmässä, jonka tarkoituksena oli leikata ja kohdentaa uudelleen yritystukia, oli edustettuna eduskuntapuolueiden edustajien lisäksi myös suurimpien tukiensaajien edustajat: Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Metsäteollisuus ry, Suomen Yrittäjät ja Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK.
Hallitus vesitti työryhmän työn nimeämällä pukit kaalimaan vartijoiksi. Tällä tavoin varmistettiin, että kokoomuksen, keskustan ja demarien edustajat noudattavat edunsaajaryhmien näkemyksiä eikä niiden tukia leikata.
Hallitus tekee vastoin asiantuntijoiden neuvoja
On vaikea uudistaa yhteiskuntaa ja korjata markkinoita, jos saavutetuista eduista ei olla valmiita tinkimään ja tieteellinen tutkimustyö korvataan lobbareiden toiveilla. Lobbarit tekevät vain työtään, vastuu on hallituksella, joka ei pystynyt tekemään itse päätöksiä yritystukien karsimisesta.
Laaja asiantuntijakentän näkemys on, että koulutuksesta ja tutkimuksesta ei pitäisi leikata ja yli 4 miljardin euron vero- ja yritystukipotista pitäisi leikata. Sipilän hallitus tekee juuri päinvastoin.
Kun rahaa on vähän, jokainen euro täytyy harkita tarkasti. Kun taloudessa on myönteinen vire, kenties suhdannehuippu, olisi tärkeää tehdä uudistuksia, joilla julkista taloutta voidaan tasapainottaa ja menokehitystä hillitä.
Talouden rakenteita täytyy uudistaa hyvän sään aikana, seuraavan talouskriisin iskiessä se on entistäkin vaikeampaa.
Yritystukieuroille olisi tärkeämpiäkin kohteita
Kaikki tarvittava tieto yritystukien vaikuttavuudesta on olemassa. Hallitus toteutti itse, Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen jo tekemän työn päälle, työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa selvityksen vero- ja yritystukien vaikuttavuudesta.
Vain 11 prosenttia myönnetyistä tukieuroista oli selvityksen mukaan taloutta uudistavaa. Siis vain 11 prosenttia, ja käytämme yritystukiin 11 miljoonaa euroa veronmaksajien rahoja joka päivä.
Jokainen voi miettiä uutisia kuunnellessa, lehtiä lukiessa ja omasta arjestaan asiaa katsoen, että noille rahoille olisi huomattavasti tärkeämpiä kohteita aina lastensuojelusta vanhustenhuoltoon.
Hallituksen politiikka on kaverikapitalismia pahimmillaan
Kun suurimpien tukiensaajien edunvalvojilta kysytään, kuinka paljon heiltä pitäisi leikata, lopputuloksena yhteenkään tukeen ei koskettu eikä yhtään euroa leikattu.
Kirsikkana kakun päällä hallituspuolueiden edustajat pääministeriä myöten kiittelevät vuolaasti työryhmän saavutuksia.
Hallituksen politiikkaa edustaa kaverikapitalismia pahimmillaan eikä markkinataloudesta ole tietoakaan.