Viime vuonna alle 25-vuotiaiden asunnottomuus kasvoi 13 prosenttia. Työelämän ulkopuolella on puolestaan lähes 79 000 työikäistä miestä. Ja tuon määrän ennustetaan kasvavan tuhannella kadonneella työikäisellä miehellä joka vuosi, kirjoittaa vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto.
Ensimmäistä kertaa historiassamme nuoremmat sukupolvet ovat jäämässä köyhemmiksi kuin edelliset sukupolvet. Nuorten aikuisten tulevaisuutta varjostaa huono taloudellinen tilanne, velkaantuminen, työttömyys ja työn epävarmuus sekä asumisen korkea hinta.
Nyt kolmekymppisten sukupolvi joutui lapsina 90-luvun laman säästöjen kohteeksi, aloitti opiskelut talouskriisin aikaan ja nyt kun nämä nuoret ovat työuran alussa ja perustamassa kenties perhettä, hallituksen toimenpiteet lisäävät entisestään heidän arjen epävarmuutta.
Hallituksen toimet eivät vahvista luottamusta
Hallituksen toimenpiteet eivät vahvista nuorten luottamusta tulevaisuuteen. Päinvastoin, Sipilän hallituksen toimet uhkaavat kadottaa yhden kokonaisen sukupolven.
Opiskelijoiden toimeentulosta on leikattu enemmän kuin miltään muulta ihmisryhmältä. Hallitus on pettänyt antamansa koulutuslupauksen toteuttamalla valtavat koulutusleikkaukset.
Erityisesti ammatilliset oppilaitokset kärsivät aloituspaikkojen, lähiopetuksen ja opettajien puutteesta. Oppimiserot ovat kasvaneet, velkaongelmat ja asunnottomuus ovat lisääntyneet ja yhä useamman mielenterveys on järkkynyt.
Nyt viimeisimpänä nuorten arjen epävarmuutta lisäävänä toimena hallitus suunnittelee alle kolmekymppisten työsuhdeturvaa heikennettäväksi tavalla, jota ei voi kutsua miksikään muuksi kuin ikäsyrjinnäksi.
Vihreät ei usko nuorten aseman heikentämisen tuovan mitään hyvää.
Sen sijaan tarvitsemme hyvän koulupolun jokaiselle, sellaisen polun, jota pitkin on mahdollista kulkea eksymättä.
Mikäli hallitus ei ota kritiikistä opikseen ja ryhdy kiireellisiin toimiin nuorten aseman parantamiseksi, tulee seuraavalla hallituksella olemaan valtava työ etsiä Sipilän hallituksen kadottamat nuoret.
"Sen minkä voi tehdä nyt, pitää tehdä nyt"
Niille nuorille, jotka kokevat elämässään vastoinkäymisiä tai eivät pärjää toivomallaan tavalla, tarvitaan matalan kynnyksen palveluita ja työ-, harjoittelu- tai koulutuspaikka.
Nuorisotakuu on nyt keksittävä uudelleen, päivitettynä ja uudistettuna. Meidän on saatava tiheämpi turvaverkko niiden nuorten tueksi, jotka ovat tippuneet koulutuspolulta eivätkä pääse kiinni työelämään. Nyt nuoriso-, koulutus- ja yhteisötakuu on sekava tilkkutäkki, jota on jatkettu sieltä täältä jatkuvilla pienillä muutoksilla.
Seuraavan hallituksen on tehtävä kunnon päivitys nuorisotakuuseen ja sen valmistelu on aloitettava heti.
Esitin pääministerille viime tiistaina käydyssä välikysymyskeskustelussa, että hän asettaisi riippumattoman asiantuntijaryhmän tekemään uudistetun ja vahvistetun nuorisotakuun pohjatyön valmiiksi jo tämän vaalikauden aikana.
Toin esiin, että vaihtoehdoksi käy myös se, että nuorisotakuun kärkihankkeelle asetettu neuvottelukunta ottaa päivitetyn tehtävänannon vastaan. Olennaista oli siis tehtävänanto ja poliittisen tahtotilan osoittaminen.
Pidettävä huoli, että nuoret eivät joudu syrjään
Pidin tärkeänä, että päivitettyä tehtävänantoa toteuttavalle työryhmälle annetaan mahdollisuus koota hyviä käytänteitä ja esittää uusia toimenpiteitä siten, että nuorisotakuuseen käytettyjä resursseja kasvatetaan. Näin siksi, että nuorisotakuun rahoitus on tällä hetkellä vajaat puolet siitä, mitä se oli parhaimpina vuosina.
Pääministeri Sipilä ei vastannut ehdotukseeni sanallakaan ja muut hallituksen ministerit suhtautuivat esitykseen turhana.
Tämä on valitettavaa, sillä jos nuoret tippuvat kyydistä, maksetaan siitä kovaa inhimillistä ja taloudellista hintaa vuosikymmenien päähän. Meillä ei ole varaa yhteenkään kadotettuun sukupolveen.
Meidän tehtävämme on pitää huolta siitä, että jokaisella nuorella on tulevaisuus, että nuoret pääsevät mukaan kehitykseen talouden hyvinä aikoina ja että he eivät huonoina aikoina joudu pysyvästi syrjään.