Toyota-tähti haukkui uuden pistejärjestelmän – FIA valmis tekemään rajun ratkaisun

MM-rallin "ikuiset kakkoset" Elfyn Evans ja Thierry Neuville nyt loistoasemissa – toinen heistä vihdoin mestariksi? 2:32
MM-rallin "ikuiset kakkoset" Elfyn Evans ja Thierry Neuville nyt loistoasemissa – toinen heistä vihdoin mestariksi?

Kansainvälinen autoliitto FIA on valmis muuttamaan rallin MM-sarjan uutta pistejärjestelmää, jos se osoittautuu liian monimutkaiseksi.

Rallin MM-sarjan pistejärjestelmä muuttuu merkittävästi tällä viikolla alkavalle kaudelle, sillä jatkossa MM-pisteitä jaetaan niin lauantain kuin sunnuntainkin jälkeen.

Lauantain jälkeen rallin kärkipaikkaa pitävä kuljettaja saa 18 pistettä ja loput MM-pisteet jaetaan järjestyksessä 15–13–10–8–6–4–3–2–1. Lauantain MM-pisteet lunastaakseen kuljettajan on kuitenkin ajettava maaliin myös sunnuntaina.

Sunnuntaina jaossa on kuitenkin uudet MM-pisteet ja päivän nopein kuittaa itselleen seitsemän pistettä. Loput MM-pisteet sunnuntain nopeimmille jaetaan järjestyksessä 6–5–4–3–2–1. Tämän lisäksi edelliskausilta tuttu Power Stage säilyy ennallaan (5–4–3–2–1).

DirtFishin mukaan aloite muutokseen tuli WRC:ltä, eikä kattojärjestö FIA:lta.

– Ehdotus (uudistukseen) tuli WRC:ltä. FIA ymmärsi muutoshalut ja annoimme sidosryhmille mahdollisuuden tähän uudistukseen. Toteutimme nyt nuo toiveet, FIA:n lähde kertoo DirtFishille.

Muutos on herättänyt paljon keskustelua ralliväen keskuudessa ja se on kerännyt kritiikkiäkin monimutkaisuudestaan. Toyotan tähtikuljettaja Elfyn Evans ei ottanut uudistusta avosylin vastaan.

– Olin hieman epäuskoinen ja shokissa, kun kuulin ensimmäisen kerran uudesta systeemistä. Se vähentää valtavasti voiton arvoa. Nyt kaveri, joka sijoittuu lauantaina neljänneksi, voi silti mahdollisesti saada paremmat renkaat sunnuntaille ja marssia kisasta pois enemmän pisteitä taskussaan kuin rallin voittajalla, Evans päivittelee DirtFishille.

– Minusta se sotii lajia ja sen DNA:ta vastaan. Kannatan sitä, että sunnuntaista saataisiin mielenkiintoisempi, mutta tämä menee liian pitkälle, Evans jatkaa.

FIA on reagoinut kritiikkiin ja kertoi tarkkailevansa uudistusta tarkasti alkukaudella.

– Voitte olla varmoja siitä, että me tarkkailemme. Jos uudistus on mielestämme liian sekava, eikä lajille sopiva, olemme valmiita tekemään muutoksen, emmekä pelkää tehdä muutosta, FIA:lta kerrotaan.

Pistejärjestelmän muutosta perusteltiin siten, että viime kausina kuljettajat ovat säästelleet sunnuntaisin liikaa renkaitaan Power Stagea varten, eikä rallien päätöspäivät ole olleet täten tarpeeksi mielenkiintoisia.

– Ymmärrämme sunnuntaihin liittyvän ongelman, mutta onko tämä paras tapa? Me seuraamme tilannetta, ja jos näin ei ole, teemme muutoksen, FIA:n lähde kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat