Transmies Nooa ajatteli, ettei lapsen saaminen olisi mahdollista – tulikin raskaaksi: "Tämä vartalo on hyvä tällaisenaan"

Kun transmies Nooa tuli raskaaksi, identiteetti ei muuttunut, mutta vertaistuki olisi ollut tarpeen.

– Kai sitä jotenkin ajatteli, että jos olen transmies, ei minun ole mahdollista saada lasta, Nooa Sammalkäpy, 34, pohtii. 

Pöydällä puhelimessa on äänet päällä, sillä kotona jälkikasvua vahtii lastenhoitaja. Lapsen saaminen oli sittenkin mahdollista. 

Sammalkävyn raskausmatkasta on kuvattu dokumenttisarja Ylelle. Tapahtumien tallentaminen ja todistaminen tuntui tärkeältä. 

– Olin jo pidempään miettinyt, että jotenkin haluaisin tallentaa tämän matkan muiden transihmisten hyväksi. Ei meillä ole kauheasti tarinoita, joissa ihmiset saisivat lapsia. 

Sukupuolen korjaamisella tarkoitetaan yleensä lääketieteellisiä hoitoja, joiden avulla esimerkiksi transsukupuolinen voi korjata kehoaan vastaamaan sukupuoli-identiteettiään. 

Lähde: Seta

"Vertaistukea olisin kaivannut"

Aluksi oli epäselvää, voisiko Sammalkäpykään tulla raskaaksi. Transmiehenä hän on käynyt läpi sukupuolenkorjausprosessin. 

– Ennen transitiota tuntui aivan mahdottomalta kuvitella itsensä, kehonsa raskaana, Sammalkäpy sanoo. 

Tietoa transihmisten raskauksista ja synnytyksistä löytyi vain vähän; yksi Sammalkävyn ainoista ohjenuorista oli vuoden 2019 brittidokumentti Seahorse, jossa transmies FreddyMcConnellista tulee isä. Lähipiirissäkään ei ollut ketään, keneltä kysyä kokemuksia. 

– Jäin ensin testosteronin korvaushoidon tauolle, jotta näkisimme, palautuuko kuukautiskierto. Menin lääkäriin, katsottiin, miltä vaikuttaa. Vastaanotto oli silloin kyllä hyvä, mutta jännittihän se tosi paljon. 

Testosteronin tauottaminen koetteli. Toisaalta ennen transitiota vaivannut kehodysforia ei nostanut päätään. 

– Minulla on ollut vuosia hormonikorvaushoito, josta tulee pysyviä muutoksia eivätkä ne lähteneet mihinkään. Identiteettini oli jo eheä eikä se muuttunut. Vertaistukea olisin kyllä kaivannut, Sammalkäpy pohtii. 

Uusi parisuhde ei kaatunut lapsitoiveeseen

Aluksi kokeiltiin inseminaatiohoitoja. Niitä ehdittiin tehdä useampia ilman tulosta. 

– Sitten kävi niin, että tapasinkin kumppanini Mikon ja kaikki meni paussille, Sammalkäpy nauraa. 

Mikko ei halunnut lapsia. Sammalkäpy päätyi kertomaan omasta haaveestaan nopeasti tapaamisen jälkeen. 

– Se oli vähän ota tai jätä, tämä on minulle niin tärkeää, etten voi tästä luopua. Toki se vaati hirveän paljon avointa, rehellistä keskustelua siitä, mitä kumpikin haluaa. Sekä sitä, että kunnioittaa toisen päätöksiä, Sammalkäpy kuvaa. 

Lain mukaan hedelmöityshoitoja voidaan antaa joko eri sukupuolta olevalle parille tai parille, jonka kumpikin puoliso on oikeudellinen nainen, itselliselle naiselle tai itselliselle miehelle, jonka sukupuoli on vahvistettu. Transtausta itsessään ei ole este hoitojen saamiselle. 

Lähde: Sateenkaariperheet

Suhde ei kaatunut lapsitoiveeseen, ja miksi olisikaan kaatunut; seurustellaanhan yksinhuoltajienkin kanssa. Nyt lasten ja kumppanin saapumisjärjestys vain oli erilainen. 

– Ei minulla ollut ajatuksenakaan etsiä kumppania, jonka kanssa tehdä lapsi, vaan olin jo tehnyt sen päätöksen, että haluan ja pystyn olemaan itsellinen vanhempi. Mikon mukaantulo oli tavallaan ekstraa. 

Lapsitoiveeseen on lähipiirissä muutenkin suhtauduttu tukien. Vanhemmat tosin sulattelivat tietoa hetken. 

– Kyllä siinä varmasti mietti sitä, mitä muut ihmiset ajattelevat. Samanlainen ajatuskela varmasti kävi aikoinaan, kun nuorena kerroin, että olen trans. Vanhempani ovat kuitenkin olleet todella hyvin tukena. Ei sillä tavalla tarvitse olla oikeasti yksinäinen vanhempi, Sammalkäpy kuvaa.

"Mielialavaikutukset olivat aika rajuja"

Lopulta yksi koeputkihedelmöityskierros riitti. Sammalkäpy tuli raskaaksi. 

– Hedelmöityshoito kokonaisuutena oli todella raskas. Mielialavaikutukset olivat aika rajuja, siinähän käytetään tavallaan päinvastaisia hormoneja kuin minkä kanssa itse olen tottunut elämään. Ne olivat ikään kuin vääriä, ja niistä tuli hetkellisesti takaisin sellaisia nuoruuden hankalia psyykkisiä oireita, Sammalkäpy sanoo. 

Odotusaika aiheutti muutenkin monenlaisia vaivoja. Ahdistusta raskaana oleva keho ei kuitenkaan aiheuttanut. 

– Raskaus ei vaikuttanut identiteettiin tai aiheuttanut huonoa oloa. Päinvastoin oli hyvä olo: tämä vartalo on hyvä tällaisenaan ja on ihanaa, että se toimii juuri näin.

 Vanhemmaksi Sammalkäpy tuli lopulta loppuvuonna 2023. Lapsiperhe-elämä on ollut raskasta, ihanaa ja kaikkea siltä väliltä. 

– Odotan eniten sitä, että pääsen kasvattamaan, jakamaan ihania hetkiä ja kokemuksia. Opettamaan lapselle maailmasta. Ja näkemään, mitä lapsi opettaa minulle.

Katso myös: Anu tuli itselliseksi äidiksi 45-vuotiaana

Anu Hanskin pitkäaikainen unelma täyttyi, kun hänestä tuli itsellinen äiti 45-vuotiaana. Miten hedelmöityshoidot etenivät ja miten äitiys on muuttanut Anun elämän? Katso koko haastattelu videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat