Presidentti Trumpin epävirallisen äärioikeistolaisen neuvonantajan epäillään aiheuttaneen potkut, New York Timesin lähde kertoo.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on irtisanonut kansallinen turvallisuusvirasto NSA:n ja maan tietoverkkojen puolustusta hallinnoivan U.S. Cyber Commandin komentajan, kenraali Timothy D. Haughin.
Yhdysvallat on tehnyt viime aikoina sarjan ratkaisuja, jotka ovat repineet hajalle Yhdysvaltojen kyberpuolustusta, yhdysvaltalaislehti New York Times (NYT) kirjoittaa.
Potkut saanut kenraali Haugh on yksi yhdysvaltalaisviranomaisista, jotka ovat voimakkaimmin taistelleet Venäjän vaikutusta vastaan sen jälkeen, kun Kreml sekaantui Yhdysvaltojen vuoden 2016 vaaleihin, NYT kirjoittaa.
Kyberturvallisuuden asiantuntijat, vaaliviranomaiset ja poliitikot ovat huolestuneet siitä, että Yhdysvaltojen hallinto vaikuttaa purkavan järjestelmää, jota on rakennettu vuosikymmen.
– (Kenraali Haughin) sinnikkyytensä Venäjän toimien torjumisessa oli vaikuttavaa katsottavaa, sanoi Haughin alaisuudessa työskennellyt Jason Kikta yhdysvaltalaislehti Washington Postille.
– En ymmärrä lainkaan, miksi tämä hallinto irtisanoisi jonkun, joka oli niin kekseliäs ja päättäväinen, hän jatkoi.
Lue myös: Kommentti: Stubb saattoi juonia vihaiset Putin-puheet Trumpin suuhun – presidentti jättää Orpon hallituksen varjoonsa
Irtisanottu NSA:n ex-johtaja, kenraali Timothy D. Haugh.All Over Press
Miksi potkut?
Potkujen virallinen syy ei ole tiedossa, kertoo Wall Street Journal.
New York Timesin tietojen mukaan irtisanomisen taustalla saattaa olla äärioikeistoaktivisti ja Trumpin epävirallinen neuvonantaja Laura Loomer, joka oli vaatinut Haughille potkuja Valkoisessa talossa.
Trump määräsi tapaamisen jälkeen puolustusministeri Pete Hegsethin antamaan Haughille potkut, viranomainen kertoi New York Timesille.
Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Michael Waltz ei ole vielä ilmoittanut Yhdysvaltojen uutta kyberstrategiaa, mutta on antanut ymmärtää, että maan on jatkossa syytä olla hyökkäävämpi asian suhteen.
Asiantuntijat ovat kuitenkin muistuttaneet Yhdysvaltojen olevan altis vastahyökkäyksille. Esimerkiksi Kiina on pystynyt ujuttamaan haittaohjelmia Yhdysvaltojen verkkoon, New York Times kirjoittaa.
Kyberhyökkäykset eivät olisi Yhdysvalloille uusi ase. Yhdysvallat on iskenyt verkkoja pitkin esimerkiksi Iranin ydinohjelmaa vastaan ja tunkeutuneet Venäjän voimalaitoksiin sekä Pohjois-Korean ohjusjärjestelmiin.
Trumpilta linjanmuutos
Kyberturvallisuuden näennäinen heikentäminen on Trumpilta selkeä linjanmuutos, sillä ensimmäisen presidenttikautensa aikana hän vahvisti Yhdysvaltojen kyberosaamista.
Trump myös julkisesti nimesi ensimmäisellä presidenttikaudellaan valtioita, jotka olivat väitetysti yrittäneet tehdä kyberhyökkäyksiä Yhdysvaltoja vastaan.
Esimerkiksi vuoden 2018 vaalien alla Yhdysvallat teki vastahyökkäyksiä venäläisiä hakkereita ja tiedustelupalveluita vastaan.
Yhdysvaltalaisviranomaiset arvioivat Venäjän pyrkineen vaikuttamaan myös Yhdysvaltojen viimeisiin, Trumpin ja republikaanien voittamiin vaaleihin.
Kremlin suosikki oli Trump, kertoivat Yhdysvaltojen tiedustelutiedot.
Venäjä vaikuttaa sikäli tukeneen oikeaa ehdokasta, että Trump on tehnyt presidenttikautensa aikana useita päätöksiä, jotka ovat suosineet Venäjää Ukrainan kustannuksella.