Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin odotetaan allekirjoittavan tällä viikolla määräyksen Barack Obaman ilmastopolitiikan purkamiseksi.
MTV Uutisten haastattelussa New Yorkissa asiantuntija uskoo, että Donald Trump aikoo kumota maan tärkeimmän liittovaltion päästörajoituksen. Sen lisäksi Trumpin aikeissa on ollut myös Pariisin ilmastosopimuksesta irtaantuminen.
Yhdysvalloissa odotetaan varauksellisesti Trumpin ilmastopolitiikan seurauksia niin ympäristölle kuin diplomaattisille suhteille. Saasteet ja ilmaston lämpeneminen olivat entiselle presidentille Barack Obamalle Yhdysvaltain suurin uhka, mutta nykyiselle ne vaikuttavat olevan paperia.
– Trumpin odotetaan tällä viikolla presidentin asetuksella määräävän ympäristönsuojeluviraston (EPA:n) aloittamaan prosessin puhtaan energian suunnitelman kumoamiseksi, ympäristölain professori Michael Gerrard Columbian yliopistosta sanoo.
Obaman puhtaan energian -suunnitelma on ollut Gerrardin mukaan liittovaltion tärkeimpiä keinoja kasvihuonepäästöjen rajoittamiseksi. Trumpilla ovat hyvät lähtökohdat suunnitelman kumoamiseksi, sillä hänen valitsemansa ympäristönsuojeluviraston EPA:n johtaja Scott Pruitt on ilmastonmuutosskeptikko.
– Näyttää siltä, että Pruitt pysyy tällä tiellä. Hän yrittää heikentää ympäristönsuojeluvirastoa pienentämällä koko virastoa. Hän haluaa myös vähentää ympäristörajoituksia ja pitää huolen siitä, ettei uusia luoda, Gerrard sanoo.
Valkoisessa talossa on myös käynnissä vääntö siitä, pysyykö Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksessa vai ei. Kampanjan aikana Trump lupasi erota koko sopimuksesta, ja lupauksen lunastusta toivoo erityisesti Valkoisen talon strategisti Steve Bannon. Sopimuksessa pysymisen puolesta puhuvat kuitenkin huhujen mukaan ulkoministeri Rex Tillerson ja isänsä suosikki, vanhin tytär Ivanka Trump.
– On täysin mahdollista, että Trump päättää vetäytyä sopimuksesta. Hänen tarvitsee vain ilmoittaa, ettei Yhdysvallat tee enää yhteistyötä tästä päivästä alkaen. Muut maat oikeutetusti suuttuisivat, mutta he eivät voi konkreettisesti tehdä mitään, Gerrard toteaa.
Asiantuntija: ”Olen hyvin huolissani”
Gerrardin mukaan maiden välisten diplomaattisuhteiden lisäksi kärsisi ympäristö.
– Seuraukset ympäristölle olisivat vakavia. Trump on luvannut lopettaa hiilivoimaloiden päästöjen valvomisen, ja hän voi tehdä saman autoteollisuudelle. Yhdysvallat ei ole enää suurin saastuttaja, mutta yksi suurimmista olemme silti. Olen Trumpin politiikasta hyvin huolissani.
Trump lupasi kampanjan aikana palauttaa vanhat hiilivoimalat ja niiden työpaikat. Gerrard uskoo, että Trumpin lyhytnäköinen politiikka antaa hiilelle vain tekohengitystä.
– Trump pystyy pidentämään vanhojen hiilivoimaloiden käyttöikää, mutta hän ei pysty palauttamaan vanhan hiiliteollisuuden mahtia. Hiilivoimaloihin ei tarvita enää niin paljon työntekijöitä kuin ennen, koska maakaasun käyttö on aiempaa halvempaa ja moni asia on automatisoitu. Trump ei pysty muuttamaan sitä, joten lupaus oli valhetta.
Vaikka Trump on todennäköisesti presidenttinä vain yhden virkakauden, seuraukset hänen ilmastopolitiikasta voivat Gerrardin mukaan vaikuttaa paljon pidemmälle. Gerrard toivoo ilmastonmuutokseen perehtyneenä lakiasiasiantuntijana historian tukevan ja toistavan itseään.
– Kun Ronald Reaganista tuli presidentti 1981, hän ei ollut Trumpin tapaan ympäristörajoituksien kannattaja. Hän valitsi myös EPA:n johtoon henkilön, joka oli haitaksi ympäristönsuojelulle. Silloin ihmiset kerääntyivät kaduille massoittain vastustamaan ja kertomaan, että he haluavat puhtaan ympäristön.
– Kahden vuoden jälkeen Reagan muutti politiikan suuntaa. Toivon, että sama tapahtuu nyt ja hallinto näkee, että amerikkalaiset todella haluavat vahvat ympäristölait, Gerrard sanoo.