Mobiilipiirialalla on viritelty viime viikkoina suurta jättikauppaa, kun Broadcom olisi ollut halukas ostamaan Qualcommin reilusti yli 100 miljardilla dollarilla. Broadcomin viimeisin 117 miljardin dollarin tarjouskaan ei miellyttänyt Qualcommin hallitusta, ja nyt kaupalle on ilmestynyt uusi – todennäköisesti ylittämätön – este.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on antamallaan asetuksella estänyt kaupan. Valkoisen talon mukaan kaupan estäminen on tarpeen Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden turvaamiseksi. Trump määräsi allekirjoituksellaan molemmat yhtiöt välittömästi luopumaan ehdotetusta järjestelystä sekä kieltää Broadcomin ehdottavan jäseniä Qualcommin hallitukseen yhtiökokouksessa.
Broadcom on toistaiseksi Singaporeen rekisteröity yhtiö, joka oli kuitenkin jo prosessissa rekisteröidäkseen itsensä ja muuttaakseen kotipaikkansa Yhdysvaltoihin. Ironisesti, Trump juhlisti Broadcomin suunnitelmia alkuvuodesta yhdessä Broadcomin toimitusjohtajan Hock Tanin kanssa Valkoisessa talossa järjestetyssä tilaisuudessa.
Toistaiseksi onkin epäselvää, eteneekö Broadcomin siirtyminen yhdysvaltalaiseksi yritykseksi ja voisiko sillä olla enää merkitystä Qualcomm-kaupan sallimisen kannalta.
Broadcom on toistaiseksi kommentoinut tutkivansa Trumpin määräystä ja olevansa ”vahvasti eri mieltä, että Qualcomm-kauppa aiheuttaisi mitään ongelmia kansalliselle turvallisuudelle”.
Yhdysvalloissa nykyisin merkittävää valtaa yritysjärjestelyjen yhteydessä käyttävä ulkomaisten investointien komitea CFIUS oli jo aiemmin ottanut Qualcomm-kaupan tarkastelun alle. CFIUS muun muassa pelkäsi, että Broadcom voisi leikata Qualcommin panostuksia tutkimukseen ja tuotekehitykseen, jolloin sen asema tulevassa teknologiakehityksessä heikkenisi. Näin Kiina voisi saavuttaa johtavan aseman esimerkiksi tulevien langattomien verkkostandardien kehitystyössä.
Joka tapauksessa Trumpin tekemä peliliike kaupan estämisessä jo ennen siitä sopimista on täysin poikkeuksellinen.
Hankkimalla onnistuneesti Qualcommin Broadcom olisi noussut maailman kolmanneksi suurimmaksi piiritoimittajaksi Intelin ja Samsungin jälkeen. Broadcomin, Qualcommin ja NXP:n, jota Qualcomm on parhaillaan ostamassa, yhteenlaskettu liikevaihto kohoaisi vuositasolla 51 miljardiin dollariin ja käyttökate synergiat huomioiden 23 miljardiin dollariin.
Qualcomm tunnetaan monista Android-älypuhelimista löytyvien Snapdragon-järjestelmäpiirien suunnittelijana. Viime aikoina Qualcommin finansseja on heikentänyt ajautuminen riitaan Applen kanssa: yhtiöt ovat haastaneet toisiaan oikeuteen Applen ensin aloitettua oikeustoimet. Se näkee Qualcommin liiketoimintamallin, jossa piiritoimituksia ja patenttien lisensointia kytketään yhteen, hallitsevan markkina-aseman väärinkäyttönä. Merkittävä osa Qualcommin tuloksesta syntyy sen omistamien patenttien lisensoinnista. Yhtiö on viime vuosina saanut ympäri maailmaa useampia seuraamusmaksuja kilpailuviranomaisilta.
Broadcomin on nähty iskevän Qualcommin kimppuun hetkellä, jona kamppailu Applen kanssa on heikentänyt sen tilannetta.
Broadcom itse on ollut perinteisesti muun muassa vahva Wi-Fi- ja Bluetooth-piirien toimittaja. Sen pyrkimykset päästä aiemmin mukaan mobiililaitteiden modeemipiirimarkkinoille epäonnistuivat. Broadcom hankki muun muassa Nokian aiempaa modeemikehitystä, mutta päätyi lopulta irtisanomaan Suomessa satoja työntekijöitä ajaessaan modeemikehityksensä alas.