Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on kommentoinut, että ratkaisu myös Huawein tilanteeseen voidaan löytää osana kauppasopimusta Kiinan kanssa.
Yhdysvallat on asettanut Huawein kieltolistalle, joka kieltää yhdysvaltalaisen teknologian myymisen Huaweille ilman erillistä lupaa kauppaministeriöltä. Tämä koskee niin laite- kuin ohjelmistomyyntiä. Kiellon seurauksena Google on lopettamassa yhteistyön Huawein kanssa, eikä tulevissa Huawei-laitteissa kiellon pysyessä voimana nähtäisi enää Googlen paveluja. Myös brittiläinen suoritinten suunnittelija ARM on lopettanut yhteistyön, ja ilman sitä Huawein piirikehitys sen älypuhelimiin vaikeutuisi lähes mahdottomaksi.
Yhdysvallat on kertomansa mukaan toiminut näin Huawein osalta, koska se on turvallisuusuhka maalle. Yhdysvaltalaisnäkemyksen mukaan Huawein laitteiden kautta voi paljastua tietoja Kiinan valtionhallinnolle. Syytösten tueksi Yhdysvallat ei kuitenkaan ole ikinä julkisesti esittänyt minkäänlaisia todisteita vakoilun tapahtumisesta.
Samanaikaisesti Yhdysvallat on käynyt Kiinan kanssa koko maiden välistä kauppaa koskevia neuvotteluja. Viime aikoina tilanne kauppasodassa on eskaloitunut, kun Yhdysvallat otti käyttöön korotetut 25 prosentin tullit 200 miljardille dollarille Kiinan tuontia Yhdysvaltoihin. Kiina vastasi tähän omilla tullikorotuksillaan ja ainakin julkisesti osapuolet ovat ajautuneet kannoissaan mahdollisesta sovusta kauemmas toisistaan.
Nyt presidentti Trump on ensi kerran todennut suoraan, että myös Huawein tilannetta voidaan tarkastella osana mahdollista kauppasopimusta.
”Huawei on jotakin hyvin vaarallista, jos katsoo mitä he ovat tehneet turvallisuuden osalta, armeijan osalta”, Trump totesi ensin Valkoisessa talossa medialle puhuessaan mutta jatkoi, ”on mahdollista, että Huawei olisi mukana jonkinlaisessa kauppasopimuksessa.”
Trump heitti pallon Kiinan ja Huawein suuntaan. ”Jos he tekevät diilin, voisin kuvitella Huawein olevan mahdollisesti mukana jossain muodossa”, totesi Trump. Jatkokysymykseen Trump vastasi, että on vielä liian aikaista sanoa yksityiskohdiltaan miltä sopu voisi näyttää mutta ”se näyttäisi erittäin hyvältä meille”.
Huawei vaikuttaa siis vain olevan yksi pelinappula Yhdysvaltojen ja Kiinan välisessä laajemmassa pelissä. Panoksena ovat lähemmäs pari sataa tuhatta työntekijää ja viime vuoden luvuillakin jo 80 miljardia euroa hipova vuotuinen liikevaihto. Huawei oli ennen Yhdysvaltojen toimia nousemassa kuluvan vuoden aikana ohi Samsungin maailman suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi. Jo entuudestaan se on maailman suurin verkkolaiteyhtiö.
Viime vuonna, tuolloin Yhdysvaltojen asettamien Iranin pakotteiden rikkomisen ja sen jälkeisen sovintosopimuksen noudattamatta jättämisen jälkeen Yhdysvallat esti kaupankäynnin yhdysvaltalaisyhtiöiltä toisen merkittävän kiinalaisen verkkolaite- ja älypuhelinyhtiö ZTE:n kanssa pitkälti vastaavalla tavalla kuin mitä nyt Huawein kanssa. Tämä ehti halvaannuttamaan ZTE:n liiketoiminnan jopa kuukausien ajaksi. Tuolloin osana kauppaneuvottelujen edistymistä Yhdysvallat kuitenkin luopui alkuperäisestä rangaistuksesta eli kaupankäynnin keskeyttämisestä ja rangaistus muutettiin vain reilun miljardin dollarin sakoiksi eli mitättömän vähäiseksi alun perin kaavailtuun rangaistukseen verrattuna.
Huawein tilanteen ratkaisemiselle kauppaneuvottelujen osana ja lamaannuttavan päätöksen perumiselle on siis olemassa ennakkotapauskin.