Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin hallinnon tila ei näytä tällä hetkellä valoisalta. Vain vuorokauden sisällä hallinto on kokenut jopa neljä suurta vastoinkäymistä.
1. Republikaanit epäonnistuivat Obamacen kaatamisessa
Donald Trumpin viimeisimmäksi vastoinkäymiseksi voidaan lukea Yhdysvaltojen senaatin päätös hylätä terveydenhuoltoa koskeva lakiesitys. Presidentin vakaa aikomus kumota edeltäjänsä Barack Obaman luoma Obamacare-terveydenhuoltojärjestelmä kaatui, kun senaatti eilen illalla äänesti esityksen hylkäämisen puolesta. Esitys hylättiin vain täpärästi.
Trump on koko presidenttikautensa aikana pyrkinyt kumoamaan Obaman aikaansaama terveydenhuoltojärjestelmä.
– Obamacare on kuolema. Se on mennyttä. Nyt on meidän aikamme luoda suurenmoinen terveydenhuoltolaki amerikkalaisille, Trump vaati.
Vuonna 2010 hyväksytyn terveydenhuoltojärjestelmän romuttamista äänestettiin jo alkuviikolla. Senaatti äänesti tuolloin järjestelmän kaatamisesta ilman korvaavaa järjestelmää. Senaatti hylkäsi esityksen.
2. Tuore viestintäjohtaja mokasi käsittämättömästi
Valkoisen talon uunituore viestintäjohtaja Anthony Scaramucci joutui poliittisen kohun silmään eilen. Scaramucci haukkui eilen kollegoitaan poikkeuksellisen törkeästi soitettuaan New Yorker -lehden toimittajalle. Hän muun muassa nimitti Valkoisen talon henkilöstöpäällikkö Reince Priebusia kirosanojen saattelemana paranoidiseksi skitsofreenikoksi.
New Yorker julkaisi keskustelun sisällön liki sellaisenaan paljastaen Trumpin hallinnon avainhenkilöiden ristiriitojen syvyyden.
Lisäksi Scaramucci ilmaisi selvästi, että uskoo presidentti Trumpin päästrategi Steve Bannonin palvelevan Valkoisessa talossa vain omia etujaan. Hän myös totesi, että Priebus tulee pian eroamaan.
– He yrittävät vastustaa minua, mutta se ei tule onnistumaan, hän totesi.
Törkyisistä kommenteistaan huolimatta Scaramucci ei ole nöyrtynyt pyytämään anteeksi. Sen sijaan hän on vain todennut käyttävänsä ”joskus värikästä kieltä.”
– Käytän joskus värikästä kieltä. Aion pidättäytyä tästä, mutta en anna periksi tulisessa taistelussani presidentti Trumpin agendan suhteen, Scaramucci kirjoitti Twitterissä.
3. Oikeusministeri kypsyi Trumpin kritiikkiin
Trumpin kohtaama kolmas haaste on Yhdysvaltojen oikeusministeri Jeff Sessionsin kyllästyminen presidentin kritiikkiryöpytykseen. Sessions sanoi eilen Foxin haastattelussa julkisesti, että Trumpin kritiikki on ollut loukkaavaa. Tämä on poikkeuksellisen suoraa puhetta istuvalta ministeriltä presidenttiä kohtaan.
Sessions on saanut kuulla Trumpilta kunniansa useaan otteeseen Venäjä-tutkinnan vuoksi. Trump esimerkiksi totesi, ettei Sessionsia olisi nimitetty ministeriksi, mikäli tiedossa olisi ollut, että ministeri jääväisi itsensä Venäjä-tutkinnasta.
Sessions jääväsi itsensä Venäjä-tutkinnasta maaliskuussa sen jälkeen, kun hänen yhteytensä Venäjän suurlähettilääseen nousivat esille.
Vaikka kritiikki on ollut kovaa ja Trump on monta kertaa ilmaissut tyytymättömyytensä oikeusministeriin sekä vilauttanut uuden oikeusministerin valitsemisen mahdollisuutta, Sessions on ilmoittanut, ettei aio luopua tehtävästään.
– Aion jatkaa niin kauan kuin se on tarkoituksenmukaista, hän sanoi.
4. Trump mahdottomassa tilanteessa Venäjä-pakotteiden kanssa
Hallinnon nykyistä tilannetta ei myöskää helpota se, että senaatti hyväksyi uusia Venäjä-pakotteita koskevan lakipaketin. Eilen hyväksytty paketti siirtyy seuraavaksi Trumpin pöydälle. Presidentti voi joko allekirjoittaa lain tai käyttää veto-oikeuttaan.
Lakipaketin hyväksyminen saattaa Trumpin varsin vaikeaan tilanteeseen. Jos hän hyväksyy lain, niin ratkaisu kiristää suhteita Venäjään huomattavasti. Trumpin tavoitteena on päinvastoin ollut parantaa Venäjä-suhteita.
Mikäli Trump rustaa nimensä paperiin, myös miehen valta tehdä päätöksiä Venäjä-pakotteiden helpottamisesta vähenee jatkossa.
Allekirjoitus myös lisäisi pakotteita Irania ja Pohjois-Koreaa kohtaan.
Vaikka Trump hyödyntäisi tilanteessa veto-oikeuttaan ja kaataisi lain, hän kohtaisi julkisen teilauksen pehmeästä suhtautumisesta Venäjään. Tämä näyttäisi pahalta etenkin, kun tutkinta Venäjän mahdollisesta vaikuttamisesta USA:n presidentinvaaleihin on vahvasti käynnissä.
Selvät äänestystulokset senaatissa (98-2) ja edustajainhuoneessa (419-3) kertovat myös kongressin olevan valmis torjumaan presidentin veto-oikeuden, jos lakiesitys palautetaan kongressiin.
Kongressissa Trumpin veto-oikeuden kumoaminen tarvitsee puolestaan sekä edustajinhuoneen että senaatin kahden kolmasosan enemmistön.
Pakotepaketista on herännyt huoli myös Euroopan unionissa, jonka mukaan pakotepaketti voisi vaikuttaa Euroopan energiansaantiin.