Trumpin kritisoijat vaiennetaan republikaanien riveissä lähes kokonaan – asiantuntijan karu arvio: "He pelkäävät, mitä heille itselleen käy"

2:01img
Amerikkalaiset riitaisissa tunnelmissa: ei sopua yhteisestä väittelystä – presidentinvaaliehdokkaat pitävät omat keskustelunsa eri tv-kanavilla
Julkaistu 18.10.2020 02:00

MTV UUTISET - STT

Kun Donald Trump pyrki vuoden 2016 esivaaleissa republikaanien presidenttiehdokkaaksi, hän kohtasi puolueen sisällä paljon vastustusta. Trump voitti siitä huolimatta niin esivaalit kuin varsinaiset vaalitkin, minkä jälkeen kritiikki häntä kohtaan republikaanien sisällä on hiljentynyt lähes täysin.

Puolueen kulisseissa Trumpin tyyli kyllä herättää edelleen vastareaktioita, mutta julkinen kritiikki loistaa poissaolollaan. Republikaanipoliitikoilla ei yksinkertaisesti ole varaa suututtaa Trumpin ydinkannattajia.

Jos joku on niin tehnyt, edessä on ollut vääjäämättä vaalitappio.

– Hyvin harva republikaani sanoo julki mitään kriittistä Trumpista, koska he pelkäävät sitä mitä heille itselleen käy, sanoo amerikkalaiseen konservatismiin perehtynyt dosentti Markku Ruotsila Helsingin yliopistosta.

Lue myös: Trump pohtii jo maanpakoa, jos häviää vaalit

Ulkopoliittisen instituutin vierailevan tutkijan Maria Annalan mukaan etenkin viime talven virkasyytemenettelyn aikaan näytti, että puolue oli täysin Trumpin hallussa. Vaalitappion käydessä todennäköisemmäksi moni republikaani joutuu kuitenkin miettimään, kannattaisiko Trumpiin tehdä pesäeroa.

– Uskon että siellä on aitoa vastarintaa Trumpia kohtaan enemmän kuin mitä on nyt uskallettu näyttää. Varmasti sieltä nousee kaikenlaista vastustusta, jos Trump häviää.

Lue myös: Donald Trumpin pahin pelko kävi toteen: Joe Bidenin tupailta päihitti presidentin katsojaluvuissa

Lincoln Project mätkii presidenttiä

Kun virallinen puoluekoneisto on pysynyt vankkumatta Trumpin takana, on vastustus Trumpia kohtaan purkautunut erilaisten kapinaliikkeiden kautta.

Paljon julkisuutta on saanut Lincoln Project, Trumpia vastustavien republikaanien yhteenliittymä, joka tuottaa jatkuvalla syötöllä presidenttiä kritisoivia räväköitä mainoksia. Ryhmän perustajat ovat pitkäaikaisia republikaanipuolueen kampanjapelureita ja konsultteja, jotka nyt käyvät Trumpia vastaan samoilla aseilla, joilla ovat vuosien ajan kellistäneet demokraatteja.

Yksi heistä on Rick Wilson, jolla on tapana sanoa, että "demokraatit yrittävät voittaa asiakeskustelun, minä yritän voittaa vaalit." Lincoln Projectin mainoksissa on kiinnitetty huomiota esimerkiksi Trumpin jatkuvaan valehteluun, äärioikeiston kanssa flirttailuun ja koronapandemian heikkoon hoitamiseen.

Ruotsila uskoo Lincoln Projectin jäävän vaaleissa marginaali-ilmiöksi ja vetoavan vain valmiiksi Trump-kriittisiin äänestäjiin.

– Se ja pari muuta järjestöä ovat kyllä hyvin aktiivisia, mutta eivät ne pysty suuria äänestäjämääriä käännyttämään.

Lue myös: Yhdysvaltain korkein oikeus käsittelee Trumpin suunnitelmat jättää paperittomat siirtolaiset väestönlaskennan ulkopuolelle

Paluu menneeseen ei ole mahdollista

Jos Trump häviää vaalit, republikaaneilla on edessään itsetutkistelun paikka. Annala uskoo republikaanien miettivän siinä tapauksessa, miten saada pidettyä ne uudet äänestäjät, joihin Trump vetosi.

– Trump-ilmiö oli todellinen, riippumatta siitä, miten näissä vaaleissa käy. Trump vetosi sellaisiin äänestäjäryhmiin, jotka ovat edelleen olemassa ja vaikutusvaltaisia.

Annala arvioi, että tulevaisuudessa republikaaniehdokkaat voivat ottaa mallia Trumpista ja vedota esimerkiksi suorasukaisemmin uskonnollisiin äänestäjiin. Trumpin omalaatuista tyyliä ei välttämättä kuitenkaan kannata apinoida, sillä moni amerikkalaisista on kyllästynyt siihen.

– Jos olisin republikaanipuolueen strategi, alkaisin vetää johtopäätöstä, että se Trumpin Twitter-persoona ja kaikki se hyökkääminen ja asiakysymyksistä piittaamattomuus ei ole se tie, millä kannattaa pysyä Trumpin jälkeen.

Lue myös: Biden kertoo peruvansa Trumpin veronleikkaukset vain rikkailta

Tuoreimmat aiheesta

Donald Trump