Yhdysvaltain kongressi on torpannut presidentti Donald Trumpin hallinnon asekaupat Saudi-Arabiaan ja muille arabiliittolaisille. Kongressin edustajainhuone äänesti keskiviikkona 8,1 miljardin dollarin arvoisia asekauppoja vastaan.
Senaatti oli jo aiemmin äänestänyt asekauppoja vastaan.
Lakiesitys siirtyy nyt presidentin pöydälle, ja hän voi käyttää veto-oikeuttaan kongressin sivuuttamiseksi. Veton kumoaminen vaatisi kongressissa kahden kolmasosan enemmistön. Vaikka esitys asekauppojen torppaamisesta meni nyt kirkkaasti edustajainhuoneen läpi, ei nykyinen äänimäärä riittäisi Trumpin veton kumoamiseen.
Kongressissa ollaan vihaisia Saudi-Arabialle viimesyksyisestä sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhasta. Yhdysvalloissa asunut Khashoggi oli kirjoittanut kriittisesti Saudi-Arabian vaikutusvaltaisesta kruununprinssistä Mohammed bin Salmanista ja joutui Istanbulissa saudiagenttien murhaamaksi.
Kongressissa myös pelätään, että Saudi-Arabialle myytäviä aseita käytetään siviilien tappamiseen Jemenissä, missä Saudi-Arabian johtama liittouma käy sotaa. Jemenissä on käynnissä YK:n mukaan maailman pahin humanitaarinen kriisi.
– Kun näemme, mitä Jemenissä on meneillään, on todella tärkeää, että Yhdysvallat ilmaisee kantansa, edustajainhuoneen ulkoasiainkomitean puheenjohtaja Eliot Engel sanoi.
Myös osa republikaaneista vastustaa kauppoja
Trump on halunnut myydä aseistusta Yhdysvaltain liittolaisille Saudi-Arabialle, Arabiemiirikunnille ja Jordanialle. Normaalisti asekauppoihin tarvitaan kongressin suostumus, mutta Trump ilmoitti keväällä käyttävänsä hätätilavaltuuksia kongressin kiertämiseen. Trump perusteli hätätilaa Iranin aiheuttamalla uhkalla.
Poikkeusvaltuuksien käyttäminen on saanut kritiikkiä myös joiltakin republikaaneilta senaatissa ja edustajainhuoneessa. Osa republikaaneista on kuitenkin kritisoinut asekauppojen torppaamista vaarallisena tekona Iranin kasvattaessa vaikutusvaltaansa Lähi-idässä.
– Jos annamme heidän menestyä, terrorismi kukoistaa, epävakaus valtaa alaa ja liittolaistemme kuten Israelin turvallisuus on uhattuna, sanoi ulkoasianvaliokunnassa istuva republikaaniedustaja Michael McCaul.