Trumpin ministeriksi nostama ex-suurlähettiläs teki Suomeen nopean visiitin: Lensi hävittäjää ja ylisti Salpalinjaa – mutta nosti usein esille yhden puutteemme

barbara barrett hävittäjä
Yhdysvaltojen ilmavoimaministerille hävittäjän ohjaaminen on tuttuja.
Julkaistu 23.05.2019 18:16
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Yhdysvaltain entinen Suomen-suurlähettiläs Barbara Barrett ehti lyhyellä visiitillään Suomessa moneen paikkaan. Nyt 68-vuotias liikenainen nousee Donald Trumpin ilmavoimaministeriksi.

Barrett toimi suurlähettiläänä Suomessa George W. Bushin kaudella noin kahdeksan kuukautta vuosina 2008–2009. Barack Obaman kaudella hänet korvasi Bruce Oreck.

Ilmailu ei ole Barrettille millään muotoa uusi haaste. Juristitaustallaan hän on toiminut muiden tehtäviensä lisäksi ilmailualan tutkimuskeskus The Aerospace Foundationin hallituksessa, ja oli 1990-luvun alussa ensimmäinen siviilinainen, joka laskeutui F-18 Hornet -hävittäjällä amerikkalaisen lentotukialuksen kannelle.

Tempauksen taustalla oli Barrettin halu vakuuttaa Yhdysvaltojen sotilasjohto siitä, että myös naiset voivat työskennellä vaativimmissa taistelulentäjän tehtävissä.

Lensi Suomessa hävittäjää ja ylisti Salpalinjaa

Myöskään Suomi ei jäänyt hänelle tuntemattomaksi lintuperspektiivistä, sillä suurlähettiläsaikanaan hän pääsi tarkastelemaan maata myös lentämänsä Hornetin ohjaamosta.

Uuden Suomen artikkeli kertoi, että tämän lisäksi hän oli vieraillut kaikilla maan seitsemällä Unescon maailmanperintökohteella ja polkenut pyörällä ympäri Suomen 900 kilometrin verran.

Lehtijuttujen perusteella Suomi tuli tutuksi laajalti. Kaakonkulma-lehden mukaan hän ja puolisonsa Intelin hallituksen puheenjohtaja Craig Barrett vaikuttuivat muun muassa Salpalinja-museosta.

– Nämä rakennelmat kertovat, että meidän amerikkalaistenkin tuntemalla käsitteellä suomalainen sisu on konkreettinen sisältö ja merkitys, Barrett ylisti.

Barrett: Suomalaisten markkinointi sakkaa

Uudessa Suomessa Barrett pohti, että Suomella on kyky innovoida uusia tuotteita, mutta kykenemättömyyttä markkinoida niitä maailmalle.

Bisnesopit ja erityisesti itsearvostuksen ja tunnettavuuden lisääminen toistuivat hänen lausunnoissaan kautta linjan.

– Suomen suurin ongelma on se, että te suomalaiset ette itse huomaa kuinka suurenmoisessa maassa elätte, hän totesi Yrittäjä-lehdessä.

Aviisori-lehdessä hän nosti esille taas suomalaisen laadun.

– Perustana on erinomainen koulutusjärjestelmä ja ahkeruus. Tämä on kaunis maa, jossa on upeita ihmisiä. He tuottavat rehellisesti ja reilusti tuotteita, joita muiden kelpaa kadehtia, Barrett suitsutti.

– Riittävän moni ei vielä tiedä, miten hyvä maa tämä on. 

Tuoreimmat aiheesta

Trumpin Yhdysvallat