Tšernobylin alueesta tehdään turistinähtävyys – säteilytasot vaihtelevat vyöhykkeellä voimakkaasti: ”Ei kannata lähteä sooloilemaan”

Säteilyturvakeskuksen mukaan Tšernobyl-turisteihin ei kohdistu erityistä riskiä. Alueella vieraillessa on kuitenkin noudatettava tarkasti annettuja ohjeita.

MTV Uutiset kertoi viime viikolla, että Ukrainan valtio on muuttanut suhtautumistaan Tšernobyl-turisteihin. Ydinvoimalaa ympäröivää aluetta ryhdytään ny kehittämään ”viralliseksi” turistinähtävyydeksi.

– Jos tämä on suunta siihen, että turisteista pidetään parempaa huolta myös säteilyturvallisuusmielessä, niin silloinhan se on hyvä asia, Säteilyturvakeskuksen laboratoriojohtaja Maarit Muikku kommentoi.

Tšernobylin ydinvoimalan ympärillä on 30 kilometrin suljettu suojavyöhyke, joka avattiin yleisölle 2000-luvun alussa. Normaalista poikkeavista säteilytasoista huolimatta alueella vierailee vuosittain tuhansia turisteja. Kiinnostus kohteeseen on kasvanut jatkuvasti.

Suurimman säteilyannoksen saa jo Ukrainaan lentäessä

– Ohjeistuksesta tärkein ja ensimmäinen on aina ollut se, että noudatetaan paikallisten viranomaisten ja oppaiden ohjeita, eli ei kannata lähteä sooloilemaan, Muikku kertoo.

Säteilytasot vaihtelevat voimakkaasti suojavyöhykkeen sisällä. Alueella vierailevat opastetut ryhmät välttävät paikkoja, joissa pitoisuus on korkea. Suuremman säteilyannoksen saakin itse asiassa edestakaiselta lentomatkalta Ukrainaan, kuin lyhyestä oleskelusta suojavyöhykkeellä.

Muikku ei näe Tšernobyl-turistien terveyteen kohdistuvan erityistä riskiä. Tietysti olettaen, että paikalla noudatetaan annettuja ohjeita, eikä liikuta omin päin.

Ukrainan presidentti: "Tämä paikka on näytettävä maailmalle"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi allekirjoitti viime viikolla asetuksen, jonka mukaan Tšernobylin ydinvoimalan alueen ensimmäisiä kehityskohteita ovat uudet kävelyreitit ja puhelinverkon parantaminen. Asetuksessa esitettiin myös, että alueen kuvaamista koskevat rajoitukset poistettaisiin.

– Tähän saakka Tšernobyl on ollut negatiivinen osa Ukrainan brändiä. Nyt on aika muuttaa se, Zelenskyi sanoi tilaisuudessa, jossa vihittiin käyttöön turmareaktorin uusi suojakupu.

Tulevaisuudessa alueella otetaan käyttöön myös elektroninen lippujärjestelmä vierailijoille.

– Tämä paikka on näytettävä maailmalle, Zelenskyi totesi.

Lähialueilta evakuoitiin yli 100 000 ihmistä

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui vuoden 1986 huhtikuussa. Onnettomuuden seurauksena reilun 4 000 neliökilometrin kokoinen alue hylättiin ja lähialueilta evakuoitiin yli 100 000 ihmistä. Radioaktiivisia saasteita levisi laajalti Eurooppaan.

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden myötä kuolleiden määrä on edelleen kiistanalainen. Saastumisen tiedetään aiheuttaneen noin 5 000 kilpirauhassyövän tapausta, joista suurin osa onnistuttiin hoitamaan ja parantamaan. Muiden terveysvaikutusten ja säteilyn väliltä ei ole onnistuttu löytämään varmaa yhteyttä.

Lähteet: BBC, Säteilyturvakeskus

Lisää aiheesta:

Lue myös:

    Uusimmat