Tšernobylin työntekijät kertovat venäläisjoukkojen järjettömästä käytöksestä – Punaiseen metsään ilman suojavarusteita

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Venäjän joukot ovat alkaneet vetäytyä Tšernobylin voimala-alueelta Valko-Venäjän puolelle. Voimalasta viime viikolla evakuoidut työntekijät kertovat venäläisjoukkojen vastuuttomasta käytöksestä. 

Joidenkin raporttien mukaan Valko-Venäjälle siirtyneet venäläissotilaat olisivat kärsineet säteilyoireista, mutta tätä ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomista lähteistä.

Sotilaiden kärsimät säteilyoireet kuitenkin voisivat selittyä heidän huolettomalla käytöksellään onnettomuusalueella.

Voimalan työntekijä kertoi uutistoimisto Reutersille erään venäläissotilaan kertoneen hänelle, ettei ole kuullutkaan vuonna 1986 tapahtuneesta Tšernobylin onnettomuudesta. Osa joukoista ei siis välttämättä tiennyt, että myös voimalan ympäristö voi olla vaarallinen.

Reilu viikko sitten Venäjän joukot päästivät vapaaksi 64 Tšernobylin ydinvoimalan työntekijää, jotka olivat olleet panttivankeina lähes kuukauden.

Heidän tilalleen astui vapaaehtoisia työntekijöitä. Venäläiset päästivät vain lähinnä sairaita työntekijöitä lähtemään – suurin osa 210 työntekijästä joutui jäämään yhä voimalaan.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) ja Ukrainan energiaministeriön mukaan nämä uudet työntekijät olivat ilmoittautuneet vapaaehtoisiksi, jotta heidän kollegansa pääsevät lepäämään.

Evakuoidut työntekijät olivat luulleet tulevansa normaaliin 12 tunnin vuoroon helmikuun lopulla, mutta joutuivat jäämään töihin lähes kuukaudeksi Venäjän vallattua voimalan. 

He joutuivat työskentelemään melkein vuorokauden ympäri ja nukkumaan työpisteidensä lattialla takeista ja muista vaatteista tehdyillä patjoilla.

Joukot ajoivat Punaiseen metsään

Työntekijät myös raportoivat venäläisjoukkojen vastuuttomasta käytöksestä.

Kaksi työntekijää kertoo uutistoimisto Reutersille, kuinka he näkivät venäläisten panssarivaunujen ajavan Punaiseen metsään ilman minkäännäköistä suojavarustusta.

– Suuri kolonna sotilasajoneuvoja ajoi voimalan takana olevalle alueelle ja Punaiseen metsään johtavalle tielle, työntekijät kertoivat.

– Kolonna nostatti ilmaan suuren pilven pölyä. Useat säteilymittarit näyttivät nousseita lukuja.

Punainen metsä sai nimensä vuoden 1986 ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen, kun metsän männyt värjäytyivät punaiseksi säteilystä.

Edes Tšernobylin työntekijät eivät saa käydä Punaisessa metsässä, sillä säteilytasot ovat edelleen niin korkeat.

– Ei kukaan mene sinne, herranjumala, sanoo Tšernobylin voimalan johtaja Valery Seida Reutersille.

"Olemme onnekkaita, ettei vakavampaa onnettomuutta ole tapahtunut"

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin ydinturvallisuusosaston johtaja Balthasar Lindauerin mukaan venäläisjoukot eivät ilmeisesti ymmärtäneet, miten vaarallinen alue on.

– He eivät näköjään ymmärtäneet, minkälainen tontti on kyseessä.

Lindauerin mukaan raskailla ajoneuvoilla säteilyarvoiltaan korkeille alueille ajaminen antaa viitteitä siitä, etteivät joukot tienneet mitä ovat tekemässä.

Tšernobylin voimala-alue on perusteellisesti suojattu vuoden 1986 onnettomuuden jälkeen, ja myös voimalan säteilytasot ovat laskeneet.

On hyvin epätodennäköistä, että ydinvoimalaonnettomuudesta aiheutuisi vaaraa esimerkiksi Suomessa asti.

Paikallisesti onnettomuusvaara on kuitenkin yhä olemassa, ja suurimmassa riskissä ovat tietenkin voimalassa tällä hetkellä olevat työntekijät ja venäläisjoukot.

– Sanoisin, että tähän mennessä olemme olleet onnekkaita, ettei enempää vahinkoa ole syntynyt –eikä vakavimpia onnettomuuksia ole tapahtunut, Lindauer sanoo.

– Jos sotilaat jatkavat tällaista käytöstä, tietenkin se aiheuttaa vaaran vakavista onnettomuuksista alueella. Se olisi katastrofi.

Myös esimerkiksi Euroopan suurin ydinvoimala Zaporižžjassa on yhä venäläisten hallussa kytkettynä sähköverkkoon.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön johtaja Rafael Grossi matkusti keskiviikkona Ukrainaan keskustelemaan ukrainalaishallinnon kanssa järjestelyistä, joilla saataisiin kansainvälistä apua maan ydinvoimaloihin.

Lue myös:

    Uusimmat