Tshekki tyrmäsi Suomen MM-karsinnassa

Maailman jalkapallomahteihin luettava Tshekki jätti keskiviikkona Olympiastadionilla Suomen ja Romanian nuolemaan näppejään hoitamalla MM-karsintojen lohkopelien päätöksen helposti nimiinsä. Suomi oli ottelussa ainakin sen verran jäljessä, kuin numerot 0-3 kertovat.

Tshekki pelaa voittonsa myötä jatkokarsinnoissa. Romania jäi kahden pisteen päähän, ja Suomi otti vaisusta karsinnasta neljännen sijan. Viisi voittoa ja 16 pistettä oli saldo 12 pelistä, ja "suuria" vastaan kuudesta kohtaamisesta pisteitä puhtaasti nolla. Hollanti voitti karsintalohkon ja selvisi suoraan MM-kisoihin.

Suomi lähti otteluun näyttämään taitojaan vaisun Romania-pelin jälkeen, ja sai avausjakson ainoan tilanteensa heti toisella peliminuutilla. Tshekin rangaistusalueen oikean reunan tuntumasta lähtenyt Joonas Kolkan vapaapotku löysi Toni Kuivaston pään, ja hyvä pusku kimposi maasta yläriman alle. Tshekin huippuvahti Petr Cech sai venyttää tosissaan pallon yli päätyrajan.

Suomen pirtsakka alku katkesi kylmästi, kun Jussi Jääskeläinen sai kaivaa pallon verkosta kuudennella minuutilla. Vauhdikkaan taitavasti ottelussa esiintynyt Vladimir Smicer lähetti läpisyötön, ja suomalaispuolustuksen leikanneeseen palloon ehtinyt kärkimies Tomas Jun teki ammattimiehen varmuudella maalin. Osuma oli Turkin liigan Trabzonsporissa leipäänsä tienaavalle hyökkääjälle maajoukkueuran toinen ja varmasti se tärkeämpi.

Suomen pelin ohella osuma päätti myös laitamies Janne Saarisen pelin, sillä FC Kööpenhaminan mies otettiin vaihtoon jo 12. minuutilla ilmeisen loukkaantumisen takia. Tilalle tuli Peter Kopteff.

Nopea maali ratkaisi pelin, ja avauspuoliajalla jännäiltiin enää Tshekin maaleja osoittavaa lukemaa tulostaululla. Yhteen se loppujen lopuksi jäi, osin Tshekin hieman höllemmän yrittelyn ja osin Jääskeläisen ansiosta. Loppujakson paikkoja siunaantui Smicerille, Karel Poborskylle ja Junille, jonka maannuoliaisen Jääskeläinen pelasti jakson lopulla.

Näyttävyyttä halvalla

Toiselle jaksolle lähdettiin ilman pelaajavaihtoja. Nyt pirteämmin palloilun aloittivat vieraat, ja jälleen pallo löysi tiensä pian Jääskeläisen verkkoon. Avauspuoliajan tapaan pelissä pelattiin kuudetta minuuttia, ja 0-2-lukeman isä oli Tomas Rosicky. Näyttävälle tykille tarjosi ruudin Kopteff, joka epäonnistui pahoin purkuyrityksessään.

Lopullinen niittaus lienee poistanut paineita suomalaisista, sillä toisen jakson herkkupaikat tulivat pian maalin jälkeen. Ensin Jonatan Johansson kipitti vauhdilla läpisyöttöön, ja Cech torjui tiukan kudin jaloillaan. Seuranneesta kulmapotkusta pallo sitten päätyi vielä Cechin maalin ylähirteen, maalinedusruuhkasta asialla kapteeni Sami Hyypiä.

Suomalaisten jäätyä osumatta iskivät vieraat jälleen kylmää vettä niskaan. Vajaan tunnin kohdalla Jääskeläisen ohitti Marek Heinz, joka oli jäänyt yksin parinkymmenen metrin päähän maaliviivasta pallon pyöriessä oikealla laidalla. Jääskeläinen ei tarkalle, suoralle vedolle voinut mitään.

Forssellilla yritystä

Viimeinen puolituntinen pelistä oli enemmän ja vähemmän pelailua. Viimeisen karsintaottelunsa luotsannut väliaikaisvalmentaja Jyrki Heliskoski antoi minuutteja vielä Ari Nymanille (59. minuutilla Pekka Lagerblomin tilalle) ja avauksesta poisjääneelle Mikael Forssellille (63., Daniel Sjölund).

Forssellin otteita seurattiin jälleen kerran tietysti erityisellä mielenkiinnolla, ja ainakin yritystä miehellä nyt oli. Toki harva pallo hänet löysi, mutta positiivisuutta oli edes hivenen.