Tshernobylin 78-vuotias rakennuspäällikkö: Voimalaa siivonneita kuoli viiden vuoden päästä kuin kärpäsiä

1:54img
Julkaistu 23.04.2016 10:57

MTV UUTISET - AFP

Historian tuhoisimmasta ydinvoimalaonnettomuudesta tulee tiistaina kuluneeksi 30 vuotta. Ukrainassa, silloisessa Neuvostoliitossa tuhoutui Tshernobylin voimalan ydinreaktori.

Ukrainalainen Igor Magala muistaa vieläkin sen metallisen maun, joka tuli hänen suuhunsa, kun hän ajoi ydinvoimalalle huhtikuun 26. päivän aamuna vuonna 1986. Aikaisemmin yöllä hän, ydinvoimalan vastaava rakennuspäällikkö, oli saanut soiton, että voimalassa oli tapahtunut onnettomuus ja hänen apuaan tarvittaisiin. Muuta hänelle ei vielä kerrottu.

Kun hän lähestyi ydinvoimalaa, alue kuhisi sotilaita.

– Aluksi tietoa ei saanut lainkaan. Siihen aikaan kaikki oli luokiteltu salaiseksi, 78-vuotias Magala kertoo AFP-uutistoimiston haastattelussa.

– Luulin, että olisin ydinvoimalassa viikon, mutta sitten tuli ilmi, että joutuisin olemaan siellä vuoden päivät.

Magala ei tiennyt tuolloin, että voimalan neljännessä reaktorissa oli useita tunteja aikaisemmin räjähtänyt turvallisuustestin aikana. Hän oli itse ollut rakentamassa kyseistä reaktoria.

Neuvostoliitto ei kertonut heti

Neuvostoliitto viivytti tiedottamista Tshernobylin räjähdyksestä myös ulkomaailmaan. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa ihmeteltiin kevään alla kohonneita säteilyarvoja, kunnes uutinen ydinvoimalassa tapahtuneesta räjähdyksestä  levisi maailmalle. Paikan päällä tuhoa oli vaikeampi peitellä. Reaktori hohti, muistelee Magala.

– Etenkin öisin saattoi nähdä punaisen valon kajastavan ydinvoimalan reaktorista. Se hohti punaisena useita päiviä.

Igor Magala oli ensimmäisiä niistä noin 600 000 ihmisestä, jotka määrättiin siivoamaan tulevien viikkojen ja vuosien aikana ydinvoimalaa. Suurin osa näistä niin sanotuista likvidaattoreista oli valtion työntekijöitä, sotilaita, poliiseja ja palomiehiä.

– Ensin meillä ei ollut suojavarusteita. Ne annettiin vasta myöhemmin. Meillä oli vain hirveä velvollisuudentunto.

Turma-alueella työskentelevillä oli nimittäin säteilyä suurempi huolenaihe sillä hetkellä. Asiantuntijat olivat huolissaan, että radioaktiviinen materiaali vuotaisi turva-altaaseen reaktorin alle ja tällöin aiheuttaisi toisen räjähdyksen, joka olisi ensimmäistä voimakkaampi. Magala ja kymmenen muuta vapaaehtoista tarkistivat, että radioaktiivinen aine ei ollut vuotanut altaaseen.

"Sotilaat kuolivat kuin kärpäset"

Nyt 30 vuotta myöhemmin Igor Magala kävelee keppien kanssa, mutta sanoo uutistoimisto AFP:lle, ettei ole kärsinyt säteilyn aiheuttamista ongelmista itse. Hän päätteleekin olevansa yksi harvoista onnekkaista.

– Kun ihmiset määrättiin auttamaan ydinvoimalaan, heille annettiin kypärä ja lyijyessut. Suurin osa oli nuorukaisia, jotka armeija oli määrännyt paikalle. Viiden vuoden päästä sotilaita alkoi kuolla kuin kärpäsiä.

Neuvostoliitto hautasi Tshernobylin neljännen reaktorin kokonaisuudessaan betonista tehtyyn sarkofagiin kaksi viikkoa turman jälkeen. YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan onnettomuuden vuoksi on kuollut arviolta 9 000 ihmistä.

Ukraina on suunnitellut vanhentuneen suoja-kuoren tilalle uutta suojaa. Sitä aloitettiin rakentaa nelisen vuotta sitten, ja arvioiden mukaan sen pitäisi valmistua ensi vuonna.

Teräsrakenteisesta sarkofagista tulee tornadonkestävä ja painavampi kuin Eiffel-torni. Mitään vastaavaa ei ole koskaan ennen rakennettu, ja kustannusten arvioidaan nousevan miljardiin euroon.

1:52img

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat