Kreikan pääministeri Alexis Tsipras asteli tänään Euroopan parlamentin eteen Strasbourgissa tutun itsevarmana, mutta ilman täsmällisiä ehdotuksia maansa talouden kohentamiseksi.
Buuausten ja kannustusten saattelemana Tsipras vetosi europarlamentaarikkoihin maan lainataakan kohtuullistamiseksi.
Suomalaismepit Sirpa Pietikäinen (kok.), Liisa Jaakonsaari (sd.) ja Nils Torvalds (r.) pettyivät Tsiprasin mitäänsanomattomaan esiintymiseen.
Kokoomusmeppi Pietikäinen ei istunnon jälkeen säästellyt sanojaan, vaan ihmetteli, miksi Tsipras ei esitellyt konkreettisia taloussuunnitelmia.
– Joka päivä, kun me käymme tällaista poliittista varjonyrkkeilyä, se maksaa enemmän kreikkalaisille. Poliittista vastuuta suun soiton sijasta osoittaisi se, että tehtäisiin ratkaisuja.
Pietikäinen ihmetteli, miten kreikkalaisjohtajalla oli edes aikaa tällaiseen esiintymiseen, kun hän olisi voinut olla myös valmistelemassa maansa talouskurilistaa.
Tsipras painotti, että kreikkalaiset ovat yli viiden vuoden aikana käyneet läpi tiukkoja leikkauksia. Kreikalle annetut tukirahat eivät ole kuitenkaan menneet tavallisille kansalaisille, vaan eurooppalaisille ja kreikkalaisille pankeille.
– Kreikkalaisten kärsivällisyys on loppu, Tsipras sanoi.
"Haparointi aikataulussa huono signaali"
Samaan aikaan köysi maan ympärillä oli kiristymässä, sillä Kreikalta odotettiin täsmällistä lupausta talouskurista, johon se sitoutuisi uutta lainaa vastaan.
Vielä aamupäivällä Tsipras lupasi yksityiskohtaisen listan kolmen päivän sisällä, mutta iltapäivällä hän puhui jo seuraavasta päivästä eli torstaista.
RKP:n Nils Torvaldsin mielestä Tsiprasin puheista ei vieläkään välittynyt, että Kreikka ymmärtäisi, kuinka vaikeasta tilanteesta on kysymys.
Myös se on hänestä huolestuttava signaali, että Tsipras antoi kolmetuntisen vierailunsa aikana ristiriitaista tietoa talouskurilistan aikataulusta.
SDP:n Liisa Jaakonsaari oli hänkin pettynyt, ettei Tsiprasilla ollut täsmällisempää kerrottavaa, vaan tämä toisteli jo kuultuja fraaseja. Vaakalaudalla on Jaakonsaaren mielestä koko euroalueen uskottavuus.
– Poliittiset seuraukset voivat olla isot, jos epävarmuus euroa kohtaan kasvaa.
Kyllönen: Rauhallinen ja rakentava
Eri maiden europarlamentaarikkojen Tsiprasin kanssa käymään keskusteluun oli latautunut paljon tunteita. Kreikkalaisjohtaja muistutti solidaarisuudesta, jota Eurooppa osoitti Saksaa kohtaan vuonna 1953, kun maan velkoja leikattiin huomattavasti. Hän vetosi, että myös Kreikan lainaa kohtuullistettaisiin kestävälle tasolle.
– Tässä ei ole kyse yhdestä maasta, vaan koko euron tulevaisuudesta, Tsipras myös tulkitsi.
Toisin kuin muut suomalaismepit vasemmistoliiton Merja Kyllönen kiitteli Tsiprasin esiintymistä rauhalliseksi ja rakentavaksi. Hän olisi päinvastoin ollut yllättynyt, jos talousesitykset olisi esitelty parlamentille ennen oikeaa neuvottelupöytää.
– Rehellistä, kiihkotonta puhetta, jossa kerrottiin, mikä on Kreikan tämänhetkinen tilanne.