Tuhannet luottavat seksitautinsa diagnosoinnin tuntemattomien käsiin – tutkijat huolissaan: "Sosiaalisen median perusteella omenaviinietikka parantaa kaiken"

shutterstock_1180861165
Seksitautidiagnoosia ei kannata hakea sosiaalisesta mediasta. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 07.11.2019 19:30

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Yhdysvaltalaistutkijat nimesivät uuden diagnoosin tyypin: joukkodiagnoosin. Sillä tarkoitetaan lääketieteellisen diagnoosin etsimistä sosiaalisesta mediasta.

Kun haaroissa syyhyää tai genitaalialueelle on noussut outo patti, kenen puoleen käännyt? Sosiaalisesta mediasta löytyvien tuntemattomien ihmisten, yhä useampi vastaa.

Tämän todistaa Kalifornian yliopiston tutkijoiden tuore tutkimus, joka julkaistiin Journal of the American Medical Association -tiedelehdessä. Tutkijat pureutuivat Reddit-verkkosivuston r/STD-alaosioon, jossa julkaistut sukupuolitauteja koskevat päivitykset ovat kaksinkertaistuneet viimeisen vuoden aikana. Tutkijat valitsivat noin 17 000 päivityksestä sattumanvaraisesti 500 kappaletta tarkempaa analysointia varten.

Suurimmassa osassa, 58 prosentissa tapauksista, julkaisuissa kysyttiin joukkodiagnoosia seksitautiin. Julkaisuista 31 prosentissa oli kuva mahdollisesta sukupuolitaudin oireesta.

Tutkijat kirjoittavat tiedotteessa hämmästyneensä, että tuhannet ihmiset jakavat mieluummin sosiaalisessa mediassa kuvan genitaalialueestaan kuin käyvät koulutetun lääkärin vastaanotolla.

Redditissä ihminen esiintyy nimimerkillään eli hän voi halutessaan olla anonyymi.

Lue myös: Tutkimus: Naiset suostuvat suojaamattomaan seksiin todennäköisemmin, jos mies on ”parisuhdemateriaalia”

Toinen mielipide somesta

shutterstock_1023930757Redditillä on yli 500 miljoonaa käyttäjää. Kuvituskuva.Shutterstock

Usein Reddit-käyttäjä sai nopeasti sivuston kautta nopeasti vastauksen tai useita vastauksia. Tutkijat epäilevät, että joukkodiagnooseista on tulossa suosittuja, koska sosiaalisessa mediassa tuntemattomat ihmiset haluavat auttaa toisiaan. Monesti vastauksen saa somen kautta nopeammin kuin lääkäriltä.

Nopeus ei kuitenkaan tarkoita, että diagnoosi olisi paikkansapitävä, tutkijat huomauttavat. Väärään diagnoosiin uskominen voi johtaa taudin leviämiseen ja lisätä väärää tietoutta sukupuolitaudeista. Tutkijat huomauttavat, että sukupuolitaudin hoitoon suositeltiin monesti hoitomuotoja, jotka eivät käy yksiin lääkärin ohjeiden kanssa.

– Sosiaalisen median perusteella omenaviinietikka parantaa kaiken, tutkija Alica Nobles toteaa tiedotteessa.

Viidenneksessä tapauksista joukkodiagnoosia hakeva oli jo saanut diagnoosin lääkäriltä, mutta halusi somekäyttäjien todistavan asiantuntijan olleen väärässä.

Eräs käyttäjä esimerkiksi epäili kärsivänsä sisäänpäin kasvaneesta karvasta, vaikka lääkäri oli kertonut hänellä olevan kondylooma. Toinen oli saanut HIV-diagnoosin, mutta epäili testin tulosta ja halusi asiasta varmistuksen sosiaalisesta mediasta.

Lue myös: Tarttuuko herpes oireettomalta tai vessanpöntöltä? "Enemmistö ei edes tiedä saaneensa tartuntaa"

Kondomi suojaa seksitaudeilta

Yhteistyö Redditin kaltaisen somesivustojen kanssa voisi auttaa hillitsemään leviävää disinformaatiota sekä vääriä diagnooseja. Lopputulemana ihmisen henki saattaa jopa pelastua.

Yhdysvalloissa sukupuolitautitartuntojen määrä on kasvussa. Suomessa yleisimpiä seksiteitse tarttuvia tauteja ovat klamydia, kondylooma sekä genitaaliherpes, kertoo Käypä hoito -sivusto. Paras tapa suojautua sukupuolitaudeilta on käyttää kondomia.

Lue myös: Virhe, jonka moni suomalainen tekee uuden seksikumppanin kanssa – lipsutko sinäkin?

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Eurek Alert Science News, CNNJournal of the American Medical Association, Käypä hoito

Tuoreimmat aiheesta

Sukupuolitaudit