"Kupasta pääsee eroon tartuttamalla sen toiselle" – hulluja uskomuksia ja shokeeraavia yksityiskohtia Suomen seksitautien historiasta

Onko minulla sukupuolitauti? Gynekologi listaa Suomen yleisimmät sukupuolitaudit ja niiden oireet 4:32
KATSO MYÖS VIDEO: Hävettääkö sukupuolitautitesteihin meno? Videolla gynekologi Sanna Hänninen kertoo, miksi se on turhaa.

Hiv:n rantautumisen Suomeen 1980-luvulla muistaa varmaan lähes jokainen suomalainen, joka siihen aikaan eli tai on kuullut myöhemmin aiheesta seksuaalikasvatustunneilla. Muutoin Suomen seksitautihistoria lienee monelle tuntematon. Lähti kuin kuppa Töölöstä – Sekstitautien historiaa Suomessa -teos paljastaa "kuppaisen" historiamme.

Tiesitkö, että Suomessa toimii edelleen Sukupuolitautien vastustamisyhdistys? Se perustettiin vuonna 1945 sukupuolitautien torjunnan tehostamiseksi, kun kupan ja tippurin esiintyvyys oli sodan jälkeen korkea.

Nyt yhdistys on julkaissut yhdessä SKS Kirjat -kustantamon kanssa teoksen, jossa perehdytään Suomen seksitautihistoriaan perin pohjin.

Poimimme teoksesta 10 faktaa, jotka saavat sinunkin kulmasi kohoamaan hämmästyksestä.

10 hätkähdyttävää yksityiskohtaa seksitautien historiasta Suomessa

1. "Lähti kuin kuppa Töölöstä" saattaa viitata ilotalon muuttoon

Aloitetaanpa teoksen nimestä, monelle tutusta sanonnasta, Lähti kuin kuppa Töölöstä.

Teoksessa kerrotaan, ettei täyttä varmuutta tämän sanonnan alkuperästä ole, mutta se voisi liittyä esimerkiksi siihen, että Töölössä toimi aikoinaan ilotaloja, joissa kupan arveltiin leviävän. Kun rakennukset purettiin, siirtyi ilotalojen toiminta muualle eli myös kupan levittäjät siis lähtivät Töölöstä.

Toinen selitys sanonnan taustalle voisi olla se, että Töölön Runeberginkadulla toimi vuosina 1916–1926 ylimääräinen veneeristen tautien eli seksitautien klinikka, jossa hoidettiin kuppaan sairastuneita.

2. Kaksinaismoralismi kukki

Seksitaudit tai silloin sukupuolitaudeiksi nimetyt taudit olivat 1900-luvun alun Suomessa merkittävä terveysongelma. Tautien uskottiin leviävän erityisesti prostituution kautta ja vuonna 1907 tilastoiduista helsinkiläisnaisten tautitapauksista noin 80 prosenttia olikin prostituoiduilta löytyneitä.

Yleisin helsinkiläisiltä löydetty sukupuolitauti oli tippuri, jonka lisäksi seksiteitse levisivät myös kuppa ja pehmeä sankkeri.

Ongelmaan pyrittiin puuttumaan muun muassa prostituoitujen pakollisilla terveystarkastuksilla.

Varsinainen kaksinaismoralismin kukkanen oli, että pakolliset säännölliset sukupuolitautitarkastukset koskivat vain prostituoituja naisia, mutta eivät heidän asiakkaitaan.

Varakkaiden miesten tartuntoja ei myöskään aina ilmoitettu virallisille tahoille, vaikka asetus ja julkistus kuppatautia vastaan niin edellyttivät. Miehet nimittäin hoitivat vaivansa yksityisillä lääkäreillä, jotka suojelivat näiden henkilöllisyyttä ja jättivät ilmoittamatta taudeista terveydenhoitolautakunnalle.

3. 1800-luvulla kondomit olivat rikkaille, vääriä uskomuksia seksitaudeista: "Kupasta pääsee eroon tartuttamalla sen jollekin toiselle"

Kondomeja oli saatavilla Helsingissä jo 1800-luvulla, mutta ne olivat hintavia ja siksi vain varakkaiden keski- tai yläluokkaisten miesten saavutettavissa.

Jos nainen julkesi kantaa mukanaan ehkäisyvälinettä, pidettiin häntä lähes automaattisesti prostituoituna. Jos kondomeja löydettiin asunnosta, pidettiin niitä todisteena bordellitoiminnasta.

Toisaalta kondomeja eivät ilmeisesti käyttäneet kovin aktiivisesti hekään, joilla niitä olisi ollut mahdollisuus ostaa.

Teoksessa arvioidaan, että yksi syy tähän oli ihmisten tietämättömyys. Ihmiset uskoivat, että kupasta pääsee eroon tartuttamalla sen jollekin toiselle. Tippurin taas uskottiin tarttuvan miehelle, jos nainen pidätti hengitystään yhdynnän lopussa.

Edes viranomaisilla ei ollut tämän parempaa sivistystä aiheesta. Heidän keskuudessaan saatettiin olettaa, että seksitautien tarttumiseen vaikuttivat likaisuus ja humalatila.

4. Seksitautien hoito oli hakuammuntaa

Seksitautien aiheuttajat olivat lääkäreille mysteeri 1900-luvulle saakka. Koska taudinaiheuttajista ei ollut harmainta aavistusta, ei toimivaa hoitoa osattu antaa. Seksitautien lääkitseminen olikin varsinaista hakuammuntaa ja niitä lääkittiin esimerkiksi arsenikilla ja elohopealla.

Arseeni eli arsenikki on maaperässä luonnostaan esiintyvä terveydelle haitallinen raskasmetalli, kertoo THL. Elohopea on ympäristössä luonnostaan esiintyvä myrkyllinen raskasmetalli, kertoo Ruokavirasto.

5. Ruotsi oli Suomea edellä sukupuolitautilaissa

Ainahan me suomalaiset vertaamme itseämme muihin Pohjoismaihin, etenkin Ruotsiin. Niin pääsemme tekemään myös tutkaillessamme seksitautihistoriaa.

Siinä, missä Suomessa eduskunnalle annettiin hallituksen esitys sukupuolitautilaista vasta vuonna 1938, oli Ruotsissa samankaltaisessa laissa esitetyt toimenpiteet sukupuolitautien ehkäisemiseksi olleet käytössä jo vuodesta 1919 asti.

Ruotsi ehti siis ensin, tässäkin asiassa. Siellä kuppatartuntojen määrät olivat laskeneet jo huomattavasti, kun Suomessa vasta ryhdyttiin toimiin.

Kun Suomessa viimein herättiin sukupuolitautilakia esittämään, oli Helsingissä tautitapauksia huomattavasti enemmän kuin muissa Pohjoismaiden pääkaupungeissa.

Eikä siinä vielä kaikki.

1930-luvun alussa Ruotsin koko maan kaikkien vuosittaisten kuppatapausten määrä oli pienempi kuin Suomessa vain Helsingin tapausmäärät.

6. Supertippuri saapui Suomeen 1970-luvulla

1970-luvun lopussa Suomessa tavattiin ensimmäisen kerran tippuritartunta, johon penisilliinilääkitys ei tehonnut. Hoitoon vaadittiin myös kahta muuta antibioottia.

Selvisi, että kyseessä oli uusi tippurikanta, joka oli tullut Suomeen todennäköisesti Filippiineiltä. Tautitapauksia oli löydetty myös Yhdysvalloista ja muualta Euroopasta.

Supertippuri oli ensimmäinen resistentti taudin muoto, eikä tämä ongelma valitettavasti jäänyt vain historian kirjoihin.

Nykyään tippuri on resistentti jo neljälle eri antibiootille.

Huolestuttavan tilanteesta tekee se, että jäljellä on enää yksi toimiva antibiootti. Tosin tällekin ainoalle tippuriin tehoavalle antibiootille resistenssejä tautikantoja on jo löytynyt. Jos pelkkä antibiootti ei tehoa, hoidetaan tartunta kahden antibiootin yhdistelmällä.

YK:n terveysjärjestö WHO on kehottanut varautumaan kaikille nykyisille hoitomuodoille resistentin tippurin ilmaantumiseen, teoksessa kerrotaan.

7. Seksitautitartunnan saaneita etsittiin "salapoliisityönä" 80-luvulla

Helsingissä pyrittiin saamaan seksitautitartuntoja 1980-luvulla kiinni varsinaisella salapoliisityöllä. Tuolloin kaupungin poliklinikan sosiaalihoitaja jalkautui kaduille etsimään kupalle ja hiv:lle altistuneita, joskus tuntomerkkeinään vain baarin nimi ja tieto etsityn henkilön ulkonäöstä ja ammatista.

Sittemmin tautien leviämisen ehkäisyä on kokeiltu esimerkiksi 1990-luvulla poliklinikoilla piirretyillä kaavioilla. Kaavioon merkittiin tartuntaketju eli esimerkiksi se, keneltä potilas oli tartunnan saanut. Kaavio liitettiin potilastietoihin, mutta nykyään näin ei saa enää tehdä.

Tiesitkö tätä klamydiasta? Juttu jatkuu videon jälkeen.

Tiesitkö tätä klamydiasta? Voi aiheuttaa vaurion, jota ei voi korjata 0:25
Hoitamaton klamydia voi aiheuttaa munanjohdinvaurion, jota ei voi korjata.

8. Hiv-positiivinen sarjatartuttaja viljeli pelkoa 1990-luvulla

Vuonna 1997 median otsikoihin nousi hiv-positiivinen mies, joka harrasti suojaamatonta seksiä naisten kanssa kertomatta heille tartunnastaan. Mies oli harrastanut suojaamatonta seksiä ainakin 19 naisen kanssa, joista viisi sairastui hiv:iin. Mies tuomittiin oikeudessa 14 vuoden vankeuteen, koska parantumattoman taudin tartuttaminen rinnastettiin tapon yritykseen.

9. Suomalaiset laiskoja käyttämään kondomia

2000-luvulla kiinnitettiin huomiota siihen, että nuoret käyttivät kondomeja laiskasti.

WHO:n vuonna 2004 julkaiseman tutkimuksen mukaan 15-vuotiaat suomalaistytöt olivat lähes maailman laiskimpia kondomin käyttäjiä. Vain 40 prosenttia ikäryhmän tytöistä kertoi käyttävänsä kondomia. Laiskemmin kondomia käyttivät ainoastaan tytöt Ruotsissa, teoksessa kerrotaan.

Tilanne ei juurikaan parantunut ainakaan 2010-luvulle tultaessa, sillä RFSU:n julkaiseman Kondomimittari 2016 -tutkimuksen mukaan vain puolet suomalaisista käytti kondomia uuden kumppanin kanssa.

10. Deittailun siirtymineen digialustoille lisännyt seksitautien tartuntariskiä

Tänä päivänä seksitautitartunnasta ilmoittaminen kumppanille tai kumppaneille jää paljolti yksilön omalle vastuulle, mutta vastuullinen toiminta ei aina ole kovin helppoa.

Deittisovellusten myötä ihmisten seksikumppaneiden määrät ovat lisääntyneet, mikä teoksen mukaan lisää seksitautitartunnan mahdollisuutta. Samalla tartuntojen jäljitys on entistä haastavampaa, koska yhteystietoja ei vaihdeta kovin hanakasti, joten taudin sattuessa kohdalle, ilmoittaminen seksikumppan(e)ille voi olla todella haastavaa.

Seksitautitartunnat ovatkin viime vuosina jatkaneet yleistymistään, ja esimerkiksi kuppatartuntoja todettiin vuonna 2022 enemmän kuin kertaakaan kuuteenkymmeneen vuoteen, kertoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back teoksessa.

Kaikki artikkelissa kerrotut yksityiskohdat seksitautien historiasta Suomesta on poimittu teoksesta Lähti kuin kuppa Töölöstä – Sekstitautien historiaa Suomessa (2023), jonka ovat kirjoittaneet Hanna Lundell-Reinilä ja Antti Parpola. Jutun on tarkastanut Antti Parpola.

Lue myös:

    Uusimmat