Tuhoaako unilääke aivoja? Lue vastaukset katsojien kysymyksiin lääkkeiden vaaroista!

Millaisia haittoja unilääkkeisiin liittyy? Kuvituskuva.Colourbox.com
Julkaistu 04.12.2012 11:39(Päivitetty 10.12.2012 14:26)

Kliinisen farmakologian erikoislääkäri, ylilääkäri Annikka Kalliokoski Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta vastasi Studio55.fin verkkovieraana katsojien kysymyksiin lääkkeiden haittavaikutuksista.

Kysymysten suuren määrän vuoksi Annikka Kalliokoski ei ehtinyt valitettavasti vastata kaikille. Alla vastaukset niihin kysymyksiin, joita Kalliokoski ehti käsitellä vierailunsa aikana.

Unilääke tuhoaa aivoja – totta vai tarua?

Käytössäni on Ketipinor 100mg iltaisin unta tuomaan. Usein kuulee puhuttavan ja olen lukenut paljon siitä, kuinka neurolepteihin kuuluvien lääkkeiden käyttö pidemmällä aikavälillä voisi tuhota aivoja. Onko tässä väitteessä mitään perää?

Mitä neuroleptien pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa? Lääkäri kuitenkin sanoo lääkkeen olevan turvallinen.

T:Ymmyrkäinen

Väitteessä ei ole mitään perää. Jos Ketipinorista on sinulle hyötyä unen saannissa eikä haittoja ole ilmaantunut, voit turvallisin mielin jatkaa sen käyttöä.

Annikka Kalliokoski vastasi katsojien kysymyksiin.

Olen käyttänyt Tegretol retard -nimistä lääkettä jo ainakin parikymmentä vuotta.Olen huomannut muistini heikentyneen, vaikka panostan itseeni liikunnan (sulkapallo,vesijuoksu) ja vieraan kielen opiskelulla. Voiko olla mahdollista , että ko. lääke edesauttaisi muistin rapistumisessa?

T:kapris

En oikein usko, että Tegretol (vaikuttava aine karbamatsepiini) vaikuttaisi pysyvästi muistin heikentymiseen, vaikka sillä voikin olla keskushermostoon kohdistuvia haittavaikutuksia. Hakeudu muistitutkimuksiin!

Miksi kotona asuvalle seniori-ikäiselle, joka on uneton, ei mielellään anneta nukahtamislääkkeitä? Onko tämä "varovaisuus" mennyt liiallisuuksiin, kun joku vuosi sitten tuli niitä hoitopaikoissa tehtyjä virheitä esiin? Kodeissa asustaa paljon ikäihmisiä. Kun nukun huonosti, olen muun muassa liikenteessä arvaamaton niin itselleni kuin muille ihmisille.

T:mummon mussu

Nukahtamislääkkeitä suositellaan käytettäväksi enintään muutaman viikon ajaksi. Pitkäaikaiskäytön tehosta ei ole riittävästi näyttöä ja toisaalta nukahtamislääkkeillä voi olla haittavaikutuksia kuten päiväväsymystä, riippuvuutta, kaatumisriskin lisääntymistä ja ajattelutoimintojen ongelmia.

Käytännössä jokaisen seniori-ikäisen kohdalla pohditaan perusteellisesti, miten unettomuutta voitaisiin lääkkeettömästi ja lääkkeellisesti hoitaa. Joskus käytännössä ei tunnu löytyvän muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa nukahtamislääkkeen käyttöä pidempään.

Aiheuttaako lääke dementiaa?

Olen käyttänyt Imovane 7,5 g nukahtamislääkettä 1,5 tablettia iltaisin 20 vuotta, enkä nukahda lainkaan ilman sitä. Monenlaista vieroitusta olen yrittänyt. Nyt tarvitsen jalkojen hermosärkyyn Lyrica 25 lääkkeen aina joskus, ja kun kipu on pahimmillaan, otin Lyrica 75.

Haittana on seuraavan päivän tokkuraisuus, jos syön lääkkeitä, ja päänsärky ja väsymys jos en syö. Tuleeko näistä dementia? Olen 69-vuotias.

T:piiku

Ei tule dementiaa, mutta mainitsemiasi muita haittoja kyllä voi tulla. Kannattaa keskustella lääkärin kanssa unettomuuden muista hoitokeinoista.

Onko Lyrica -lääke monimuotoinen "myrkky"? Itse syön lääkettä epilepsiaan, mutta luultavasti se rauhoittaa lieviä kipujakin, joita CP-vamman tuoma jäykkyys on vanhemmiten ruvennut tekemään.

T:jäykkämummo

Lyrican vaikuttava aine on pregabaliini. Sitä käytetään epilepsian lisäksi hermostoperäisen kivun ja ahdistuneisuushäiriön hoitoon. Hienoa, että yhdellä lääkkeellä on tehoa useampaan oireeseenne!

Kuvituskuva

Lääkkeestä vakavia haittavaikutuksia: uskaltaako käyttöä jatkaa?

Arcoksia on hyvä lääke nivelrikon aiheuttamaan kipuun, mutta minulle se aiheuttaa ajoittaista voimakasta sydämen tykytystä. Onko se vaarallista? En ole uskaltanut käyttää.

T:Tipo

Sydämentykytys voi olla täysin harmitonta tai olla oireena sydämen ajoittaisesta rytmihäiriöstä ja se voi liittyä Arcoxian käyttöön. Oireesta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Minkälaisia ovat statiinien haittavaikutukset? Kuulen yhtä sun toista vaivaa tulleen, onko totta?

T:simvastatin?

Vakavia haittoja statiinien käytöstä harvoin tulee. Tavallisimpia haittoja ovat lievät lihasoireet.

Statiineilla ehkäistään vakavia valtimotautitapahtumia, kuten sydän- ja aivoinfarkteja. Mitä suurempi valtimotaudin riski potilaalla on, sitä tärkeämpää on käyttää statiinia, vaikka pelkästä kolesterolin noususta ei oireita olisikaan.

Kuvituskuva.

Olen syönyt akneen ja ihon kovaan liikarasvoittumiseen jo useamman Roacuttan-kuurin. Sivuvaikutuksia on aina ollut huulien kuivuminen, vähän ripulia ja vähän päänsärkyä.

Myöhemmin sain kaksi rintatulehdusta, ja olen lähes varma, että ne aiheutuivat Roacuttanista. Minulla oli sydämen rytmihäiriöitä paljon kun söin ensimäisen kuurin. Nyt niitä tuli taas ja kunnolla. Lisäksi saan Roacuttanista aikamoisen ripulin.

En enää uskalla Roacuttaniin koskea. Tuntuu, että sivuvaikutukset ovat vakavia ja niitä on paljon.

T:Onko roacuttan oikeasti vaarallinen?

Jos vaikuttaa siltä, että kohdallasi Roaccutanin haitat ovat sen hyötyjä suuremmat, ei lääkettä kannata käyttää. Kannattaa keskustella ihotautilääkärin kanssa mahdollisista muista hoitokeinoista.

Olen käyttänyt Esomeprazol-haponestolääkettä helmikuusta 2006 lähtien joka päivä refluksitautiin. Nyt marraskuussa määrää nostettiin. Viidentenä päivänä sain illalla kesken zumba-tunnin lyhyen näköhäiriön ja yöllä voimakkaan pahoinvoinnin, kesti tunteja.

Voisiko kohtaus johtua lääkkeestä? Uskallanko enää yrittää isompaa annosta? Voinko luottaa siihen, että lääke on turvallinen monia vuosia jo jatkuttuaan ja jatkuessaan lopun elämääni?

T:sini

Kuulostaa hieman oudolta oireelta esomepratsolin aiheuttamaksi, mutta ei voi myöskään poissulkea lääkkeen ja oireen yhteyttä. Joka tapauksessa kohtauksesta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Oletan pitkän tautihistoriasi perusteella, että refluksitaudin lääkkeettömät hoitokeinot ovat käytössä (mm. ärsyttävien ruoka-aineiden välttäminen, tarvittaessa laihdutus, tupakoinnin ja alkoholin käytön lopettaminen, sängyn pääpuolen kohotus jne.).

Periaatteessa nämä protonipumpun estäjät ovat hyvin siedettyjä pitkäaikaisessakin käytössä. Kuitenkin jos suuretkaan annokset lääkettä eivät tunnu auttavan, pitäisi miettiä muita hoitovaihtoehtoja.

Studio55.fi

Kuvat Colourbox.com, Fimea/Annu Hattunen

Onko appelsiinimehukin vaarallista lääkkeiden kanssa? Asiantuntija vastasi katsojien kysymyksiin

Rytmihäiriöitä, hallusinaatioita ja riippuvuutta – Lue rajut kertomukset lääkkeiden haitoista

Lääkäri: Terve ihminen voi kuolla tavalliseen särkylääkkeeseen

Lääkäri: Näin minimoit lääkkeiden käytön riskit – Jokaiselle suomalaiselle lääkekortti

Näin lääkkeiden turvallisuutta valvotaan Suomessa

Näillä kolmella lääkkeellä epäiltiin viime vuonna eniten haittavaikutuksia

Näistä 20 lääkkeestä tehtiin eniten haittavaikutusilmoituksia – Onko omasi listalla?

Sorrutko näihin virheisiin? Lääkäri kertoo, miten lääkkeitä käytetään väärin

Tuoreimmat aiheesta

Studio55