Fimean ylilääkäri Annikka Kalliokoski vakuuttaa, että lääkkeiden käytöstä oikeaan tarpeeseen on enemmän hyötyä kuin haittaa. Riskien minimoimiseksi jokainen voi esimerkiksi tehdä lääkekortin, puhua rehellisesti lääkärille ja pidättäytyä vertailemasta itseään muihin.
– Lääkehoito lähtee aina potilaasta. Potilaan kannattaa perehtyä käyttämäänsä lääkkeeseen ja ottaa siitä selvää. Jos kysyttävää ilmenee, on ehdottomasti käännyttävä lääkärin tai apteekin puoleen, Annikka Kalliokoski sanoo.
Kalliokoski lisää, että terveydenhuollon ammattilaisten on annettava potilaille hyvät ohjeet.
– Ei esimerkiksi keuhkoihin hengitettävä astmavalmiste tehoa, jos potilas ei osaa vetää sitä sisään oikealla tavalla. Suomessa on onneksi paljon ammattitaitoisia lääkäreitä sekä esimerkiksi diabetekseen ja astmaan erikoistuneita sairaanhoitajia. Apteekkienkin henkilökunta on todella osaavaa.
Lääkekortti vaikka ruutupaperille
Kalliokoski kertoo, että erään aivan konkreettisen asian jokainen voi tehdä helposti itsekin: lääkekortin.
– Kaikkien suomalaisten pitäisi kantaa aina mukanaan ajan tasalla olevaa lääkekorttia. Siihen tulee listata kaikki sairastamansa sairaudet ja käyttämänsä resepti- sekä itsehoitolääkkeet. Jotkin ravintolisätkin voivat vaikuttaa lääkehoitoon.
– Jos ihminen joutuu esimerkiksi onnettomuuteen eikä hänen käyttämiään lääkkeitä tiedetä, tilanne on aika toivoton. Lääkekortin tiedot voivat olla elintärkeitä, Kalliokoski sanoo.
Lääkekortti.fi-palvelusta voi tulostaa itselleen taskukokoisen lääkekortin ensin omat tiedot täytettyään.
– Mutta yhtä hyvin lääkekortti voi olla vaikka vain siniruutupaperille kirjoitettu lista – kunhan se kulkee aina mukana.
– Suomalaisessa terveydenhuoltojärjestelmässä tiedot esimerkiksi työterveyshuollon ja terveyskeskuksen välillä eivät liiku. Kumpikaan ei tiedä, mitä toisessa paikassa on tehty tai määrätty. Jos potilas palaa terveyskeskukseen vuoden päästä edellisestä käynnistä, lääkkeet ovat voineet muuttua jo moneen kertaan sinä aikana.
Kerro, jos lääkkeeseen ei ole varaa
Lääketurvallisuutta ja terveyden suojelua edistää myös rehellinen puhe.
– Lääkärille pitää todellakin kertoa, jos hänen määräämäänsä lääkettä ei pysty käyttämään – johtui se sitten haittavaikutuksista tai vaikka siitä, että siihen ei ole tarpeeksi rahaa, Kalliokoski sanoo.
Kalliokosken mielestä lääkehoito on vuoropuhelua.
– Ei sen pidä mennä niin, että lääkäri määrää ja potilas käyttää.
– Lääkärin on esimerkiksi ihan turha sanoa, että jokin lääke on otettava aina seitsemältä aamulla, jos potilas herää yhdeltätoista. Lääkehoito pitää suunnitella niin, että potilas pystyy oikeasti noudattamaan sitä.
Älä vertaile naapuriin
"Kummin kaimoista" on varottava ottamasta mallia: lääkehoidot ovat hyvin yksilöllisiä.
– Nykyään hoidoista on tavallista keskustella sosiaalisessa mediassa. Se, mikä toimi naapurilla tai Facebook-kaverilla, ei kuitenkaan välttämättä toimi itsellä. Sopiva lääkitys valitaan eri perustein eri ihmisille monista eri vaihtoehdoista
– Esimerkiksi rintasyöpä on tautina jokaisella vähän omanlaisensa. Sitä kautta määritetään, mikä paras mahdollinen hoito on, Kalliokoski sanoo.
Älä ennakoi oireita liiaksi
Lääkkeiden ohjeistusta pitää seurata.
– Oirelääkkeitä ei kannata ottaa varmuuden vuoksi. Esimerkiksi närästys- ja allergialääkkeitä käytetään nimenomaan oireisiin.
– Toki jos tietää vaikka migreenin alkavan aina tietyillä oireilla ja kymmenen minuutin päästä iskevän hirvittävän päänsäryn, lääkkeen ottaminen tuskin on liian aikaista. Kuukautiskipuihinkin särkylääkettä voi ottaa ennakoivasti jo kivun lievemmässä vaiheessa, kunhan pysytään annostelun rajoissa.
Jatkuvaan käyttöön esimerkiksi krapulanehkäisynä Kalliokoski ei tulehduskipulääkkeitä suosittele, sillä ne voivat ärsyttää vatsaa.
Käytä vain virallisia verkkoapteekkeja
Jos lääkkeitä tilaa internetistä, Kalliokoski kehottaa käyttämään ainoastaan virallisia verkkoapteekkeja.
– Ulkomailta tilattaessa ei välttämättä tiedä yhtään, mitä sieltä tulee – eikä se ole oikein laillistakaan.
Kannattaa myös pitää huoli, ettei lääkkeisiin pääse käsiksi sellainen, jolle ne eivät ole tarkoitettu.
– Lääkkeet pitää säilyttää kotona turvallisessa paikassa. Jos isovanhemmat käyvät kylässä lastenlastensa luona, lääkkeitä ei saa jättää käsilaukussa lattian rajaan, josta lapset voivat ne saada käsiinsä, Kalliokoski sanoo.
Studio55.fi/Piia Simola
Kuvat: Lehtikuva, Colourbox.com, Fimea/Annu Hattunen
Nämä ovat lääkkeiden yleisimmät haittavaikutukset
Lääkäri: Terve ihminen voi kuolla tavalliseen särkylääkkeeseen
Näin lääkkeiden turvallisuutta valvotaan Suomessa
Näillä kolmella lääkkeellä epäiltiin viime vuonna eniten haittavaikutuksia
Näistä 20 lääkkeestä tehtiin eniten haittavaikutusilmoituksia – Onko omasi listalla?
Sorrutko näihin virheisiin? Lääkäri kertoo, miten lääkkeitä käytetään väärin
Tuijan vinkki kipupotilaille: Näin särkylääkkeiden määrä puolittuu!
Näin suomalaiset käyttävät särkylääkkeitä – Kulutus kolminkertaistunut