Asiantuntijat eivät ole yksimielisiä siitä, oliko tammikuussa todettu koronatartunta ensimmäinen Suomessa vai ei.
THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan ei voida täysin poissulkea sitä, että Suomessa olisi ollut koronavirusta jo ennen todettua tapausta. Koronaoireet ovat vaihdelleet eri ihmisillä todella paljon ja osa potilaista on ollut jopa täysin oireettomia, joten on mahdotonta tietää varmasti, milloin ensimmäinen koronatapaus olisi ollut Suomessa.
– Ei sitä voida poissulkea, etteikö Suomessakin olisi ollut joitakin tapauksia jo ennen todettua tapausta. Nykyhetken kohdalla sillä ei kyllä juurikaan ole merkitystä, onko ollut aiempia satunnaisia tapauksia, Salminen sanoo.
Lue myös: MTV seuraa koronatilannetta kotimaassa: Suomessa kuusi uutta koronakuolemaa – tartuntoja reilusti yli 5 500
Evoluutiobiologi Tuomas Aivelo on samaa mieltä Salmisen kanssa siitä, että periaatteessa Suomessa on saattanut olla jo aiemmin yksittäistapauksia, joista ei ole lähtenyt tartuntaketjuja liikkeelle.
– Jos niistä olisi lähtenyt tartuntaketjuja liikkeelle, tartuntoja olisi nyt huomattavasti enemmän. Aika iso osa tartunnansaajista ei levitä sitä eteenpäin, Aivelo linjaa.
Aivelon mukaan tulevaisuuden ja tilanteen hallinnan kannalta on tärkeää osoittaa, mihin tartuntaketjuun mitkäkin tartunnat kuuluvat ja mistä ne ovat tulleet.
"Epätodennäköistä"
Husin diagnostiikkajohtaja, professori Lasse Lehtonen puolestaan pitää hyvin epätodennäköisenä, että Suomessa olisi ollut koronavirusta jo ennen tammikuuta.
– Itse olen vahvasti siinä käsityksessä, että tammikuussa turistina Suomeen saapuneella kiinalaisnaisella todettu koronavirustapaus olisi ensimmäinen Suomessa, Lehtonen sanoi.
Hän on sitä mieltä, että vaikea koronaviruskuva on potilailla sen verran omanlaisensa, että lääkärit olisivat kyllä kiinnittäneet huomiota siihen, mikäli tapauksia olisikin ollut jo aiemmin.