Tuliko syömisestä jo liian vaikeaa? Ristiriitaiset ohjeet ihmetyttävät

7:43img
Julkaistu 08.11.2017 06:15

MTV LIFESTYLE

Miksi syömisestä tuli niin hankalaa? Sitä kysyy terveysbloggaaja Timo Kettunen tuoreessa kirjassaan, ja sitä kysyttiin myös Kettuselta itseltään tiistaiaamuna Huomenta Suomessa. Mitä tavallisen ihmisen pitäisi uskoa, kun yksi tutkimus väittää yhtä, toinen toista ja kolmas guru jotain ihan muuta?

Timo Kettunen on koulutukseltaan terveystieteiden maisteri ja farmaseutti ja tunnettu Terveysmyrsky-blogissaan siitä, että hän pohjaa sanomisensa tieteeseen. Kettunen arvelee, että syömisen – sinänsä yksinkertaisen asian – hankaloitumisessa on osansa niin medialla, muilla ihmisillä kuin ruokapolitiikalla.

Ravitsemukseen liittyy paljon erilaisia uskomuksia, ja toisaalta tieteen sisälläkin kiistellään esimerkiksi erilaisista rasvoista. Mitä ravitsemuksen suhteen voidaan enää pitää varmana tietona?

– Jos syöt liikaa, niin lihot, ja jos syöt liian vähän, niin laihdut. Se on energiaperiaate, niin kuin fysiikan laki, eikä sitä voi muuttaa, Kettunen sanoo.

Kettunen lisää, että toinen varmalta näyttävä asia on, että kasvikset ovat hyväksi. Tätä puoltavat kymmenettuhannet tutkimukset ja tiedemiehet ympäri maailmaa.

– Kasvisvoittoisempi ruokavalio, jossa on pehmeitä rasvoja eikä hirveästi eläinkunnan tuotteita, näyttää terveellisimmältä. Mutta tiede elää. En tiedä, mikä tilanne on 20 vuoden päästä.

Jos törmää ravitsemusväitteeseen, jolle ei ole kunnollista lähdettä eikä tarkentaviin kysymyksiin osata vastata, hälytyskellojen pitää soida. Jos ei osaa kyseenalaistaa, oma terveys voi jopa vaarantua.

– Sinulla voi olla esimerkiksi syöpä, mutta kiellät sen olemassaolon ja käyt hakemassa apua jostain gurulta, joka tulkitsee sen omalla tavallaan. Ruokavaliosi on ehkä ollut ennen hyvinkin lihavoittoinen ja raskas ja aiheuttanut siten raskaamman olon, ja sitten saat kasvisvoittoisen ruokavalion, joka parantaa oloa hetkeksi. Tulee kevyempi olo ja sen tulkitsee virheellisesti niin, että paranemisprosessi on alkanut, mutta oikeasti syöpä vain pahenee. Jossain vaiheessa voi sitten olla liian myöhäistä.

– Toinen on se, että annetaan ihan täysin vastuuntunnottomia ohjeita, tarjotaan jotain hopeavesiä ja ihan avaruusjuttuja. Kukaan ei voi millään tavalla perustella niitä, Kettunen toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus