Syyllistytkö syömisistäsi ja oletko vähän häpeissäsi, jos syöt seurassa leipää? Ravitsemusterapeutti tunnistaa ilmiön ja vakuuttaa, että anteeksi pyytelyn voi lopettaa.
Useimmat ihmiset tietävät, että paino pidetään kurissa liikkumalla ja syömällä terveellisesti, siis pääsääntöisesti muuta kuin sipsejä ja hampurilaisia. Kuitenkin yhä useampi suomalainen on ylipainoinen tai lihava. Miksi paino on niin vaikea pitää kurissa?
Lue myös: Nämä 12 asiaa pitää lopettaa, jotta laihtuu pysyvästi
– Vuosia työterveyshuoltoa tehneenä sanoisin, että taustalta paljastuu yleensä stressin lähteitä ja kiireitä, mutta myös syvällisempiä itsetuntoasioita, ehkä lapsuudesta opittuja tapoja, ruoalla lohduttautumista, tunnesyömistä. Ruokaan on sellaisia kytköksiä, jotka nähdäkseni eivät ehkä ole kauhean hyviä, laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen arvioi Huomenta Suomessa viime perjantaina.
Putkosen mielestä melko suuri ongelma on myös se, että syömisestä syyllistytään. Juontaja Kirsi Alm-Siira komppaa, että tuntuu oudolta, kun esimerkiksi naistenlehdissä haastatellut ihmiset mainitsevat ”paheekseen” suurin piirtein ruisleivän.
– Karppaus jätti aika voimakkaan jäljen suomalaisiin, Putkonen vahvistaa.
– Koko ajan vähän niin kuin pahoitellen sanotaan, että minä syön tässä leipää. Pyydellään ikään kuin anteeksi jotain tuollaisia yksittäisiä valintoja. Itse olen erikoistunut suolistoasioihin, ja se (leivän syömisen pahoittelu) on aika ristiriidassa sen kanssa, että kuidut ovat tosi tärkeitä ja oleellisia suoliston mikrobiston ja painonhallinnan kannalta. Että se leivän syöminen on ihan hyvä asia, sen kun nyt syöt sen kohtuumäärän, joka on järkevää!
Lue myös: Suomalaiset lihovat lihomistaan – ”Meihin on rikastunut sellainen geneettinen materiaali…”
Lihavuustutkija, professori Kirsi Pietiläisellä on niin ikään tärkeä viesti niille, jotka syyllistävät itseään kiloistaan.
– Kun ihminen on biologisesti hirvittävän taipuvainen lihomaan, niin silloin siihen ei välttämättä tarvita mitään kovin kummallista, että esimerkiksi suomalainen lihoo, Pietiläinen sanoo.
Pietiläinen hoitaa itse paljon vaikeasti lihavia potilaita.
– Suurin osa minunkin potilaistani on itse asiassa sellaisia, että ei siellä taustalla ole mitään erityistä syöpöttelyä tai juopottelua, vaan se on ihan tällainen pieni energiapositiivisuus, joka sitten vuosien varrella johtaa siihen painonnousuun, Pietiläinen selittää.
Mikä suomalaisten ruokavaliossa on pielessä? Mistä sellaisesta lihavuuden seurauksesta, jota lääkärinkin voi olla vaikea havaita, on vielä tähän asti puhuttu aika vähän? Katso koko video ylhäältä.