Yhdestä laitteesta alkaa sähköpaloja "vuodesta toiseen eniten", ja syy piilee usein käyttäjässä – "Palo leviää yleensä melko nopeasti läheisiin rakenteisiin"

Palopäällikön vinkit: Näin palava sähkölaite kannattaa oikeasti sammuttaa 3:21
KATSO MYÖS: Palopäällikön vinkit: Näin oikeasti kannattaa sammuttaa palava sähkölaite.

Sähköpalojen suurin yksittäinen on lieden huolimaton käyttö, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto muistuttaa.

PRONTO-tietokantaan kirjataan vuosittain sähkölaitteesta tai -asennuksesta alkavat rakennuspalot tai rakennuspalovaarat. Tietokantaan merkitään myös syttymislähde, jos se tiedetään. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kertoo tiedotteessaan, että vuonna 2022 tietokantaan kirjattiin yhteensä 2414 sähköpaloa.

Eniten sähköpaljoa aiheuttaneita laitteita kotitalouksissa olivat edellisvuoden tapaan liedet ja uunit, joista alkaneita paloja kirjattiin tietokantaan 917 kappaletta. Toiseksi eniten paloja aiheuttivat valaisimet (208 kappaletta) ja kolmanneksi eniten kiukaat. Kiukaista sai alkunsa 107 paloa.

Televisioista sai alkunsa viime vuonna vain kaksi paloa – merkittävimpänä syynä laitekannan kehittyminen. Digitaaliset televisiot ovat vanhoja kuvaputkitelevisioita huomattavasti paloturvallisempia laitteita.

Sähköpalojen määrä on lisääntynyt kahdessa vuodessa parilla sadalla.

Liesipaloja vuodesta toiseen eniten

Liesipalot olivat vuoden 2021 tapaan listan kärjessä. Mutta miksi?

– Liedestä alkaneita paloja on vuodesta toiseen eniten. Liesipalon syynä on hyvin harvoin itse liedestä johtuva vika, useimmiten syynä on ihmisen huolimattomuus, varomattomuus tai kiire, sanoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ylitarkastaja Jukka Lepistö tiedotteessa.

– Yleisin palon aiheuttaja on lieden unohtuminen päälle tai sen kytkeytyminen päälle vahingossa, jolloin lieden päällä tai lähettyvillä olevat materiaalit syttyvät ja palo leviää yleensä melko nopeasti läheisiin rakenteisiin. Ahtaissa keittiötiloissa saatetaan säilyttää lieden päällä kahvin- tai vedenkeitintä, ja kun liesi kytkeytyy päälle jostain syystä, sen päällä oleva keitin syttyy palamaan.

Miten liesipalot sitten voi välttää? Ole ensinnäkin tarkkana ruokaa laittaessa eli älä tee montaa asiaa samanaikaisesti. Ehdottoman tärkeää on myös pitää lieden ympäristö vapaana tavaroista, sillä ne voivat syttyä tuleen.

Vanhempien on hyvä huolehtia siitä, mitä lapset puuhaavat keittiössä, jottei vahinkoja pääse sattumaan. Lieteen voi hankkia esimerkiksi liesiturvalaitteen.

Lemmikinomistajien puolestaan kannattaa pitää huoli siitä, ettei kattiloihin tai pannuille jää houkuttelevia ruoantähteitä. Lemmikit kun saattavat vahingossa pistää lieden päälle.

Esimerkiksi tämä koira sytytti tulipalon yrittäessään vohkia pizzaa. Juttu jatkuu videon alla.

Kiuaspalon yleisimmät aiheuttajat ovat pyykki ja kiukaalle kuulumattomat esineet

Kiuaspalojen määrä vaihtelee. Eniten kiuaspaloja oli vuonna 2019, jolloin niitä kirjattiin 150 kappaletta. Palojen määrä väheni seuraavina vuosina, mutta vuonna 2022 kiuaspalojen määrä nousi taas yli sataan.

Tavallisimpia kiuaspalojen aiheuttajia ovat pyykin kuivattaminen saunassa sekä kiukaalle kuulumattomat esineet, sillä jos kiuas laitetaan vahingossa päälle, sen ympärille tai päälle kasatut tavarat syttyvät tuleen.

Saunojan onkin syytä muistaa, että sauna on vain saunomista varten, eikä sitä koskaan tule käyttää varastotilana tai pyykinkuivaushuoneena. Kiukaan etäkäynnistys on aina riski, sillä ennen saunan päälle laittamista olisi tärkeä varmistaa, että kiukaan päällä tai lähellä ole mitään tavaraa.

Tukes muistuttaa, että kiukaat vanhenevat käytössä, joten jos kiukaasi ei toimi oikein, sähköasentaja on syytä kutsua paikalle.

Mistä valaisinpalo saa alkunsa?

Valaisinpalo voi Tukesin mukaan johtua esimerkiksi viallisesta loisteputkesta tai sen syttymisestä. Jos valaisimessa on kuuma lamppu, voi se aiheuttaa syttymisen kaatuessaan, irrotessaan kiinnityksestä tai pudotessaan.

Valaisinpalojen riskiä voi vähentää esimerkiksi suosimalla mahdollisuuksien mukaan led-valaistusta. Ledit eivät kuumene halogeenien ja hehkulamppujen tavoin. 

On hyvä myös varmistaa, että valaisimet on sijoitettu ja kiinnitetty sillä tavoin, että ne eivät pääse kuumentamaan ja sytyttämään lähellä olevaa materiaalia.

Vilkkuvatko loisteputket? Vaihda lamput ja sytyttimet tarvittaessa. Muista, että valaisimien ja valaistussarjojen tuunaaminen koriste-esineiksi sisältää aina palovaaran, Tukes muistuttaa.

Tukesin ylitarkastaja Lepistön mukaan valaisimista alkaneet palot vähenevät todennäköisesti tulevaisuudessa, kun valaisimissa käytettyjen valonlähteiden toimintaperiaattetet muuttuvat.

– Loisteputket, halogeeni- ja hehkulamput ovat poistumassa tai poistuneet valonlähteinä, ja ne on korvattu ja tullaan korvaamaan matalaenergisemmillä, vähemmän kuumilla valonlähteillä, Lepistö kertoo tiedotteessa.

Palopäällikkö kertoo kodin kytevistä vaaranpaikoista. Juttu jatkuu videon alla.

Palopäällikkö kertoo yleisimmistä kodin kytevistä vaaranpaikoista 2:52
Haastattelussa Ari Koivu, palopäällikkö Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Muista palovaroitin

Jos tulipalo syttyy, aikaa poistumiseen on vain minuutteja, sillä myrkylliset palokaasut tappavat hyvin nopeasti. Toimiva palovaroitin onkin oikea hengenpelastaja auttaessaan havaitsemaan palon ajoissa.

Muista tarkistaa palovaroittimen toiminsa säännöllisesti: paina testinappia ja vaihda paristo aika ajoin.

Katso myös: Tulipalossa savuun pakeneminen on kohtalokasta

Lähde: Tukes

Lue myös:

    Uusimmat