Tulli on saanut päätökseen selvitykset Venäjän pakotteiden takia pidätetyistä huvialuksista.
Jatkoselvityksen alla olleista huviveneistä kahdeksan siirrettiin Tullin tiedotteen mukaan ulosottoviranomaisille, neljälle tehtiin verotarkastus ja kaksi tapausta on siirtynyt rikostutkintaan.
Keväällä pidätettyjen alusten lisäksi Tulli teki kesän aikana myös uusia pidätyksiä sekä veneiden omistussuhteiden selvittämisen että veneiden laittomien maastavientiyritysten vuoksi.
Tulli kertoo selvittäneensä huvialusten mahdollisia kytkentöjä EU:n pakotelistoilla oleviin ihmisiin ja tahoihin tiiviissä kansainvälisessä yhteistyössä.
– Useiden omistusketjujen kytkökset osoittivat, että taustalta löytyi veroparatiiseja ja muita hyvin monimutkaisia järjestelyjä, valvontaosaston johtaja Sami Rakshit kertoo.
– Tämä hankaloitti ja hidasti monissa tapauksissa mahdollisten pakotteiden alaisten tahojen selvittämistä. Osassa se teki selvittämisestä käytännössä jopa mahdotonta. Seitsemän huvialuksen kohdalla jatkoselvityksemme osoittivat, että näiden taustalla on mahdollisesti EU:n pakotelistoilla olevia tahoja. Näiden lisäksi ilmoitimme ulosottoviranomaisille myös yhden aluksen verotarkastuksen perusteella.
Lue myös: Tulli: Kuuden pidätetyn huvialuksen taustalla mahdollisesti pakotelistoille kuuluvia tahoja
Pakotteet kieltävät vesikulkuneuvojen viennin Venäjälle
Tulli pidätti keväällä 21 huvialusta, jotta voitiin selvittää, oliko niiden omistussuhteiden taustalla EU:n Venäjälle ja Valko-Venäjälle asettamilla pakotelistoilla olevia ihmisiä tai tahoja.
Tulli pidätti kesän aikana lisäksi kuusi uutta huvialusta pakotteisiin liittyvien omistussuhteiden selvittämistä varten.
Pakotteet kieltävät vesikulkuneuvojen viennin Venäjälle ylipäätään.
– Olemme selvittäneet huviveneiden statusta henkilöpakotteiden lisäksi myös sektoripakotteiden ja verotuksen näkökulmasta. Jatkoselvitysten aikana tuli ilmi, ettei neljää pidätetyistä huvialuksista ollut asetettu säännösten vaatimalla tavalla tullimenettelyyn, Rakshit kertoo.
– Teimme näihin erilliset verotarkastukset, joiden pohjalta yksi alus ilmoitettiin verottajalle veroharkintaa varten ja toinen siis ulosottoviranomaisille mahdollisia jäädytystoimia varten.
EU:n Venäjälle määräämät, huviveneitä koskevat sektoripakotteet ovat hyvin kattavat. Pääsääntöisesti kaikki vesikulkuneuvot ja meriteknologia ylipäätään ovat pakotteiden piirissä, eikä niitä saa viedä Venäjälle.
Lue myös: Käänne luksusjahtijahdissa – lukuisat oligarkkien ökyveneet siirtyneet "häivetilaan"
Tulli tehnyt yhteistyötä muiden maiden viranomaisten kanssa
Tulli kertoo tehneensä tiivistä yhteistyötä niin tietojenvaihdossa kuin konkreettisessa valvonnassakin eri maiden tullien ja muiden viranomaisten kanssa.
– Olemme pidättäneet huvialuksia myös niiden laittomien maastavientiyritysten vuoksi. Pakotteiden näkökulmasta myöskään Venäjälle rekisteröityjä aluksia ei ole voinut päästää vesille.
– Vientikiellon rikkomisesta epäillyistä tapauksista kaksi on edennyt esiselvitykseen ja -tutkintaan ja näitä tutkitaan törkeinä säännöstelyrikoksina, Rakshit toteaa.
EU on asettanut Venäjälle ja Valko-Venäjälle laajoja pakotteita Venäjän Ukrainaan hyökkäämisen vuoksi.
Tulli vastaa toimeenpanevana viranomaisena EU-tasolla sovittujen vienti- ja tuontipakotteiden valvonnasta. Tämän lisäksi Tulli avustaa EU:n pakotelistoilla olevien ihmisten ja toimijoiden omaisuuden kartoittamisessa ja paikallistamisessa.