Venäjä-pakotteita epäillään rikotun miljoonien eurojen edestä, joukossa 3 500 dronea – käräjäkäsittely alkaa

Suomalaisyritysten toimitusjohtajaa Gabriel Teminiä vaadittiin vangittavaksi Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla 18. syyskuuta 2023. Vieressä puolustuksen asianajaja Jussi Kaasalainen.
Gabriel Teminiä vaadittiin vangittavaksi Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla 18. syyskuuta 2023. Vieressä puolustuksen asianajaja Jussi Kaasalainen.Lehtikuva / Mikko Stig
Julkaistu 26.01.2024 05:31

MTV UUTISET – STT

Ranskan kansalaista Gabriel Teminiä syytetään törkeästä säännöstelyrikoksesta ja puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta. Hänen kerrotaan kiistävän syytteet.

Venäjä-pakotteiden rikkomisesta epäillyn miehen syytteiden käsittely alkaa tänään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Gabriel Teminiä syytetään törkeästä säännöstelyrikoksesta ja puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta.

43-vuotias Temin on Luminor- ja Siberica-nimisten yhtiöiden toimitusjohtaja. Yritystiedoissa Luminorin toimialaksi on ilmoitettu huolinta ja rahtaus ja Siberican toimialaksi varastointi.

Tulli on epäillyt, että yritysten toiminnassa on rikottu Venäjän-vastaisia pakotteita. Tulli on aiemmin kertonut, että EU:n pakotteiden alaisia tuotteita olisi päätynyt Venäjälle yli kolmen miljoonan euron arvosta.

Teminin lisäksi kolmea Siberican työntekijää syytetään törkeästä säännöstelyrikoksesta, kuten myös yhtä yhtiöille passituksia tehnyttä huolitsijan edustajaa.

Syyttäjän mukaan epäillyt ovat kiistäneet syytteet.

Lähes 3 500 dronea

Ranskan kansalainen Temin vangittiin syyskuussa. Sitä ennen Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö oli lisännyt hänet yhtiöineen Venäjä-pakotelistalleen. 

Listan mukaan yhtiöt olivat toimittaneet Venäjälle ulkomaisia elektroniikkatuotteita, kuten lennokeissa käytettäviä kameroita. Sittemmin myös Euroopan unionin neuvosto asetti Teminin EU-pakotteiden alaiseksi.

Tulli tiedotti esitutkintansa valmistumisesta viime kuussa. Tuolloin kerrottiin, että Tulli epäilee Venäjälle päätyneiden tuotteiden joukossa olleen lähes 3 500 dronea. 

Niiden arvo oli Tullin mukaan yli kaksi miljoonaa euroa ja ne oli vientiselvitetty toiseen valtioon, vaikka ne Tullin epäilyjen mukaan päätyivätkin Venäjälle.

Yhtiöiden on epäilty myös vieneen tai yrittäneen viedä esimerkiksi mikrokontrollereiden ja puolijohdekomponenttien kaltaisia tuotteita yli 600 000 euron arvosta.

Kokonaisuudessa tutkittiin myös puolustustarvikkeiksi luokiteltavien tuotteiden kauttakuljetusta Venäjältä Kazakstaniin. 

Kyse oli dronejen pysäyttämiseen tarkoitetuista laitteista, ja Tullin mukaan kauttakuljetus olisi vaatinut puolustustarvikkeiden kauttakulkuluvan. Tulli arvioi tuotteiden arvon olleen yli 350 000 euroa.

Toimintaa johdettu Venäjältä?

Tullin mukaan yhtiöistä toisen tehtävänä on ollut hankkia pakotteiden alaisia tuotteita ja toinen on toiminut huolintayhtiönä. 

Tullin mukaan esitutkinnassa tuli ilmi viitteitä siitä, että toimintaa olisi johdettu ja myös rahoitettu Venäjältä.

– Selkeästi on meidän näkemyksemme mukaan saatu ohjeistusta ulkomailta, ja se suunta on meidän näkemyksemme mukaan ollut Venäjä, Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen sanoi STT:lle joulukuussa.

Tulli teki tutkintaa yhteistyössä muun muassa Yhdysvaltojen viranomaisten ja EU:n lainvalvontaviranomaisen Europolin kanssa. 

Suomessa Tulli on kertonut tehneensä yhteistyötä suojelupoliisin kanssa.

Lue lisää: Venäjälle tuotteita miljoonien arvosta: Suomalaisyhtiön johtaja sai puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta syytteen

Tuoreimmat aiheesta

Oikeudenkäynnit