Tulli käynnistänyt satoja esitutkintoja liittyen Venäjän pakotteisiin – "Venäjä kiertää pakotteita hankkimalla tuotteita kolmansien maiden kautta"

Tullin mukaan pakotteisiin liittyviä esitutkintoja on aloitettu tähän mennessä noin 340. Puolet tapauksista on liittynyt yksityishenkilöiden viemiin ylellisyystuotteisiin sekä eurojen viemiseen käteisenä Venäjälle.

Yli puolet rikosasioista on Tullin mukaan ratkaistu sakkomenettelyssä, mutta esitutkinnassa on lisäksi noin 150 pakotteita koskevaa tapausta.

Useissa tapauksissa tuomio on ollut ehdollista vankeutta.

Puolet on vähän laajamittaisempia, sanoo Tullin valvontaosaston päällikkö Sami Rakshit.

– Niistä käsitykseni mukaan kahden käden verran on saatu tuomiolle. Osa on hyvin monimutkaisia johtuen yritysrakenteiden syvyydestä ja monimutkaisuudesta.

Tullin mukaan pakotteiden alaisten tuotteiden vienti Venäjän naapurimaihin on kasvanut 100 miljoonalla eurolla vuodessa. Tuotteiden vienti näihin maihin on laillista, mutta pakotteet kieltävät välillisen viennin Venäjälle.

Tyypillisesti taustalla on valtiolliset toimijat

– Venäjä kiertää pakotteita hankkimalla tuotteita kolmansien maiden kautta. Käytetään myös hankintaverkostoja, voidaan käyttää myös yksittäisiä yrityksiä, sanoo erikoistutkija Lotta Hakala Suojelupoliisista.

– Tyypillisesti taustalla on valtiolliset toimijat ja mahdollisesti myös tiedustelupalvelut, Hakala jatkaa.

Monenlaisia firmoja

Keskusrikospoliisi puolestaan muistuttaa, että suomalaisten yritysten vastuulla on selvittää, saako myydyt tuotteet viedä ja kenelle ne ovat todellisuudessa matkalla. 

– Niiden suomalaisten yritysten rooli on kirjava, joiden toiminnassa on havaittu viitteitä pakotteiden kiertämisestä, sanoo rikosylikomisario Mikko Värri Keskusrikospoliisista.

– Monenkokoista yritystä ja joskus on ollut vaikeaa ymmärtää yrityksen roolia kyseisessä liiketoimessa. Voi olla, että yritys on pakotteiden alaisen tavaran kauttakulun ja viennin mahdollistaja tai sitten rooli jäänyt kokonaisuudessaan epäselväksi, Värri sanoo.

Keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskuksella on useita kymmeniä havaintoja siitä, että Suomeen rekisteröidyt yritykset ovat olleet osallisena pakotteiden kiertämiseen.

Lue myös:

    Uusimmat