Ruoan väärentäminen on yllättävän yleistä – näin ilmiö näkyy Suomessa

Ruokaväärennökset ovat maailmalla merkittävä bisnes.

Yksinkertaistetusti ruokaväärennöksissä on kysymys elintarvikkeista, joiden väitetään olevan jotain muuta kuin ne ovat.

– Eli kysymyksessä voi esimerkiksi olla tavallisen elintarvikkeen myyminen luomumerkinnöillä. Kysymys voi olla myös ravintolisistä, jotka ovat vaikutuksiltaan jotain muuta, kuin mitä niiden luvataan olevan, kertoo Tullin kansainvälisten asioiden päällikkö Jussi Hulkkonen.

Hulkkosen mukaan kysymys on miljardiluokan suuruisesta kansainvälisestä rikollisuudesta.

– Konservatiivisimmatkin arviot määrittelevät sen olevan kymmeniä miljardeja, mutta ilmiön kokonaisuutta on vaikea määritellä.

Tulli taistelee ruokaväärennöksiä vastaan samoin keinoin kuin muutakin rajat ylittävää rikollisuutta vastaan. Keinoja ovat muun muassa rikostutkinta, rikostiedustelu ja tarkastukset.

– Sekä tietenkin meillä on tullilaboratorio, jonka rikostorjunnallinen osaaminen on tässä todella hyödyllistä.

Suomessakin ruokaväärennöksiä

Myös Suomessa esiintyy ruokaväärennöksiä, joskin ilmiön laajuutta on kotimaassakin vaikea määritellä.

 – Meidän havaintojen perusteella ilmiö on Suomessakin kohtalaisen yleinen, Hulkkonen sanoo.

Väärennöksiä esiintyy maailmalla laidasta laitaan, kyse saattaa olla esimerkiksi mausteista tai valkoviinistä. Suomessa väärennöksen kohteina voivat olla luomutuotteet ja marjat.

– Tuotteet vaihtelevat ajankohdan ja maantieteellisen sijainnin perusteella. 

Ruokaväärennöksiä on vaikea todeta, ja niitä on myös vaikea seurata. Tullia auttavat asiassa hyvät kansainväliset ja kansalliset yhteistyökeinot.

Ruokaväärennös ei ole millään muotoa harmiton ilmiö, sillä se voi aiheuttaa kansanterveydellisiä haittoja kuluttajille. Ruokaväärennöksissä voi olla mukana myrkyllisiä ainesosia.

– Luonnollisesti myös  potentiaaliset taloudelliset menetykset esimerkiksi suomalaiselle liike-elämälle ovat kohtalaisen suuret, Hulkkonen sanoo.



Lue myös:

    Uusimmat