Valmet Automotivea uhkaavat presidentti Donald Trumpin lietsomat kauppasodat, jotka saattavat laajeta koskemaan autojen vientiä Euroopasta Yhdysvaltoihin, Talouselämä ennakoi muutama viikko sitten autotehtaan toimitusjohtajan Olaf Bongwaldin haastattelun yhteydessä.
Nyt muutos tapahtuu, kun Mercedes-Benzin emoyhtiö Daimler alkaa valmistaa Yhdysvalloissa suosittua mersua eli Mercedes-Benz GLC:tä Intiassa.
Yhdysvaltoihin vietävää GLC-mallia aletaan valmistaa jatkossa Daimlerin Intian Punessa sijaitsevalle tehtaalle, kertoi Automotive News Europe alkuviikosta.
Lehden tiedot muutoksesta vahvisti Mercedes-Benz USA:n tiedottaja Rob Moran. Moranin mukaan Intiassa tehdyt GLC-mallit tulevat Yhdysvaltoihin lokakuussa. Sen sijaan kauppasodan vaikutuksesta hän ei mainitse mitään.
"GLC:n kysyntä on suurta maailmanlaajuisesti", Moran perusteli asiaa ja sanoi, että Mercedes-Benz käyttää maailmanlaajuisen tuotantoverkostonsa kapasiteettia neljällä mantereella vastatakseen tähän kysyntään.
Automotive Newsin haastattelemat asiantuntijat sen sijaan eivät epäröi sanoa, että Intialla on nyt suuri mahdollisuus saada suurempaan roolia globaalissa autotuotannossa Kiinan rinnalla – osin juuri Yhdysvaltojen ja Kiinan tullikiistojen vuoksi.
– Mercedeksen liike voi kääntää huomion Intian auto-tuotantopotentiaaliin, olettaa Barclays Capitalin toimitusjohtaja Brian Johnson lehdelle.
– Se auttaa luomaan Intian olosuhteisiin tarvittavan alihankintaketjun ja infrastruktuurin, joka pystyy vastaamaan Pohjois-Amerikan ja Euroopan laatustandardeihin", Johnson sanoo.
Silti hän epäilee vielä hieman sitä, onko Intian autovienti USA:han nyt enemmän kokeilua kuin varsinaista trendiä.
Bremen on päätehdas
Mercedeksen GLC:tä valmistetaan pääsääntöisesti nyt auton emotehtaalla Bremenissä, Valmet Automotivella Uudessakaupungissa ja Daimlerin ja BAIC Motorin yhteisyrityksessä Pekingissä.
Uudenkaupungin tehtaan tuottamat autot tosin "lasketaan" Bremenissä tehdyiksi, koska Uudestakaupungista ei viedä suoraan autoja esimerkiksi Yhdysvaltoihin, vaan autot toimitetaan eteenpäin Saksan kautta.
Logistiset kustannukset Intian Punesta Yhdysvaltoihin ovat korkeammat kuin Bremenistä, mutta kokonaiskustannuksissa ero ei ole suuri johtuen muun muassa Intian alemmista palkoista.
USA:n ja Kiinan välinen kauppasota vaikuttaa juuri Kiinassa tehtyjen GLC-mallien hinnoitteluun. Toisaalta Kiina itsessään on Daimlerille suurin automarkkina, sillä viime vuonna maassa myytiin kokonaisuudessaan lähes 620 000 Mersua - Yhdysvalloissa myyntimäärä jäi vajaaseen 340 000 autoon.
Miksi GLC-tuotantoa ei sitten lisätä Uudessakaupungissa tai Bremenissä? Syynä lienee juuri se, että Punessa pystytään nostamaan kapasiteettia nopeammin kuin Euroopassa. Bremenin tehdas on Daimlerin suurin tehdas, jossa valmistetaan 12 500 hengen voimin kymmentä eri Mercedes-mallia vuosituotannon ollessa yli 420 000 autoa. Tuotannon nopea nostaminen ei Bremenissä onnistu nopeasti.
Uudenkaupungin täytyy opetella volyymituotanto
Uudenkaupungin tehtaassa on hieman sama ongelma.
Tehdas erikoistui vuosiksi kalliiden erikoismallien valmistajaksi, jossa tuotantomäärät jäivät muutamaan kymmeneen tuhanteen autoon vuodessa. Nyt autotehtaan on pakko hallita tuotannossa paljon suurempia volyymeja ja asian opettelu kestää aikansa, kuten autotehtaan viime vuoden huono tulos kertoo.
Toinen asia on vielä se, että autotehtaan kokoa pitäisi kasvattaa aivan toiseen luokkaan, jotta siellä pystyisi valmistamaan esimerkiksi 150 000–200 000 autoa vuodessa. Nyt tehdas hakee parhaillaan ympäristölupia, jotta tuotanto voisi maksimissaan noista 150 000 autoon vuodessa.
Ja koko ajan uhkana väijyy Trumpin mahdollinen kauppasota Euroopankin kanssa. Se tulisi vaikuttamaan myös Uudenkaupungin tilanteeseen, koska noin puolet Uudenkaupungin tehtaan tuotannosta on päätynyt Yhdysvaltoihin.
Suomen Tulli onkin laskenut, että Suomi on jo EU:n seitsemänneksi suurin autonviejä Yhdysvalloissa.
Trumpin teoilla on tällaisessa tilanteessa väliä.
2:03