Pitääkö uusien autojen polttomoottorikieltoa lykätä? – "Veikkaan, että EU joutuu perääntymään"

"Autonvalmistajien sakkouhka lisää painetta sähköautojen määrän lisäämiseen" 1:49
Autojen päästöt ovat Suomessa pienemmät kuin EU:ssa keskimäärin. Katso Viiden jälkeen -ohjelman raportti aiheesta.

Ukrainan sodalla on monenlaisia merkittäviä vaikutuksia Euroopan autoteollisuuteen.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on iskenyt autojen tuotantoon Keski-Euroopassa, myös Unkarissa ja Slovakiassa.

– Alueelle syntynyt epävakaus on huono asia autoteollisuudelle, sanoo Unkarin autoteollisuutta edustavan Magen toiminnanjohtaja Kilian Csaba.

Hänen mukaansa sota iski alkuvaiheessa erityisesti toimitusketjuihin, jotka kulkevat Ukrainaan ja itään aina Kiinaan asti. Ukrainan sota on vahingoittanut näitä toimitusketjuja.

– Ja tämän jälkeen korona-aikana ongelmaksi tullut pula siruista paheni uudelleen juuri, kun tilanne oli palautumassa entiselleen, kertoo Csaba.

Sodan tuomat ongelmat ovat iskemässä esimerkiksi Volkswagen-konserniin, jolla on suuret tehtaat sekä Slovakiassa että Unkarissa. Aiemmin kolmessa vuorossa käyneet tehtaat ovat joutuneet vähentämään vuorojaan.

Csaba sanoo alueen autoteollisuuden tuotannon laskeneen 5–10 prosenttia valmistajasta riippuen.

– Venäjän hyökkäys on paljastanut laajasti Euroopan haavoittuvuuden. Eivätkä vaikutukset ole Euroopan hallinnassa. Energia on tietysti keskeinen sektori, mutta sota vaikuttaa myös muualla, sanoo Slovakian autoteollisuutta edustavan ZAP:n johtaja Jan Pribula.

Alueen autoteollisuuden alihankkijoista monet toimivat Ukrainassa, muun muassa johdinsarjojen toimittajat. Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, ne joutuivat sulkemaan tehtaitaan. Korvaavaa tuotantoa on siirtynyt esimerkiksi Puolaan ja Marokkoon.

Autotehtaiden tilauskirjat näyttävät Pribulan mukaan hyviltä, mutta tehtaat eivät kykene tuottamaan kysynnän mukaan ja toimitusajat venyvät. Pääsyynä tähän on juuri ongelmat alihankkijoiden toimitusketjuissa.

Epävarmuus tulevaisuudesta on ongelma.

– Pitkäjänteinen tuotannon suunnittelu on tällaisessa ympäristössä käytännössä mahdotonta, Pribula toteaa.

On mahdotonta ennustaa, miten Ukrainan tilanne tulee kehittymään ja miten tämä tulee jatkossa vaikuttamaan Keski-Euroopan autoteollisuuteen, joka ei ollut valmistautunut sodan kaltaiseen kriisiin.

Saksalaisilla luja usko

Saksalainen autoteollisuus uskoo yhä Unkariin. VW-konserniin kuuluva Audi Györ laajentaa edelleen tuotantoaan Unkarissa rakentamalla Györin tehtaille uuden tuotantolinjan sähkömoottoreita varten ja palkkaamalla Györiin satoja uusia työntekijöitä.

Audi on keskittänyt VW-konsernin moottorituotannon Unkariin, jossa se valmisti viime vuonna yli 1,6 miljoonaa polttomoottoria ja 171 000 autoa.

Vuonna 2025 Audi Györ alkaa valmistaa uudella tuotantolinjalla sähkömoottoreita konsernin pienempiin sähköisiin malleihin, kuten Espanjassa valmistettaviin VW ID.1 ja 2 -malleihin. Konserni on kertonut yhteensä 300 miljoonan euron uudesta investoinnista tehtaaseen. Audi saa Unkarin hallitukselta tähän 21 miljoonan investointituen.

Györissä vamistetaan tällä hetkellä noin satatuhatta sähkömoottoria vuodessa konsernin eri malleihin. Audin mukaan Györ on maailman suurin moottoritehdas.

Csaba näkee ongelmallisena EU:n linjauksen polttomoottoriautojen valmistuksen kieltämisestä 2035 lähtien.

– Veikkaan, että EU joutuu perääntymään päätöksestään, sanoo Csaba.

– Vaikka VW-konserni näyttää siirtyvän sujuvasti uuden teknologian aikakauteen, eivät kuluttajat ehkä olekaan niin nopeita, Csaba arvelee.

Myös Mercedes-Benz tuottaa jo joitakin sähköisiä mallejaan Kecskemétissä sijaitsevassa tehtaassaan.

BMW:lle uusi tehdas

BMW on käynnistänyt uuden tehtaan rakentamisen Debrecenin kaupungin liepeille Unkarin itäosiin. Pitkään epävarmana ollut noin yhden miljardin euron investointi näyttäisi toteutuvan. Uudella tehtaalla valmistetaan muutaman vuoden päästä konsernin sähköisiä malleja.

Tehtaan kapasiteetiksi tulee 150 000 autoa vuodessa ja se on BMW:n mukaan ensimmäinen CO2-päästöistä vapaa autotehdas maailmassa. BMW polkaissee tuotannon käyntiin Debrecenissä vuoden 2025 aikana.

– Debrecenin tehdas vie innovatiivisen autotuotannon kokonaan uudelle tasolle. Tehdas on viimeisintä teknologiaa ja on tuotannon joustavuudessa ja digitaalisuuden hyödyntämisessä ainutlaatuinen, kertoi BMW:n halllituksen edustaja Milan Nedeljkovic tehtaan peruskiven muuraustilaisuudessa.

Tehdas käsittää tuotannon kaikki vaiheet. BWM korostaa tehtaan tuotannon joustavuutta, jonka avulla se soveltuu nykyiseen nopeasti muuttuvaan markkinatilanteeseen. Tehdasalue on kooltaan 300 hehtaaria.

BMW on uuden tehtaan yhteydessä avannut myös uutta tuotantostrategiaansa, jonka se ottaa käyttöön ensimmäiseksi Debrecenin tehtaalla. Konserni kutsuu tehdasta ”tulevaisuuden autotuotannon mestariteokseksi”. Tehdas edustaa konsernin uutta tuotantotapaa.

Siinä yhtiö tuo tuotantoon brändin uusien täyssähköautojen malliston. Nämä poikkeavat nykyisistä malleista siinä, että niistä ei enää tehdä polttomoottoriversioita. Nykyisistä BMW malleista on saatavilla sekä sähkö-, hybridi- että polttomoottoriversiot.

Vihreää energiaa

BMW on kertonut uusien sähköautomallien olevan brändin keskikategoriaa, kun aiemmin konserni kertoi myös kalliimpien mallien sulautuvan jatkossa uuteen sähköautomallistoon.

BMW on viestinyt, että 3-sarjasta tulisi Debrecenissä rakennettavan uuden sähköautomalliston ensimmäinen edustaja. Yhtiö ei kuitenkaan kommentoinut asiaa peruskiven muuraustilaisuudessa Debrecenissä.

– Uusi sähköautojen luokka tarjoaa meille mahdollisuuden miettiä autojen tuotantoa kokonaan uudelta pohjalta. Meidän visioon uudesta i-tehtaasta (iFactory) kuuluu tuotannon tehokkuus, vihreys ja digitaalisuus. Ja tätä sovellamme uudessa tehtaassa, sanoi Nedeljkovic.

Tehdas käyttää ainoastaan sen läheisyydessä tuotettua vihreää energiaa. BMW selvittää parhaillaan myös maalämmön käyttömahdollisuuksia tehtaan energiana.

Unkarissa autotehtaat käyttävät usein myös Venäjältä virtaavaa kaasua, mutta BMW luopuu kaasunkäytöstä Debrecenissä kokonaan.

Audi on investoinut Unkariin 1990-luvulta lähtien ja sillä on valtavat tehtaat Györissä. Nyt BMW rakentaa kokonaan uuden tehtaan Unkariin. Tämä kertoo siitä, että saksalaisvalmistajat uskovat yhä Unkariin, vaikka maa on poliittisesti etääntynyt EU:sta ja lähentynyt Venäjää.

Lue myös:

    Uusimmat