Tulli selvittää Kaakkoisrajalla juuttuneen antiikkikuvataulun alkuperää. Tutkinnanjohtaja Sanna Kuparisen mukaan taulua vasta epäillään syyrialaiseksi Isis-kytkennästä puhumattakaan.
– Siitä on selvitystyö käynnissä. Syyrialaiset tavarat ovat pakotelistalla ja jos sellaisia havaitaan, ne totta kai pysäytetään ja niiden alkuperä selvitetään. Miten se liittyy Isikseen, siitä en osaa sanoa. Minä olen pysäyttänyt sen vain sen takia, että minulle on ilmoitettu epäily siitä, että se olisi mahdollisesti laittomasti liikenteessä, Kuparinen kertoo MTV Uutisille.
Museoviraston intendentti Jouni Kuurneen mukaan päätelmät esineen syyrialaisuudesta syntyivät sen asiakirjoista, joissa alkuperämaaksi mainittiin Syyria. Taulun ostopaikaksi kerrottiin kuitenkin Ranska.
Kuurneella ei ole sen tarkempaa tietoa taulun iästä tai muusta taustasta.
Yle kertoi aiemmin, että Tullin pysäyttämä kuvataulu olisi Isisin anastama taide-esine 1400-luvulta ja peräisin syyrialaisesta temppelistä.
– On toki mahdollista, että selvityksissä paljastuu jotain tällaista, mutta meidän täytyy tutkinnassa keskittyä faktoihin, Kuparinen jarruttelee.
Kuvataulu yritettiin viedä Suomen kautta Venäjälle huhtikuun lopussa.
Jos taulu osoittautuu syyrialaiseksi, se palautetaan Kuparisen mukaan alkuperäiselle omistajalle. Tapaus on hänen tietojensa mukaan ainoa laatuaan.
Ammattimaista salakuljetusta
Tulli epäilee, että antiikkiesineiden salakuljetus Suomen kautta Venäjälle on ammattimaista.
– Tällä hetkellä tutkinnassa on kolme rikosjuttua, joissa on neljä tekoa.
On havaittavissa, että samoja nimiä nousee esille, Kuparinen perustelee.
Muut salakuljetusvyyhdin esineet eivät kuitenkaan liity millään lailla Syyriaan.
– Täällä on hyvin erilaisia antiikkiesineitä ympäri Eurooppaa. On 1800-luvulta tauluja ja kirjoja, on miekkoja ja aterimia, erilaisia astiastoja ja tinaesineitä ja huonekaluja. Ihan laidasta laitaan, Kuparinen luottelee.
Tulli
Norsun syöksyhampaasta tehty koriste-esine. Kuva: Tulli
Yksi Tulliin juuttuneista esineitä on aito norsun syöksyhammas , josta on tehty koriste-esine.
– Cites-tavara eli uhanalaisista eläimistä tehdyt tuotteet ovat aikamoinen lupaviidakko, Kuparinen toteaa.