Alkavalla viikolla on jälleen luvassa useita poliittisia mielenilmauksia, joilla vastustetaan pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen suunnittelemia työelämää ja työntekijöitä koskevia muutoksia.
Tänään uusista toimista kertoivat ainakin Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Ammattiliitto Pro ja Teollisuusliitto.
JHL aikoo järjestää torstaina esimerkiksi ulosmarssin, joka keskeyttää turvatarkastukset Helsinki-Vantaan lentoasemalla puoleksi tunniksi kello 13.30 alkaen.
– Orpon hallitus aikoo kurittaa työntekijöitä muun muassa helpottamalla irtisanomisia ja määräaikaisten työsuhteiden käyttöä. Emme hyväksy työntekijöiden jatkuvaa kyykyttämistä. Hallitus on kuuro työntekijöiden vaatimuksille, joten meidän on pakko ottaa käyttöön astetta kovemmat toimet, perustelee JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine tiedotteessa.
Lue myös: Teollisuusliitolta ja Prolta uusia ulosmarsseja sekä mielenilmauksia
Ammattiliitto Pro puolestaan järjestää torstaina useissa yrityksissä tunnin mittaisen mielenilmauksen, joka toteutetaan poistumalla työpaikalta ennen varsinaisen työajan päättymistä.
Teollisuusliiton torstaiset tunnin pituiset ulosmarssit koskevat kymmentä työpaikkaa Uudenmaan alueella.
Pääministeri Orpo: Tavoitteestamme emme tingi
Jo aiemmin on kerrottu useista muista alkavalle viikolle suunnitelluista poliittisista mielenilmauksista ja tapahtumista. Esimerkiksi tiistaina Teollisuusliitto järjestää tunnin mittaisia ulosmarsseja useissa yrityksissä Kaakkois-Suomessa.
Lue myös: USU: Puolet suomalaisista vastustaa rajoituksia lakko-oikeuteen
Keskiviikkona Teollisuusliiton vastaavia tunnin kestäviä ulosmarsseja järjestetään Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla. Samana päivänä JHL järjestää 15 minuutin ulosmarsseja neljällä keskisuomalaisella työpaikalla, esimerkiksi Äänekosken terveysaseman ruokapalvelussa.
Pääministeri Orpo kommentoi tilannetta tänään pääministerin haastattelutunnilla Ylellä. Hän sanoi, että Suomessa saa osoittaa mieltään ja ilmaista mielipiteitään ja olla hallituksen kanssa eri mieltä.
– Se on suomalaisen vapaan, demokraattisen yhteiskunnan peruselementti. Meillä on sananvapaus, mielipiteenvapaus, lehdistönvapaus, näistä asioista pidetään kiinni, Orpo sanoi.
Hän totesi, että tulevien uudistusten sisällöstä voidaan neuvotella, mutta viime kädessä niistä päättää hallitus ja eduskunta.
Orpo huomautti, että kyseiset uudistukset ja reformit on kirjattu hallitusohjelmaan keinoina saavuttaa tavoite 100 000 uudesta työllisestä.
– Me emme tästä tavoitteestamme tingi.