MTV Uutisten ja Allianssin tuore kysely piirtää huolestuttavaa kuvaa suomalaisten nuorten jaksamisesta useiden globaalien kriisien keskellä. Uutisaamussa vieraillut erikoispsykologi kertoi, miten aikuisten tulisi tilanteeseen reagoida.
Ilmastoahdistus, korona-aika rajoituksineen, sota Euroopassa. Nyt kasvava nuori sukupolvi elää poikkeuksellista aikaa. Miten se näkyy heidän hyvinvoinnissaan?
MTV Uutisten ja Allianssi ry:n yli 1300 nuorta tavoittanut kysely piirtää huolestuttavaa kuvaa. Neljä viidestä vastaajasta kertoi turvallisuuden tunteensa heikentyneen sodan vuoksi, kaksi kolmasosaa pelkäsi sodan leviämistä Suomeen.
Turvallisuuden tunteen horjumisella voi olla nuoriin mieliin "järisyttäviä vaikutuksia", luonnehtii erikoispsykologi Marie Rautava Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.
– Turvallisuuden tunne on perustarve ihmisellä, että hän voi kokea rauhassa tekevänsä arkisia asioita ja suunnitella tulevaisuuttaan. Nyt jos tulee sellainen tunne, että koko maailma on vaarassa, se on aika iso ja pelottava asia nuoren käsitellä, Uutisaamussa vieraillut Rautava sanoo.
Pitkällä tähtäimellä turvallisuuden tunteen järkkyminen voi vähentää nuorten luottamusta elämän ennakoitavuuteen ja siihen, että asioihin voi vaikuttaa. Epävarmuus ja näköalattomuus heikentävät tulevaisuudenuskoa, mikä voi heijastua esimerkiksi opiskelu- ja työskentelymotivaatioon sekä lapsihaaveisiin.
Lue myös: Ennuste: Suomen väkiluku kääntyy laskuun 2034 – tämä luku jäisi korkeimmaksi väestömääräksi
Tunnista nuoren ahdistus, älä siirrä huolia eteenpäin
Nuoret ovat toki yksilöitä, eivätkä kaikki koe rintaa puristavaa ja tulevaisuuden näkymiä synkentävää maailmantuskaa. Moni kokee huolta tavallisistakin asioista, kuten koulumenestyksestä, osalla on jo omassa elämässään riittävän isoja ongelmia ratkottavanaan.
Mistä sitten tunnistaa, että maailman nykytilanne ahdistaa läheistä nuorta? Rautava kehottaa aikuisia kiinnittämään huomiota nuoren olemukseen ja mielialaan.
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
– Esimerkiksi nuoren mieliala muuttuu niin, että hän vaikuttaa alakuloiselta tai vetäytyy eikä jaksa innostua tai tavata kavereita tai harrastukset tai läksyt eivät enää kiinnosta.
Aikuisen on tärkeä ottaa merkeistä koppi. Nuorelta voi esimerkiksi kysyä, mitä tunteita tai kysymyksiä tilanne on nostanut pintaan. Tärkeää olisi tarjota rauhallista ja turvallista läsnäoloa, vaikka itsekin olisi peloissaan.
– Erittäin tärkeää on se, ettei siirrä omia huoliaan tai ahdistustaan nuoreen. Ennen kuin keskustelee hänen kanssaan on hyvä olla purkanut omia huoliaan jonkun toisen aikuisen kanssa, Rautava neuvoo.
Videolla Kallion lukiolaiset kertovat, millaista apua tai tukea toivoisivat huolistaan selviämiseen. Juttu jatkuu videon alla.
3:40
Lue myös: Psykologi kertoo, millaiset ihmiset ovat alttiita ahdistukselle – yleinen toimintatapa ruokkii tuntemusta: "Siinä piilee ansa"
Rajoita somen käyttöä, pidä yllä rohkaisevaa puhetta
Kyselyyn vastanneista nuorista yli puolet kertoi selailleensa liikaa sotauutisia tai muuta sotaa käsittelevää sisältöä.
Rautava rajoittaisi lasten ja nuorten sosiaalisen median käyttöä. Esimerkiksi TikTokissa leviää tällä hetkellä sensuroimattomia videoita Ukrainassa tapahtuvista julmuuksista. Sotakuvasto voi traumatisoida mieliä.
– Aikuiset voisivat näyttää esimerkkiä siinä, että ei katsota uutisia ja seurata somea silloin kun lapset ja nuoret ovat läsnä, Rautava sanoo.
– Sehän synkistää entisestään mielialoja, kun niitä uutisia seuraa.
Lue myös: Nuoret TikTok-käyttäjät törmäävät nyt tahtomattaankin väkivaltaisiin videoihin – "En voinut olla ajattelematta, kuinka video vaikuttaa nuorempiin"
Kaikesta huolimatta valtaosa nuorista kokee kyselyn mukaan tulevaisuuden näkymänsä ennemmin valoisiksi kuin synkiksi. Jotta mielialat pysyvät toiveikkaina, tulisi yhteiskunnassa pitää yllä realistista, rauhoittavaa ja rohkaisevaa puhetta.
Tärkeää on myös pitää huolta kotitalouksien toimeentulosta sekä tarjota riittäviä mielenterveyspalveluita.
Rautava muistuttaa, että tällä hetkellä Suomessa on kaikki hyvin. Päättäjät ympäri maailman tekevät kaikkensa, jotta tilanne Ukrainassa saataisiin ratkaistua mahdollisimman nopeasti ja jotta hädässä olevat ukrainalaiset saisivat apua.
Alla olevalla videolla Kallion lukion oppilaat kertovat, mikä heille tuo iloa ja toivoa nykyisessä maailmantilanteessa.
2:37