Ukrainan sota herättää monessa ahdistusta, etenkin nuoret jo valmiiksi kuormittuneita – THL neuvoo pitämään kiinni arjen rutiineista

Kallion lukiolaiset vastaavat: Miten arvioit korona-ajan vaikuttaneen omaan elämääsi? 2:30
KATSO MYÖS. Korona-aika rajoituksineen on tutkimusten mukaan iskenyt erityisesti nuoriin. Kallion lukion oppilaat kertovat omista kokemuksistaan.

THL muistuttaa, että nuorten mielenterveyden tukeminen on nyt tärkeää.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Venäjän hyökättyä Ukrainaan monessa heräsi ahdistusta ja pelkoa. Voimavarat ovat huvenneet jo pitkään jatkuneen koronapandemian vuoksi. MTV:n ja Suomen nuorisoalan kattojärjestön Allianssi ry:n kyselyyn vastanneista nuorista neljä vastaajaa viidestä (80 prosenttia) kertoi turvallisuuden tunteensa heikentyneen jonkin verran tai huomattavasti Venäjän hyökkäyksen ja siitä seuranneen kiristyneen maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi. Sodan leviämistä Suomeen sanoi pelkäävänsä 64 prosenttia vastaajista. Vastaajista 28 prosenttia kertoi koronan ja sodan vähentäneen perhehaaveita ja -suunnitelmia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n FinSote-tutkimuksen, Kouluterveyskyselyn sekä korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen tulokset paljastavat, että nuorten ja nuorten aikuisten psyykkinen oireilu on korona-aikana lisääntynyt.

Vaikka Valtioneuvoston kanslian Kansalaispulssi-kyselyn perusteella suomalaisten usko tulevaisuuteen on keskellä pandemiaakin pysynyt vahvana, erityisesti nuorilla stressi on kuitenkin lisääntynyt, THL huomauttaa tiedotteessaan.

– Etenkin moni nuori kohtaa Ukrainan kriisiin liittyvän tilanteen jo valmiiksi kuormittuneena. Tämä on tärkeää ottaa huomioon, kun kunnat ja hyvinvointialueet kehittävät ja resursoivat mielenterveyspalveluita. Nuorten mielenterveyden tukeminen nyt ja tulevina vuosina on oleellisen tärkeää, sanoo THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.

Kallion lukiolaiset vastaavat: Miten Ukrainan sota ja viimeisen parin viikon tapahtumat ovat vaikuttaneet sinuun? Juttu jatkuu videon alla.

Kallion lukiolaiset vastaavat: Miten Ukrainan sota ja viimeisen parin viikon tapahtumat ovat vaikuttaneet sinuun? 3:29
Kallion lukiolaiset kertovat miten sotauutiset ja sodan näkyminen sosiaalisessa mediassa on vaikuttanut mielialaan.

THL:n vinkit: Noudata arjen rutiineja

On tärkeää muistaa, ettei Suomeen kohdistu nyt suoraa sotilaallista uhkaa, mutta siitä huolimatta on luonnollista, että Ukrainan sota ja siitä uutisointi voi aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa. 

THL muistuttaa tiedotteessaan, että arkiset rutiinit vahvistavat jokapäiväistä jaksamista, ja terveellinen ruoka, riittävä uni ja liikunta sekä läheiset ihmiset vähentävät ahdistusta. On tärkeää pitää taukoja, muistaa rentoutua ja liikkua luonnossa – nämä asiat edistävät mielen hyvinvointia. THL on listannut sivuillaan asioita, jotka auttavat tukemaan omaa mielenterveyttä kriisin aikana.

THL kertoo varautuvansa Ukrainan kriisin heijastusvaikutuksiin Suomessa ja seuraa kriisin vaikutuksia väestön terveyteen ja hyvinvointiin sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. 

Mikä tässä maailmantilanteessa luo toivoa? Nuoret vastaavat.

Kallion lukiolaiset vastaavat: Mikä tässä maailmantilanteessa luo toivoa? 2:37
Kallion lukiolaiset vastaavat: Mikä tässä maailmantilanteessa luo toivoa?

Lähde: THL

Lue myös:

    Uusimmat