Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi kertoo, että talouskäyttäytymisemme juontaa usein lapsuuteen. Saatuja malleja on vaikea tunnistaa, mutta ne vaikuttavat enemmän kuin arvaatkaan.
Säästettiinkö teillä lapsena kaikesta? Pidit vanhempien sisarustesi vaatteita ja tyydyit vähempään kuin ystäväsi? Tämä voi olla huonon taloustilanteesi takana myös aikuisena.
Tuoreen Totuus taloudestasi -kirjan kirjoittanut Terhi Majasalmi kertoo, että omat ajatuksemme ja alitajunnassamme olevat mallit vaikuttavat huomattavasti siihen, miten suhtaudumme rahaan.
– Holtittoman kuluttajan takana voi esimerkiksi olla koti, jossa on ollut puutetta. Tällöin ostamisesta haetaan laastaria menneisyyden henkiseen haavaan, Majasalmi kertoo.
Myös ihmiset, jotka ovat tottuneet saamaan paljon ja joiden perheessä ei ole ollut puutetta rahasta, voivat sortua käyttämään enemmän kuin mihin olisi varaa.
– Korkeasta elintasosta voi olla vaikea luopua, eikä olla totuttu siihen, että kaikkeen ei ole varaa. Myös runsas säästäminen ja siitä puhuminen voivat laukaista negatiivisen kierteen.
Yli varojensa elävä muuttaa rahatapojaan vasta, kun pystyy tässä hetkessä eläytymään siihen turmiolliseen tulevaisuudenkuvaan, johon yli varojensa eläminen vääjäämättä vie. Kun nykyinen rahankäyttö alkaa edustamaan pelottavaa turmion tietä ja säästäväisyys iloista, avartavaa ja parempaa tulevaisuutta, entisestä tuhlarista tulee oman taloutensa toimitusjohtaja.
– Ulkopuolisen ammattilaisen kommentit voivat havahduttaa ja auttavat löytämään parempia ratkaisuja, sillä lähipiiri harvoin huomaa tai huomauttaa tällaisista asioista. Oman alitajunnan tutkiskelu ei ole helppoa. Kannattaa opetella hyvät rahatavat, eli säästää ensin, eikä osta velaksi. Sillä pääsee jo pitkälle.
Hannele Lampela/ MTV3