Miksi syömistä on vaikea säädellä? Psykologi: "Alkaa jo vauvaiässä"

9:02imgPsykologi Taija Wilenius Viiden jälkeen -haastattelussa syömisen psykologiasta
Julkaistu 17.01.2025 19:45
Toimittajan kuva
Sari Korpela

sari.korpela@mtv.fi

Heli Sivunen

heli.sivunen@mtv.fi

Vuodenvaihteen jälkeen alkaa monella ryhtiliike: halutaan korjata ruokavaliota, liikkua enemmän, voida paremmin ja vaikka pudottaa painoa.

Kaikkeen tähän tarvitaan energiaa, joka tulee ruoasta. Moni kompastuukin hyvinvoinnissaan juuri syömiseen. Ruokailuun ja syömiseen liittyy myös paljon psykologiaa. 

Mitä syömiseen liittyvä pulmia voi ymmärtää ja ratkoa itse, ja mikä tekee syömisestä oikeastaan vaikeaa.

Suhde ruokailuun on alkukantaista

Psykologi Taija Wilenius on kirjoittanut kirjan "Paino mielessä – oivalluksia syömisen psykologiasta".

Hänen mukaansa meillä on paljon geneettisiä järjestelmiä, jotka säätelevät syömistä, ja joissa on eroavuuksia yksilöiden välillä.

– Niillä on tosi vahva evolutiivinen pohja. Se järjestelmä on oikeastaan aika samanlainen kuin kivikautisilla ihmisillä joskus oli. 

– Esimerkiksi tosi energiapitoiset rasvaiset tai makeat ruuat houkuttelevat meitä enemmän, ja meidän aivomme antavat niistä suuremman palkinnon, Wilenius sanoo.

– Vauvaiässä, tai oikeastaan jo sikiökaudella alkaa rakentua se ruokasuhde, koska äidin lapsiveden kautta jo välittyy vauvalle makuja, ja tottumuksia alkaa syntyä sieltä.

Lue myös: Kuka on liikalihava? Amerikkalaisasiantuntijat ehdottavat uutta määritelmää

Ruoka voi turruttaa tunteita

Wileniuksen mukaan joidenkin ihmisten on hankala säännöstellä syömistä, koska fysiologisessa säätelyjärjestelmässä on epätasapaino.

– Nälän ja kylläisyyden tunnetta on vaikea hahmottaa. 

– Toisaalta joillakin voi olla sellaista, että syömisestä tai syömättömyydestä on tullut tapa säädellä tunteita ja turruttaa omia tunteita.

Wilenius sanoo, että kulttuurissamme esiintyvä laihuuden ihannointi myös häiritsee ruokasuhdetta.

Muutakin kuin punnitsemista

Wilenius peräänkuuluttaa kirjassaan terveydenhuoltoon "kokonaisvaltaista kohtaamista", jossa voidaan punnitsemisen sijaan tutkia elämäntilannetta ja vointia, ja seurata muun muassa jaksamista, verenpainetta ja tulehdustilaa.

Hänen mukaan voisimme miettiä, miksi joidenkin on vaikea syödä terveellisesti, ja kohdentaa apua ongelmien juurisyihin.

Lue lisäksi: Järjestöltä muistutus uusista ravitsemussuosituksista: "Kaikille eivät sovi"

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka