Pizza muuttuu nopeasti epäterveelliseksi, jos se ui juustossa, muistuttaa ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.
Huomenta Suomessa nähtiin torstaina, miten pizzaa voi valmistaa astetta terveellisemmin airfryerilla. Kokki ja yrittäjä Joseph Youssef vinkkasi, että pizzapohjaan voi lisätä esimerkiksi hieman kauraleseitä. Täytteeksi laitettavaan jauhelihakastikkeeseen on myös helppo ujuttaa kasviksia.
Samalla kuultiin myös ravitsemusterapeutti Hanna Partasen näkemyksiä pizzan terveellisyydestä. Partanen muistutti, että muutamat valinnat tekevät pizzasta helposti kaloripommin.
– Jos energiapitoisuutta ajatellan, niin juuston määrää ja laatua kannattaa miettiä. Sitten makkarat, kuten chorizot ja pepperonit ovat aika rasvaisia.
Lue myös: Näin pizzasta tulee paljon parempaa kotiuunissa – ylivoimainen peltikikka!
Juuston määrä voi olla huima
Kotioloissa pizzasta saa siis tehtyä helposti terveellisemmän, mutta ravintolatuotteissa tilanne voi olla toinen. Pizzoissa saattaa olla suorastaan järkyttävä määrä juustoa.
– Jos pizzeriassa käy, niin yhdessä pizzassa saattaa olla 12–15 viipaletta juustoa. Eli siinä on melkein viikon käyttömäärä.
Partanen on myös huomannut selkeän muutoksen, mitä tulee pizzojen kokoon. Kun 1980- ja 1990-luvuilla kotona tehtiin peltipizzaa, yksi pizza jaettiin pääsääntöisesti koko perheen kesken. Nykyään pellillä saatetaan paistaa yksi pizza kerrallaan niin, että jokainen saa oman pizzansa.
– Airfryerissa annoskoko pysyy kohtuullisena.