Tuomas Kyrö kirjoitti kirjan 18-vuotiaana muukalaislegioonaan liittyneestä Aleksista: "Elämänhalu ja kuolemanpelko vaihtavat paikkaa"

1:11img
Katso video: Aleksi Lysander kertoo, millaista on palata takaisin sodasta arkeen. SuomiAreena-haastattelu kesäkuun lopulta.
Julkaistu 07.07.2023 10:08(Päivitetty 07.07.2023 19:50)

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Aleksi Lysander liittyi 18-vuotiaana muukalaislegioonaan. Nyt hän on vähän yli kolmekymppinen ja on taistellut muun muassa Ukrainassa, Afghanistanissa ja Afrikassa. Tuomas Kyrö kirjoitti kirjan miehen kokemuksista.

Muun muassa Mielensäpahoittaja-kirjasarjasta tuttu kirjailija Tuomas Kyrö kirjoitti kirjan suomalaisen vierastaistelija Aleksi Lysanderin kokemuksista. Kyrö vieraili Huomenta Suomessa perjantaina 7. heinäkuuta kertomassa kirjan teosta ja keskusteluista Aleksin kanssa. Yllä olevalla videolla kuullaan lisäksi Aleksin itsensä kommentit siitä, millaista on palata sodasta arkeen.

Lue myös: Suomalaiset reserviläiset ovat haluttuja sotilaskouluttajia Ukrainassa

18-vuotiaana muukalaislegioonaan

Oulussa kasvanut Aleksi Lysander liittyi 18-vuotiaana muukalaislegioonaan. Nyt hän on vähän yli kolmekymppinen ja on taistellut muun muassa Ukrainassa, Afghanistanissa ja eräissä Afrikan maissa.

– Tarina piti sisällään niin paljon erilaisia käänteitä, että en olisi niitä voinut keksiä, Kyrö sanoo.

Tätä tarkoittaa "kärähtänyt"

Aleksi käytti kirjassa termiä "kärähtänyt". Kyrö avasi sanan merkitystä haastattelussa:

– Elämänhalu ja kuolemanpelko vaihtavat paikkaa. Tulee melkein kuolemanhalu ja elämänpelko, Kyrö kuvailee.

– Todellisuus on niin toisenlaista kuin siviilissä. On turvallisempaa olla rintamalla kuin täällä. Se on paikka, missä osataan toimia.

Koko haastattelun näet alta:

10:51img

Tuomas Kyrö sukelsi suomalaisen vierastaistelijan maailmaan.

Lue myös: Millaisia historian traumoja suomalaiset kantavat? Tutkimusprofessori kertoo, miten traumat näkyvät tavallisessa arjessa

Artikkelia muokattu 7. heinäkuuta 2023 kello 19.50: Muutettu Aleksi Lysanderin sukunimi oikeaksi. Sukunimi on Lysander, ei Suomi, kuten tekstissä alun perin luki.

Tuoreimmat aiheesta

Tuomas Kyrö