Pienituloisten toimeentulo on vaikeutunut viime vuosien aikana, toteaa SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry tuoreessa selvityksessään. Perusturvaa on heikennetty erityisesti indeksijäädytyksillä. Leikkaukset ovat osuneet erityisesti työttömiin, lapsiperheisiin ja opiskelijoihin.
SOSTEn teettämässä selvityksessä tarkasteltiin etuuksia ja verotusta vuodesta 2012 vuoteen 2019.
– Julkisessa keskustelussa on vedottu siihen, että hallituskaudella tuloerot eivät ole kasvaneet. Tämä pitää paikkaansa vuoteen 2016 saakka, mutta selvityksemme perusteella on tapahtunut käänne eriarvoisuutta lisäävään suuntaan, pääsihteeri Vertti Kiukas sanoo.
– Selvityksen perusteella on selvää, että indeksijäädytyksiä ei tule enää jatkaa ja aiempia leikkauksia tulee kompensoida, Kiukas vaatii.
Sosiaalietuuksia ja tukia leikattu
Tarkastelujakson alkupuolella vuoteen 2015 saakka sosiaalietuuksiin tehdyt muutokset suosivat pienituloisia. Vuodesta 2015 eteenpäin muutokset ovat heikentäneet pienituloisten asemaa ja erityisen selvästi pienituloisten lapsiperheiden tilannetta.
Myös työttömyysetuuksia on leikattu. Ilman indeksijäädytyksiä työttömän peruspäiväraha olisi ensi vuonna noin 725 euroa kuukaudessa. Jäädytysten vuoksi se jää alle 700 euroon.
Pienituloisimpien tilanteen heikkeneminen näkyy myös siinä, että asumistuen osuus vuokrasta on pienentynyt. Se lisää osaltaan toimeentulotuen käyttöä.
Soste ajaa paitsi indeksijäädytysten kompensointia, myös verotuksellisia keinoja tilanteen parantamiseksi. Järjestön mukaan tämän vuoden indeksijäädytyksen kompensointi perusturvaetuuksiin maksaisi noin 100 miljoonaa euroa.
Toinen vaihtoehto olisi kunnallisveron ansiotulovähennyksen ulottaminen etuuksiin. Se puolestaan maksaisi noin 200 miljoonaa euroa.