Grahn-Laasosen mukaan opiskelijoilla ja ansioturvan saajilla on edellytykset nousta pienituloisuudesta työllistymällä.
Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo, että sosiaaliturvaleikkauksista ja veromuutoksista tehty kokonaisarviointi on odotetun mukainen. Se ei hänen mukaansa tuo sellaista uutta tietoa, minkä vuoksi syksyn budjettilakeja tarvitsisi muuttaa.
Yhteisvaikutusarvioinnin päähavaintoja on, että muutosten suurimmat negatiiviset vaikutukset kohdistuvat opiskelijoihin ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan saajiin.
– Näillä ryhmillä on lähtökohtaisesti paremmat edellytykset nousta pienituloisuudesta työllistymisen kautta, he eivät ole kaikkein heikoimmassa asemassa, Grahn-Laasonen kommentoi STT:lle puhelimitse EU-kokouksesta Luxemburgista.
Hän muistuttaa, että hallituksen tavoitteena on 100 000 työllistä lisää hallituskauden aikana.
– Nämä vaikutusarviot osoittavat, että yksistään tänä syksynä annettavilla, ensi vuonna voimaan tulevilla esityksillä on 60 000–65 000 työllisen vaikutus.
Ministerin mukaan on myös tärkeää huomata, että vaikutukset tuloeroihin ja pienituloisuuteen olisivat huomattavasti pienemmät, jos laskelmissa huomioitaisiin työllistymisen vaikutukset kotitalouksien tulojen kasvuun.
Laskelmia joudutaan tekemään erilaisilla mallinnuksilla, ja niihin on hänen mukaansa vaikea laskea työllistymisvaikutusta sisään, koska jokainen kotitalous on erilainen.
– Uudistuksia tehdään siksi, että ihmiset työllistyvät. Se on kestävin tapa vähentää köyhyyttä.
Hän myöntää, että kun sosiaaliturvaan joudutaan tekemään isoja leikkauksia valtion talouden tasapainottamiseksi, se näkyy ja tuntuu ihmisten arjessa.
Eläkeläisiin pienimmät vaikutukset
Grahn-Laasonen sanoo, että kaikkein pienituloisimpien kohdalla toimeentulotuki tasoittaa muiden etuuksien alenemisen vaikutuksia tuloihin. Se toimii turvaverkkona varmistamassa, että kukaan ei putoa tyhjän päälle.
Hän nostaa esille myös, että eläkeläisiin leikkausten vaikutukset ovat selvästi pienimmät. Eläkeläisiin ei kohdistu muita leikkauksia kuin eläkkeensaajien asumistuen indeksin jäädytys.
– Lisäksi lapsiperheisiin kohdistuvat vaikutukset ovat kokonaisuudessaan pienempiä kuin työikäisiin lapsettomiin kotitalouksiin kohdistuvat vaikutukset. Tämä on ollut hallituksen vahva tahto.
Hallitus on muun muassa rajannut indeksijäädytysten ulkopuolelle toimeentulotuen lisäksi elatustuen, vammaisetuudet, rintamalisät ja eläkkeet. Lisäksi se on muun muassa korottamassa lapsilisiä, opintotuen huoltajakorotusta ja lisäämässä lapsikohtaisen työtulovähennyksen.