Alkoholinkäytöllä on vaikutuksia sikiöön jo aivan raskauden alkumetreillä, jolloin nainen ei välttämättä vielä tiedä olevansa raskaana.
Epigenetiikan dosentin Nina Kaminen-Aholan tuoreet tutkimustulokset viittaavat siihen, että raskauden alussa tapahtuva alkoholialtistus muuttaa geenien toimintaa ja tämä muutos kopioituu solunjakautumisien myötä laajalle kehittyvän yksilön eri kudoksiin.
Aiemmin on yleisesti ajateltu, että aivan varhaisilla viikoilla nautittu alkoholi ei vaikuttaisi sikiöön, koska alkio ei ole silloin vielä edes kiinnittynyt kohtuun.
– On näyttöä siitä, että alkoholi menee myös solukalvojen läpi, eli sikiön ei tarvitse olla kiinnittynyt kohtuun, Kaminen-Ahola sanoo MTV Uutisille.
Nina Kaminen-Ahola tutkimusryhmineen on osoittanut hiirikokeiden avulla, että emon raskauden alussa juoma alkoholi todellakin muuttaa pysyvästi hiirenpoikasen geenien toimintaa eri kudoksissa. Lisäksi aikuisiksi kasvaneilla poikasilla havaittiin muutoksia aivojen rakenteissa.
Näiden tulosten valossa hän toivookin, että asia huomioitaisiin myös neuvoloissa.
– Toivoisin, että yleinen suositus olisi, että jos aletaan suunnittelemaan lapsen tekoa, niin lopetettaisiin alkoholin käyttö kokonaan.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.