Tutkimus: Kuukautiset alkavat entistä nuoremmilla

Nuoremmilla sukupolvilla kuukautiset alkavat aikaisemmin kuin ennen. Myös kuukautiskierron vakiintumiseen menevä aika pitenee, kertoo tutkimus.

Uusi yhdysvaltalainen tutkimus tarkasteli kyselytutkimuksella saatua tutkimusdataa yli 70 000 osallistujalta. Osallistujat olivat syntyneet vuosien 1950 ja 2005 välillä.  

Tutkimuksessa oli havaittavissa trendi, jossa kuukautiset alkoivat nuoremmilla sukupolvilla yhä aikaisemmin ja samalla kuukautiskierron vakiintumiseen kulunut aika piteni. 

Tutkimuksessa etenkin mustien amerikkalaisnuorten kuukautiset alkoivat aiemmin kuin valkoisten amerikkalaisten. Heillä myös kuukautisten alkamisiän muutos oli suurempaa. 

Geenitutkimukset osoittavat, että eroavaisuudet eivät liittyisi perinnöllisiin tekijöihin, vaan mahdollisesti ympäristötekijöihin.

Tutkimusta kommentoinut apulaisprofessori Eve Feinberg kertoo CNN:n artikkelissa, että mitä pidempään kuukautiset ovat epäsäännölliset, sitä pidempään saattaa altistua kahden tärkeän hormonin, estrogeenin ja progesteronin, epätasapainolle. 

Aikainen murrosikä yhteydessä terveysongelmiin

HUS:n lastentautien erikoislääkäri Tero Varimo kommentoi aiemmin MTV uutisten artikkelissa, että tyttöjen varhaisen murrosiän on havaittu lisäävän hieman rintasyövän, tyypin 2 diabeteksen sekä psyykkisten sairauksien riskiä. 

Myös kuukautisten aikaisemman alkamisiän on aiemmin havaittu olevan yhteydessä terveysongelmiin. 

Yhdysvaltalaistutkimuksen johtava tutkija Zifan Wang Harvardin yliopistosta arvelee, että kuukautisten aikaistuminen voisi johtua ylipainoisuudesta lapsuudessa. 

Tutkijat peräänkuuluttavat myös sitä, että muitakin selittäviä tekijöitä olisi syytä tarkastella.

Myös kemikaaleja on arveltu aikaisemman murrosiän syyksi, mutta HUS:n lastentautien erikoislääkärin Tero Varimon mukaan teoriaa ei ole pystytty vahvistamaan vahvan tutkimusnäytön puutteellisuuden vuoksi. 

Lue myös:

    Uusimmat