Erityisesti nuorten ja ikäihmisten kokema yksinäisyys on ollut otsikoissa, mutta missä vaiheessa elämää yksinäisyyttä todella koetaan eniten? Tuore yhdysvaltalaistutkimus paljastaa kolme yksinäisintä aikaa elämässä, aiheesta uutisoi CNN.
Tiistaina International Psychogeriatrics -julkaisussa ilmestyneen amerikkalaistutkimuksen mukaan eniten yksinäisyyttä raportoitiin kolmeakymmentä ikävuotta lähentelevien parikymppisten, noin 55-vuotiaiden ja yhdeksääkymmentä lähentelevien joukossa.
Tutkimukseen osallistui yhteensä 340 27–101-vuotiasta sandiegolaista.
Tutkijoiden mukaan kokemus yksinäisyydestä oli yleisempää kuin he kuvittelivat. Jopa kolme neljästä osallistujasta raportoi tunteneensa kohtalaista tai vakavaa yksinäisyyttä.
Eroa ei havaittu miesten ja naisten välillä.
– Yksi asia, joka pitää muistaa, on, että yksinäisyys on subjektiivista. Yksinäisyys ei tarkoita yksin olemista; yksinäisyys ei tarkoita sitä, ettei ole ystäviä. Yksinäisyys määritellään henkilökohtaiseksi ahdingoksi. Se on ristiriita niiden sosiaalisten suhteiden välillä, jotka haluaa ja joita on, sanoo Kalifornian San Diegon yliopiston psykiatrian ja neurotieteen professori ja tutkija Dilip Jeste.
Älykkyyden ja yksinäisyyden välillä käänteinen yhteys?
Tutkimuksessa oli tarkoitus selvittää, missä vaiheessa yksinäisyyttä tunnetaan eniten. Siinä ei kuitenkaan selvitetty syitä yksinäisyyden tunteiden takana eri ikäryhmissä.
Aiemmissa tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että yksinäisyys yhdistetään usein fyysisen terveyden, mielenterveyden ja kognitiivisten taitojen heikkenemiseen.
Tutkimuksessa kuitenkin selvisi myös asia, jota tutkijat kuvaavat positiiviseksi. Viisauden ja yksinäisyyden välillä on käänteinen yhteys, eli Jesten mukaan viisaat ihmiset eivät tunteneet niin paljon yksinäisyyttä ja toisin päin.
LUE MYÖS: Viihdytkö yksinäsi? Saatat olla muita älykkäämpi
Älykkyyttä mitattiin tutkimuksessa muun muassa tunteidenhallinnan, päätöksenteon, yleisen tietämyksen ja oivalluskyvyn kautta.
Muut alan asiantuntijat ovat kaivanneet varsinkin selvennystä väitettyyn yhteyteen yksinäisyyden ja viisauden välillä. Tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että lisätutkimuksia yksinäisyydestä ja sen vaikutuksesta terveyteen tarvitaan lisää.
LUE MYÖS: Yksinäisyys on vaarallisempaa kuin ylipaino ja tupakka – mistä ratkaisu surulliseen ongelmaan?
Lähde: CNN