Tuoreet kyselyt: Valtaosa amerikkalaisista hyväksyy vaalituloksen – republikaanien luottamus vaalijärjestelmään romahti, demokraateilla kävi päinvastoin

Yhdysvalloissa luottamus vaaleihin näyttää myös jakautuneen puoluekannan mukaan. Demokraatteja kannattavien luottamus vaalijärjestelmään on noussut presidentinvaalien jälkeen, republikaanien taas laskenut, kertoo Politico-lehden tuore kysely.

Kyselyyn vastanneista republikaaneista 70 prosenttia ei usko vaalien olleet reilut ja vapaat, kun ennen vaaleja lukema oli 35 prosenttia. Demokraateilla lukemat olivat lähes päinvastaiset: vaalien rehellisyyteen uskoi 90 prosenttia, kun lukema oli 52 prosenttia ennen vaaleja.

Istuva presidentti Donald Trump ei ole myöntänyt häviötään ja on väittänyt vaaleissa tapahtuneen vilppiä. Riippumattomia todisteita laajasta vilpistä ei ole ilmennyt.

Uutistoimisto Reutersin kyselyn mukaan taas lähes 80 prosenttia yhdysvaltalaisista tunnustaa demokraattien Joe Bidenin voittaneen vaalit. Kyselyn mukaan myös yli puolet republikaaneista ajattelee näin.

Biden voitti Trumpin viime viikolla järjestetyissä presidentinvaaleissa. Trump ei kuitenkaan ole hyväksynyt vaalitulosta, vaan hän on toistuvasti julistanut Twitterissä, että voitto on hänen.

Presidentti on väittänyt vaalien olleen vilpilliset ja vaatinut muun muassa äänien laskemista uudelleen. Lisäksi meneillään on useita oikeusjuttuja, joilla Trump toivoo saavansa tilanteen käännettyä edukseen. Trump on yhä jatkanut tviittailuaan aiheesta.

Biden sanoo, ettei Trumpin vastahakoisuus vaikuta hänen tiiminsä suunnitelmiin.

Lue myös:

    Uusimmat