Amerikkalaiset eivät halua nähdä Trumpin ja Bidenin uusintaottelua – mutta äänestäisivät heitä vaaleissa silti

Amerikkalaiset ovat tyytymättömiä Joe Bidenin ja Donald Trumpin mahdolliseen presidentinvaalien uusintaotteluun. Se ei kuitenkaan estä heitä äänestämästä heitä, selviää uutistoimisto Reutersin ja tutkimusyritys Ipsosin kyselystä.

Noin 67 prosenttia kyselyyn vastanneista sanoi olevansa "kyllästynyt näkemään samoja ehdokkaita presidentinvaaleissa ja haluavansa jonkun uuden", Reuters kertoo.

Silti vain 18 prosenttia sanoi, että he eivät äänestäisi, jos Joe Biden ja Donald Trump olisivat ehdolla.

Kyselyyn osallistui 1250 aikuista Yhdysvalloissa.

Ehdokkaat valmiina uusintaotteluun

Valtakunnallisessa kyselyssä Trump johtaa Bidenia prosenteilla 40–34. Loput ovat epävarmoja tai suunnittelivat äänestävänsä jotakuta muuta tai eivät ketään.

Trumpin kuuden pisteen johto säilyi kyselyssä myös silloin, kun vastaajille annettiin mahdollisuus äänestää kolmannen osapuolen ehdokasta, kuten Robert F. Kennedy Jr:a.

Trump ja Biden tasapisteissä

Reutersin ja Ipsosin aiemmin tässä kuussa tekemän kyselyn mukaan Trump ja Biden olivat tasapisteissä. Hieman yli puolet vastaajista ilmoitti olevansa tyytymätön Yhdysvaltojen kaksipuoluejärjestelmään. Vain joka neljäs oli siihen tyytyväinen.

70 prosenttia vastaajista – joista noin puolet demokraattipuolueen kannattajia – oli samaa mieltä väitteestä, jonka mukaan Bidenin ei pitäisi pyrkiä uudelleen ehdolle.

Kyselyyn vastanneista 56 prosenttia sanoi puolestaan, ettei Trumpin pitäisi asettua ehdolle. Heistä noin kolmannes oli republikaaneja.

Vanhat ehdokkaat eivät innosta

Biden on yleisen näkemyksen mukaan 81-vuotiaana liian vanha presidentiksi. Hän on jo nyt vanhin koskaan Yhdysvaltain presidenttinä toiminut ihminen.

Puolet kyselyyn vastanneista oli samaa mieltä Trumpista, joka 77-vuotiaana olisi myös kaikkien aikojen vanhimpia Yhdysvaltain johtajia palatessaan Valkoiseen taloon.

– Puolue, joka ensimmäisenä vetää 80-vuotiaan ehdokkaansa eläkkeelle, voittaa nämä vaalit, Nikki Haley sanoi tiistaina hävittyään Trumpille esivaalikierroksen New Hampshiressä.

Uuden mielipidetutkimuksen mukaan Trumpilla on valtakunnallisesti ylivoimainen johto Haleyyn nähden. Trumpia kannatti 64 prosenttia 19 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Bidenia äänestetään Trumpin vastustamiseksi

Reutersin kyselyssä 59 prosenttia niistä vastaajista, jotka ilmoittivat aikovansa äänestää Bidenia, kertoi motiivinaan olevan ensisijaisesti Trumpin vastustaminen.

Trumpin äänestäjät suhtautuivat myönteisemmin omaan ehdokkaaseensa ja hänen politiikkaansa. Vain 39 prosenttia heistä kuvasi äänensä olevan nimenomaan Bidenin vastainen.

Trumpin syyllisyyteen ei uskota

Trumpin painolastina ovat toisaalta rikossyytteet.

Useimmat republikaanit eivät tosin pidä häntä syyllisenä.

Vain yksi viidestä republikaanivastustajasta piti uskottavana sitä, että Trump olisi syyllistynyt vaalivilppiin, joka on yksi keskeisistä häntä vastaan nostetuista syytteistä.

Neljä viidestä sanoi, että hänen poliittiset vastustajansa käyttävät oikeusjärjestelmää väärin hänen presidenttiehdokkuutensa kaatamiseksi.
 

Lue myös:

    Uusimmat