Raikkaat yrtit antavat makua kevään herkuille. Ikkunalla kasvatetut tai vihannesosastolta napatut tuoreyrtit tuovat ruuanlaittoon tuoksua, makua ja mielihyvää.
Tänä vuonna Suomessa on huomattu yrttien menekissä sama suuntaus, mikä ilmeni jo viime vuonna Ruotsissa, kertoo Kotimaiset Kasvikset ry:n viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen. Persiljan, tillin ja ruohosipulin kulutus kasvoi enemmän kuin muiden mausteyrttien.
Väriä ja raikkautta
Tuoreita yrttejä kasvatetaan ruukuissa myytäviksi jo kolmeakymmentä eri lajia. Kevätkokkauksessa painottuvat erityisesti minttu, rakuuna, timjami, kirveli ja sitruunamelissa.
Pääsiäisen ajan lammasruoissa maistuu minttu erityisen makoisalta vaihtoehtona rosmariinille tai timjamille. Timjami valloittaa erityisesti hunajaisten uunijuuresten mausteena. Punajuuren ja timjamin liitto toimii aina, Toikkanen vinkkaa.
Hän ehdottaa pääsiäisaterian pääruuaksi yrttikuorrutteisia karitsanpaahtopaisteja, perunagratiinia ja sitruunaista tuoresienisalaattia.
Ruokaan, juomaan ja somisteeksi
Pääsiäisen munaruokiin ja maitokastikkeisiin sointuu hyvin rakuuna. Rakuuna aateloi myös porkkanaruuat ja muodikkaat pinaattihöystöt. Lakritsalta vivahtava kirveli käy loistavasti viljeltyjen sienien maustamiseen. Kuumentamista kirveli ei kestä, joten se lisätään vasta ruuan viimeistelyvaiheessa.
Ruokapöydän vesikannuun on helppo taittaa tuore sitruunamelissanoksa antamaan näköä ja makua. Kylmänarkana sitruunamelissa tulee säilyttää keittiön pöydällä aivan samalla tavalla kuin basilikakin. Sitruunamelissa somistaa myös pääsiäisen ja kevätjuhlien jälkiruoat ja juustokakut.
Lähde: Ruokatieto